Pietre de moara

marți, 22 mai 2012, 16:53
3 MIN
 Pietre de moara

De cand a trecut la echipamentul rosu-galben, cu exceptia deciziei oficializate de crestere a veniturilor pensionarilor si ale angajatilor statului, inca nu s-a intamplat nimic notabil. Ba, de fapt, chiar ieri s-a umblat putin la legea electorala, pentru a restrange votul uninominal la un singur tur. Consecintele se vor vedea mai tarziu, poate cand va fi prea tarziu. Pana una-alta, continua razboiul declaratiilor, care probabil se vor inaspri pe perioada verii, cand, printr-o traditie paguboasa intarita de convalescenta postelectorala, dispare orice bruma de activitate. PDL deja pare intrat in vacanta, nu numai in opozitie, si chiar activitatea sa electorala este una scazuta, pare-se din lipsa de fonduri. Contrar aceleiasi traditii bine inradacinate in politica autohtona, "saracia" afisata e o mare ciudatenie pentru un partid aflat atata timp la guvernare, sub tirurile incrucisate ale unei opozitii deloc constructive care ii acuza de furt pe cei de la putere, de dimineata pana seara. Cu siguranta, nu discutam de un partid alcatuit din altruisti, insa campania electorala arata limpede in care tabara politica sunt cei mai multi bani de tocat. De aici, adica de la bani, incep disensiunile.

De exemplu, premierul a descoperit deunazi ca romanii inventivi si intreprinzatori au descoperit cum sa jumuleasca relativ legal fondurile europene. Arta furtului a imbogatit multi asemenea artisti, iar Romania nu doar ca e pe punctul sa piarda alte fonduri totalizand cam 1,2 miliarde de euro, dar ar putea fi obligata sa restituie banii alocati prin proiecte aprobate la Bucuresti ce prevad salarii de mii de euro pentru te miri ce activitati derizorii. Motiv pentru tanarul prim-ministru sa-si acuze predecesorii de o neglijenta crasa, insa cuvintele lui si replicile celorlalti sunt lipsite de greutate. Probabil din cauza ca "beneficiarii" sunt si dintr-o parte, si din cealalta. Intr-un caz devenit antologic, un fost ministru al Guvernului Nastase a platit in 2003 cu functia sa pentru facilitarea obtinerii de catre sotul sau a unui proiect privind un credit nerambursabil din fonduri europene. In acel caz, banii au fost recuperati – e drept, dupa cativa ani -, dar acum este vorba de o veritabila competitie nationala, iar acceptul dat de Autoritatea de Management in programul ce vizeaza dezvoltarea resurselor umane face practic imposibila recuperarea vreunui eurocent. Va suporta iarasi bugetul de stat pagubele?

Intre timp, reprezentarea Romaniei la reuniunile internationale la varf este noul subiect de dihonie dintre liderii noii puteri si presedinte. Departe de rezolvarea belelelor interne, seful Guvernului se arata hotarat sa se afirme cu succes si in afara. E adevarat ca nu avem o politica externa foarte stralucitoare, iar asta depinde foarte mult de realizarile interne, aproape invizibile din exterior. Este de asteptat ca presedintele sa nu cedeze locul, dupa cum este de asteptat ca nici premierul sa nu renunte. Chiar in aceste zile s-a vazut, pe fondul reuniunii NATO de la Chicago, cum decurg ostilitatile pe frontul politicii romanesti. Ministrul de Externe Marga, special trimis de seful sau ca sa arate ca "in Romania sunt si oameni seriosi", a avut o evolutie stearsa, fiind ignorat (atunci cand nu a fost luat peste picior) de presedintele Basescu.

Pornirea noului Guvern cu stangul, din cauza rateurilor de la Ministerul Educatiei, si incapatanarea liderilor USL de a iesi permanent in fata, inclusiv pe motivul reprezentarii Romaniei in strainatate, arata graba de a acapara intreaga scena politica, indiferent de consecinte. Dar vor putea duce acest cabinet si aceasta alianta, cu destule pietre de moara agatate deja de caruta, povara unei guvernari macar pana la sfarsitul anului? Abia au trecut 16 zile, mai sunt 6 luni.

Comentarii