Nebunia salveaza Romania

vineri, 19 februarie 1999, 00:00
4 MIN
 Nebunia salveaza Romania

In plina noapte, o coloana de masini goneste pe soselele patriei: sint mineri din Valea Jiului, surprinsi intr-una din excursiile lor rituale. Deocamdata, nici directia si nici scopurile nu par clare. Abia tirziu, crimpeie de amenintari scapate printre dinti de catre unii dintre participanti, asociate cu o declaratie anterioara, scurta si ferma, a conducatorului lor, certifica sensul cavalcadei nocturne: merg la Bucuresti pentru a da jos guvernul si a-i alunga pe taranisti. Multa graba, fermitate si incredere. Nu mai stau la picnicuri ca altadata, nu mai tin mitinguri pentru a-si face curaj si prieteni. Vor sa-l apere pe liderul lor, Miron Cozma, de rigorile unei sentinte judecatoresti, si, pentru aceasta, si-au programat sa bea ceaiul de dimineata la Bucuresti.
Abia citeva ore mai apoi, cind noaptea de februarie abia isi dadea duhul, aventura se incheie dramatic, prin cotetele si santurile unui sat de linga Caracal. Unii dintre romani par usurati, altii mai putin. Pentru acestia din urma, Miron Cozma era poate unica lor speranta. Fapt este ca esecul total al celei de-a sasea mineriade face ca Romania sa fi scapat de un mit obsedant: Miron Cozma. Cel care se lauda ca schimba guvernele ca pe bancnotele de o mie de lei si care defila, abia cu citeva saptamini mai inainte, prin Romania cu armata sa invincibila a pierdut totul intr-o noapte. Nebunia lui pare sa fi salvat Romania. Bunul simt nu este numai pentru "prosti".
Prima intrebare care ne-o punem acum este, totusi, unde alerga Miron Cozma cu ortacii sai? Puteau ei schimba cu adevarat lucrurile incit Miron Cozma sa redevina fecioara dupa ce a functionat tirfa in port? Probabil, intentia lui Miron Cozma a fost sa dea o lovitura de stat, fapt ce arata conceptia sa cu totul primitiva asupra puterii. El spera, probabil, sa provoace alegeri anticipate si sa obtina o gratiere spectaculoasa, in urma unui tirg politic. Graba sa, care i-a fost in cele din urma fatala, se explica prin dorinta de a surprinde autoritatile. La fel ca si fostul sau omolog, generalul Lupu, el si-a subestimat in primul rind adversarii.
In fapt, Miron Cozma a dovedit labilitatea sa psihica si o inteligenta marginita atunci cind a fost pus fata in fata cu o atitudine hotarita si profesionista. El avea cel putin alte doua optiuni mai bune. Putea, de exemplu, sa se predea singur autoritatilor, pozind in martir si negociind cu liderii politici gratierea sa. Sau putea sa se baricadeze in Valea Jiului, unde era greu de arestat, aranjindu-si, in cel mai rau caz, o repliere discreta peste granita. Ceea ce la inceput a parut o noua eroare a fortelor de ordine, respectiv, iesirea minerilor din Defileul Jiului, a fost pina la urma o mutare fatala pentru Cozma. Este cert ca o blocada asupra Vaii Jiului, cu un Cozma in libertate ar fi aminat cine stie cit rezolvarea noii crize.
Pe de alta parte, cavalcada sa in noapte, spre un obiectiv aproape utopic, are o anume simbolistica. Vedem, astfel, cum acest personaj, care-si aroga merite epopeice, era lipsit complet de o idee oarecare despre interesul public si sistemul institutional al tarii. Obisnuit sa se foloseasca de sarmanii cu muschi din subteran in interes pur personal, el s-a comportat mai mult ca un sef mafiot din jungla columbiana. De altfel, probabil ca ar trebui sa aflam in urmatoarele zile cite ceva despre imperiul sau comercial si despre cum folosea fondurile sindicatului. Cu siguranta, Miron Cozma a avut ceva de pierdut pe acest plan.
Se poate spera, de aceea, ca, linga el, al doilea mare perdant va fi extremismul retoric de tip C.V. Tudor. La fel ca Miron Cozma, si acesta este unul dintre promotorii directiei care vrea sa ne infunde in noapte: reintoarcerea la o guvernare de tip totalitar, la un regim de ura, saracie generala, domnie a prostiei si a arbitrariului. Faptul ca uneori actiunile celor doi s-au sincronizat poate sa dea impresia unei actiuni conjugate. Este, probabil, numai o impresie. Doua zerouri nu se pot asocia pe termen lung: Cozma a tradat PRM la Cozia si aceasta nu i-a fost iertat. Paradoxal, promotorii obisnuiti ai unei politici de forta, liderii PRM, s-au vazut pentru prima data pusi intr-o dilema imposibila: de a critica fortele MI pentru ca au impus respectarea legii si a ordinii sau de a elogia eforturile acestora.
O alta concluzie care se poate extrage din noul episod cu mineri este ca ordinea poate fi mentinuta, atunci cind exista competenta si determinare. Putem acum spera ca sfirsitul mitului invincibilitatii armatei lui Miron Cozma a dus cu sine incetarea replierii continui a ideii de autoritate publica in Romania. Justitia nu este cu totul corupta si poate exista o minima ordine de drept. Acesta este un semnal reformist. Sindicalismul anarhic de tip Miron Cozma are un sfirsit si el nu poate duce decit la spital sau la puscarie. La probleme economice exista solutii economice, dar nici un sistem politic nu poate rezolva toate problemele pe care o comunitate le are la un moment dat. Rabdarea si bunul simt pot fi virtuti in aceste vremuri.
Finalul dramei in care Miron Cozma a fost actorul principal timp de noua ani nu trebuie sa ne faca sa credem insa ca Romania poate merge la infinit in felul in care a mers pina acum. Asa cum forta arbitrara n-are legatura cu democratia, rezolvarea autoritara pe termen lung a problemelor sociale nu va aduce liniste. Nici o democratie nu poate rezista daca populatia ei este saraca sau daca elita politica liberala nu are o minima influenta asupra electoratului.
Reactia cea mai buna fata de extremism pare sa constea intr-o politica din care sa nu lipseasca: energia, autoritatea, competenta, succesul, respectul pentru interesul public. Cozma a intrat la puscarie, dar in lipsa unei evolutii politice si economice reale, el va fi reinventat de toti cei care acum il regreta, care l-au aplaudat in marsurile sale sau care l-au sustinut intr-un fel sau altul. Haiducul ratacitor se poate intoarce oricind. (Florea IONCIOAIA)

Comentarii