PSD, intre opozitie si putere

vineri, 05 iunie 2009, 17:39
2 MIN
 PSD, intre opozitie si putere

Jocul PD-L pina la alegerile prezidentiale este previzibil: nu are nici un interes sa se desparta de PSD si sa suporte deconturile guvernarii de unul singur. Insa, invers, situatia nu este tocmai clara. Prezenta la guvernare a PSD pare sa fi intrat in prelungiri. O parte a baronilor locali cer incheierea partidei, intrucit au facut degeaba incalzire pe margine, fara sa apuce sa atinga mingea convingator si cu folos. Numirile la deconcentrare – o serie de functii vizate de activul de partid – sint inca blocate de PD-L. O alta parte, mai numeroasa decit nemultumitii, insurubata bine in structurile puterii, asteapta garantii. Cum pot si in cit timp vor reveni la putere, daca renunta acum? Fireste, garantiile pentru acest act curajos ajung doar in cazul in care Mircea Geoana cistiga prezidentialele. Dar cine poate fi sigur de asta?

Adrian Nastase si Ion Iliescu, pe care nu-i putem banui de lipsa inteligentei si experientei, cred ca a venit momentul simbolic. Ei anticipeaza un scor bun al PSD la alegerile europarlamentare, suficient pentru a oferi ocazia desprinderii si a avea sanse mari pentru o intoarcere glorioasa.

Pe umerii lui Mircea Geoana apasa, asadar, o presiune fantastica. Ramas, in toate evaluarile sociologice, sub scorul partidului, liderul PSD nu se incadreaza deloc in graficul de crestere si de incredere gindit de strategii electorali. In sondajele facute pentru turul doi, Geoana nu reuseste sa preia mare lucru din electoratul anti-Basescu de la PNL, ramas inca fidel ideii unui presedinte nepesedist. Singura posibilitate este, prin urmare, sa devina mai anti-Basescu, in postura de contracandidat. Or, acest lucru nu poate fi convingator atit timp cit se afla la putere. A fi la putere si a se comporta ca in opozitie a fost un joc de imagine pe care a trebuit sa-l suplineasca pina acum prin declaratii. Pe masura ce alegerile se apropie, declaratiile trebuie acoperite de actiuni.

Problema este, asadar, la presedintele PSD. Crede Geoana ca are sanse reale sa-l invinga pe Basescu? Atunci, mai devreme sau mai tirziu, dupa alegerile europarlamentare, sau poate mai in toamna, va decide singur sa-si retraga oamenii din Guvern. Daca nu crede, se va piti in continuare dupa duzina de baroni multumiti cu ce au apucat sa obtina alaturi de PD-L, spunind ca acela este curentul majoritar in partid. Probabil, intr-un tirziu, Geoana ar face acest pas, insa o variabila foarte importanta este cum va privi electoratul plecarea PSD de la guvernare. Nimeni nu are habar daca momentul de maxim al crizei a trecut. Derogarea de responsabilitate, pe virful unei crize economice, risca sa fie nu doar penalizata crunt de electorat, dar si sa produca probleme stabilitatii politice, sustinerii guvernamentale din Parlament. Cine isi asuma un asemenea risc si in ce fel?

Comentarii