Doua luni pina la criza

marți, 23 iunie 2009, 16:45
3 MIN
 Doua luni pina la criza

Sintem in criza, ba chiar in recesiune – spune presedintele. Alte tari au iesit din marasmul economic, iar celebrul speculator de succes la bursa George Soros vede deja Statele Unite pe drumul cel bun si economia mondiala urnindu-se din nou in sus. Mai ramine sa aflam cine are dreptate: Soros sau miliardarii nostri autohtoni, care au prevazut inca o perioada de zdruncinaturi la inceputul toamnei. Dar asta e valabil pentru Romania, a carei economie este legata in proportie de aproape trei sferturi de Uniunea Europeana, iar aici totul stagneaza – daca nu chiar continua sa mai scada. Tot seful statului este cel care a spus ca n-a auzit nici un sef de stat sau de guvern, la recent incheiatul Consiliu European de la Bruxelles, care sa spuna ca a trecut de punctul cel mai dificil al crizei.

Cele 27 de economii care constituie puterea Uniunii Europene au resimtit diferit reculul economic. In general, statele mici au fost afectate: Islanda aproape ca a intrat in faliment, iar economia Letoniei a dat inapoi cu 16 procente. De cealalta parte, tarile mari – atit ca populatie, cit si ca putere industriala -s-au tinut bine, chiar daca si aici indicatorii economici sint cu minus. Francezii tocmai au anuntat crearea unui fond de imprumut consacrat exclusiv finantarii "prioritatilor strategice pentru viitor", adresat fie pietelor financiare, fie francezilor de rind. Aproape ca "Prima Casa" promovata de echipa lui Boc. Insa Franta nu e Romania si, potrivit reformei prezentate de presedintele Nicolas Sarkozy, nu vor creste impozitele si nici nu va fi o politica de austeritate.

De altfel, asta clameaza si liberalii lui Crin Antonescu de pe marginea scenei politice, si anume ca mentinerea impozitelor si taxelor la nivelul minim si anularea celor abia introduse – cum este contestatul bir forfetar – vor fi la fel de benefice pentru bugetul statului precum trecerea la cota unica de impozitare la inceputul lui 2005. Doar ca lectia liberala nu este urmata de o practica adecvata: tocmai alesii PNL au fost prinsi cu facturi mult umflate pe convorbiri telefonice, deplasari si diurne, asa cum de altfel ii sta bine unui parlamentar pe bani publici. Si la democrat-liberali fondurile publice se cheltuiesc cel mai usor si, din cauza asta, un ditamai ministrul (cel de la Tineret si Sport) are acum probleme. "Nimeni nu e mai presus de lege", spun insa Constitutia si Boc, deci putem rasufla usurati: vinovatii, daca exista, vor fi pedepsiti exemplar. Cit priveste eventualul prejudiciu, atit cel consumat "legal" de parlamentarii plimbareti, vorbareti si bine hraniti, cit si cel contestat pentru organizarea cine stie caror festivitati, mai ramine de vazut cum si cind va fi recuperat.

Cel mai probabil, asta nu se va intimpla niciodata. Institutiile statului n-au reusit sa faca promisa restringere de cheltuieli, iar bugetul secatuit a dat semne in doua rinduri pina acum ca abia mai suporta plata salariilor si a pensiilor. Ungaria a patit-o deja, iar despre Romania expertii citati de "Capital" spun ca va fi nevoita sa aleaga acelasi model de masuri nepopulare: majorarea taxelor. Guvernul de la Budapesta a umblat chiar si la TVA, urcind-o de la 20 la 23%.

Diferenta majora in acest an dintre Romania si Ungaria este ca ei nu au alegeri. In acest context, este foarte posibil ca masurile luate la Budapesta, desi nepopulare, sa fie mai sanatoase decit cele ale Guvernului Boc. Si asta pentru ca tara noastra mocneste, iar babele stau la birfa in sedinte de partid.

Comentarii