Opinii in curs

miercuri, 06 aprilie 2011, 18:20
2 MIN
 Opinii in curs

Ultimul sondaj CURS, fara sa aduca surprize notabile, confirma, in ciuda analizelor partinice, un echilibru fragil pe scena politica. Ne aflam in situatia in care orice se poate intimpla, nimic nu este batut in cuie. Desi sondajul este realizat de o firma de casa – cea care l-a dat pe Geoana mare cistigator in 2009 – si la solicitarea unei publicatii induiosator de favorabile (cotidianul.ro), USL nu reuseste sa treaca de pragul de 60%. Si asta in conditiile in care doza de pesimism a romanilor – o arata acelasi sondaj – a atins recordul ultimului deceniu. Mai rau de atit nu se poate, spun romanii, insa nici 35% dintre ei (in cifre reale, cu tot cu nehotariti) nu achieseaza la mesajul social-liberal-conservator. De altfel, segmentul important al nehotaritilor (31%) va reprezenta principalul cal de bataie in 2012. Din pacate, sondajul CURS nu ne spune mai nimic despre acest segment. Cine sint, cu cine au votat ultima oara, in ce conditii s-ar hotari sa mearga la urne? In plus, barometrul nu ia in calcul optiunile de vot ale diasporei. Adica exact acel electorat caruia liderii USL vor sa-i restringa dreptul de vot (o aberatie!), razbunindu-se pentru alegerile prezidentiale din 2009, cind "strainii" au inclinat decisiv balanta. Un electorat mai civilizat, mai pragmatic si mai putin expus la "radiatiile" maligne de la Realitatea si Antena3.

Un factor ingrijorator pentru USL il reprezinta si structura optiunilor de vot la alegerile locale. La primarie, 32% dintre intervievati ar vota cu candidatul PSD, 24% cu cel al PDL, 20% cu un liberal si 2% cu un conservator. Prin comparatie cu intentia de vot la nivel national, USL pierde 5%, PDL cistiga 7%. Doua precizari. Prima: in USL nu a inceput iminentul scandal al nominalizarilor candidatilor la primarie, scandal care va duce la canibalizarea unui electorat si asa prea eterogen (PSD-PNL-PC). A doua: pina in 2012 este posibil sa intre in vigoare aberatia legislativa (de aceasta data marca PDL) care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur, practic o semnatura in alb pentru toti primarii in functie. In acest context, este de asteptat ca scorul USL la nivel local sa-si continue trendul descendent, cu efecte semnificative la alegerile legislative.

Dincolo de confruntarea imprevizibila dintre USL si PDL, sondajul CURS ne aduce o veste proasta. Cei mai multi dintre respondenti (24%) cred ca prima masura pe care orice guvern ar trebui sa o ia astazi este crearea locurilor de munca. La polul opus, incurajarea mediului de afaceri, construirea de autostrazi si incurajarea investitiilor straine, adica exact masurile care conduc in mod natural la combaterea somajului, intrunesc doar 3% dintre optiunile intervievatilor. La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, multi romani (cei mai multi?) nu au reusit sa inteleaga cum functioneaza capitalismul. "Noi nu ne vindem tara" si "statul creeaza locuri de munca", axiomele subdezvoltarii, sint frazele care demonstreaza nivelul precar de educatie economica al multor conationali.

Comentarii