Revolutia partidelor

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Revolutia partidelor

E vorba despre partide, aceste cenusarese, pentru unii chiar "gauri negre", ale democratiei romanesti. Un subiect plictisitor sau agasant. Doi din trei romani cred ca sint cam multe, daca nu chiar inutile. Sint destui care vor doar unul singur, desi nu neaparat acelasi. Oricum, dupa 11 ani de pluralism politic, romanii au ales in proportie covirsitoare impotriva ideii de partid. Au ales PDSR, cu gindul la partidul unic sau partidul stat, si PRM, un antipartid. Sistemului romanesc de partide si-a atins astfel limita. Or fi constienti politicienii nostri de acest lucru?
Raspunsul il vom afla in curind. Toate partidele care mai conteaza pe scena politica se pregatesc, intr-o masura mai mare sau mai mica, de propria reforma. La PDSR, Adrian Nastase preia conducerea din miinile lui Ion Iliescu. Nimic mai firesc pentru publicul larg. Partidul va intra, insa, intr-o noua era. Adrian Nastase a jucat pina recent, aproape perfect, rolul de adjunct cu ambitii si veleitati de lider. Lucrurile se schimba radical. Pentru actualul premier, Ion Iliescu a fost pina acum "socrul bogat" de care e bine sa te tii aproape pina-si semneaza testamentul. De voie, de nevoie, Ion Iliescu l-a semnat. Urmeaza macelul. Cine nu pricepe, in PDSR, ca a alege, de-acum incolo, intre Ion Iliescu si Adrian Nastase in favoarea primului e o greseala va fi eliminat. Pentru ca Iliescu nu mai are nimic de oferit. Organigrama institutiei prezidentiale e redusa si deocamdata ocupata. Problema lui Adrian Nastase ramine guvernarea. In ciuda previziunilor optimiste si mai ales a sperantelor pe care le suscita, guvernul Nastase nu poate miza pe reusite, mai ales economice, majore. Pentru a-si pastra sansele unui succes pe termen mai lung va trebui sa umble la mecanismul politic. PDSR sub controlul lui Adrian Nastase va fi primul interesat de schimbarea sistemului electoral astfel incit acesta sa favorizeze partidele mari, in general, si partidul aflat la guvernare, in particular. Votul uninominal la macar una din cele doua camere ale Parlamentului ar putea fi extrem de profitabil pentru partidul lui Nastase, in perspectiva urmatoarelor alegeri. Lipsita de o opozitie consistenta si credibila, guvernarea PDSR va putea satisface toata gama de gusturi in materie de bunastare personala. Pina la rodarea unui sistem de vot uninominal in Romania, beneficiarii acestuia vor fi, ca si pina acum, cei din clasa imbogatitilor pe seama statului sau cu sprijinul consistent al guvernului.
Intr-o situatie similara, desi la o scara mai redusa, se afla PNL. Pretentia liberalilor de a fi si de a ramine drept singurii purtatori de cuvint ai dreptei capitaliste nu vrea sa spuna decit ca, la impartirea tortului guvernarii, PNL e unicul partid cu care PDSR poate negocia. Valeriu Stoica, adeptul indubitabil al coabitarii cu guvernarea PDSR, este cel mai nimerit sa reprezinte politic acest interes. Alegerea sa in functia de presedinte al partidului va fi, cu siguranta, o simpla formalitate. Problema PNL ramine cea a credibilitatii. Va reusi sa convinga dreapta conservatoare ca reprezinta o alternativa reala la PNT-CD si fosta CDR pastrind legaturile de interese economice cu guvernul PDSR? Daca va functiona aceasta ecuatie, votul uninominal va fi si pentru liberali o solutie politica profitabila.
Din acest punct de vedere, cel mai prost situat e partidul lui Petre Roman. Cel putin atita timp cit i se va mai putea spune "partidul lui Roman". Duplicitatea nu mai reprezinta un monopol PD, iar competenta si reformismul nu mai pot fi dovedite. Si, la urma urmei, cine mai crede in Petre Roman?
PRM sta in miinile lui Vadim Tudor. Dar cel mai prost lucru pentru un partid radical extremist il reprezinta proba practicii politice, in Parlament sau la guvernare. PRM are cele mai mari sanse de a nu mai fi ce-a fost si chiar mai putin decit atit.
Situatia PNT-CD merita o analiza separata, incepind chiar cu schimbarea numelui acestui partid. Altfel discutam in van.
Cert e ca alegerile de la sfirsitul acestui an nu mai pot fi judecate exclusiv prin prisma procentelor si rezultatelor. Ele pun in discutie insusi sistemul de partide cu care functionam de 11 ani. Votul uninominal pare de neevitat, ceea ce ar reprezenta o adevarata noua revolutie. Buna, rea, ramine de vazut. Dar necesara, cu siguranta. (Pavel LUCESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii