Guvernul provizoriu

luni, 20 aprilie 2009, 16:13
3 MIN
 Guvernul provizoriu

Privind spre Guvernul Emil Boc te incearca un sentiment ciudat. Acela ca Executivul instalat dupa alegerile de la sfirsitul lui 2008 functioneaza parca intr-un regim de semiclandestinitate. Ai in fata un organism hribid,  alcatuit din componente delabrate ce nu reusesc cu nici un chip sa formeze un corp comun, dar care rezista distrugerii gratie unui protocol plin de secrete. Alianta NU (adica bizarul cartel politic PSD-PD-L) este ceva ce exista fara a exista cu adevarat. Paradoxal, nu?

Nimeni nu stie daca actualul Guvern chiar lucreaza (si) pentru binele public. Dupa patru luni de la instalarea sa, ceea ce a ajuns la marele public nu este cine stie ce mare program politic privind dezvoltarea Romaniei, ci doar scandalurile care macina maruntaiele sale. Coruptia de la Interne, harababura de la Educatie, cancerul din Sanatate, impostura de la Justitie sau incompetenta de la Transporturi sint doar citeva dintre cele mai vizibile tare ale noii guvernari.

Curios, dar singurele proiecte care au atras atentia in ultimul timp au fost doar acelea ale blondei si controversatei "ministrese" de la Turism, Elena Udrea, care a declansat, printre altele, un proces de rebrenduire a litoralului romanesc. Evident, imediat au aparut si criticile adversarilor politici, cea mai penibila fiind aceea ca Udrea nu s-a dovedit suficient de evlavioasa in aceste zile. Dupa cum se stie, dar si dupa o arata faptele tuturor compatriotilor nostri – pe oriunde s-ar afla ei -, romanii reprezinta cel mai credincios popor din Calea Lactee.

Ca situatia sa fie si mai bizara, liderul PSD dar si viitorul candidat la presedintie, Micea Geoana, critica si el de zor guvernarea din care face parte propriul partid. Smecheria, invatata de la PD care o experimenta in interiorul Aliantei DA, poate avea aceeasi finalitate ca in 2007. Ca Boc, satul de contrele „Prostanacului", sa ii trimita pe pesedisti direct in opozitie. Miscarea ar conduce la impunerea unui guvern minoritar PD-L, care nu ar mai putea fi darimat decit prin declansarea de alegeri anticipate. O intreprindere care comporta riscuri pentru toate partidele. Nu trebuie uitat ca, la ultimele alegeri parlamentare, deputatii si senatorii au intrat in Parlament pe baza votului uninominal. Vor renunta alesii la fotoliul caldut, cucerit cu atitea eforturi financiare, pentru vrabia cu cioc de aur de pe gard? Greu de crezut!

Prima incercare care va testa strania mezalianta PD-L-PSD va fi reprezentata de alegerile europarlamentare. La acest scrutin, vor conta scorurile obtinute de partidele politice (plus „independenta" Elena Basescu) dar si temele pe care le vor lansa candidatii la un fotoliu de europarlamentar. Desi au avut marea sansa de a puncta binisor la aceste alegeri, liberalii, care au preferat-o pe Norica Nicolai lui Daniel Daianu, au dovedit inca o data ca pun micile interese de grup deasupra adevaratelor idealuri. E un trist inceput pentru Crin Antonescu!

Al doilea test, mult mai important, va avea loc in preajma alegerilor prezidentiale. Cel mai probabil, lupta pentru functia de sef al statului se va da intre Traian Basescu si Mircea Geoana, adica intre cei care au construit Alianta NU. Cum se vor ataca? Ce isi vor reprosa ei? Ce dosare vor lansa pe piata? Ce mizerii isi vor arunca in fata? Ce noi scandaluri vor declansa? Ce se va intimpla dupa?

Dar  va exista un „dupa"?

Culmea absurdului politicii romanesti ar fi ca acest provizorat sa dureze totusi patru ani.

Comentarii