Pod de vize peste Prut

joi, 03 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Pod de vize peste Prut

Relatiile Romaniei cu Republica Moldova s-ar putea complica brusc tocmai dintr-un motiv care, la un moment dat, parea ca le-ar fi putut impulsiona: inceperea negocierilor de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana. Una dintre conditiile pe care oficialii de la Bruxelles le-au pus autoritatilor de la Bucuresti pentru a ridica regimul vizelor obligatorii cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in spatiul Schengen este, dupa cum scrie in documentele oficiale care pregatesc aderarea la Uniune, "securizarea granitelor de est ale Romaniei". O masura aparent exacta, insa a carei punere in practica lasa loc, cel putin teoretic, unor optiuni si variante guvernului roman.
Desi n-au spus-o explicit, autoritatile UE au sugerat ca cea mai eficienta metoda ar fi impunerea vizelor obligatorii pentru cetatenii basarabeni, care pot intra Romania, in acest moment, doar pe baza actului de identitate. Bulgaria, despre care se spune ca este mai avansata in securizarea granitelor decit Romania, a facut deja acest lucru inca de acum citeva luni: basarabenii nu mai pot circula liber spre Sofia. Drept raspuns, Chisinaul a impus, la rindul sau, vize obligatorii pentru bulgarii care le intra in tara. Poate Romania proceda altfel decit Bulgaria?
Seful MAE roman, Petre Roman, spune ca da. "Romania nu are in vedere si nici nu este obligata sa impuna vize si pasapoarte cetatenilor din Republica Moldova, dar va trebui sa reanalizeze regimul actual al circulatiei intre cele doua tari", spune acesta. Roman pare sa fi gasit si o eventuala solutie: "Republica Moldova va trebui sa asigure un control mult mai bun la frontierele sale". Cu alte cuvinte, Romania se derogheaza de responsabilitatea impusa de UE, aruncind-o in sarcina guvernului moldovean. Ca Moldova nu va avea nici un interes, si nici presiuni eficiente nu se pot exercita, ca sa faca asa ceva, este alta problema.
De altfel, autoritatile de la Chisinau au protestat, zilele trecute, in mod oficial fata de eventualitatea aplicarii unei astfel de masuri. Intr-un comunicat al MAE de la Chisinau, oficialii moldoveni si-au exprimat "nedumerirea" pentru faptul ca, la stabilirea strategiei sale de extindere, UE nu a luat in calcul si Republica Moldova.
Fireste, la virful Uniunii Europene se stie despre relatiile speciale dintre Romania si Moldova. Aceasta are insa mai putina importanta intr-un calcul pragmatic al oficialilor UE. Nu acestia vor neaparat sa ne ridice obligativitatea vizelor, ci noi am cerut-o. Ei pun o conditie de ordin practic: "securizarea granitelor". Ce inseamna aceasta? In primul rind stoparea valurilor masive de imigranti din Pakistan, Bangladesh sau alte state asiatice, care au facut carare deja pe traseul Moldova-Romania, profitind de coruptia vamesilor si de sistemul ineficient de control de la granita dintre aceste tari. In al doilea rind este vorba despre mafia rusa, traseele spalarii banilor si traseele drogurilor, care penetreaza aceeasi granita aproape ca si cum s-ar face transporturile perfect legale. Roman vorbeste despre responsabilizarea Chisinaului in aceasta chestiune. Pare o naivitate.
Evident, teoretic, se pot gasi si alte solutii pentru un control strict la granita, fara a impune basarabenilor vize obligatorii. Mai mult ca sigur insa ca se vor dovedi ineficiente, cind vamesul despre care vorbim este din Romania sau Moldova. Din aceasta pespectiva, este evident ca introducerea vizelor pare singura cale de securizare a granitelor estice.
Apare insa o problema: in ce masura vor fi afectate demersurile de apropiere economica si culturala dintre cele doua tari? Va mai fi posibila, cindva, o unire a celor doua state?
Din aceasta pespectiva, trebuie facuta o diferenta clara intre interesului strategic pe termen scurt al Romaniei, care este integrarea in UE, si interesele pe termen lung, intre care se poate numara si eventuala uniune dintre aceste doua state. Unirea cu Moldova nu are cum sa fie un obiectiv imediat, stringerea relatiilor cu Chisinaul insa, da. Fireste, se vor ivi probleme, dar, la fel ca si in cazul crizei din Iugoslavia, sintem nevoiti sa optam.
Important este insa alt aspect. Daca, pe termen scurt, sentimentele rusofone si antiromanesti de dincolo de Prut se pot accentua, acest lucru nu este neaparat ireversibil. Sa nu uitam ca, in citiva ani, mai multi sau mai putini, Romania va deveni membra a Uniunii Europene. Momentan, sentimentele antiunioniste sint inca puternice in Republica Moldova. Paradoxal insa, impunerea vizelor obligatorii se poate transforma, psihologic, intr-un stimulent pentru dorinta cetatenilor de acolo de integrare cu Romania. Faptul ca, pentru a intra intr-o anumita tara, ai nevoie de viza poate schimba radical perceptia cetatenilor din statele vecine cu acces limitat. Decisiv va fi insa cum vor gestiona autoritatile romanesti, in noile conditii, relatiile cu Chisinaul. Chiar daca, din pacate, modul in care le-au gestionat pina acum nu ne da nici un motiv de optimism. (Claudiu RAUS)

Comentarii