Romanian National Security

joi, 06 mai 2010, 19:32
4 MIN
 Romanian National Security

Nu multi romani au auzit de Romanian National Security. Nu, nu este un nou partid inscris la tribunal, o organizatie neguvernamentala ori vreun serviciu secret, desi ar putea fi toate trei la un loc. De fapt, nimeni nu stie citi membri are, nici nu i-a vazut la fata si e foarte greu de crezut ca isi vor dezvalui identitatea vreodata. Romanian National Security  este alcatuita, sper sa nu gresim, din primii hackeri cu "constiinta civica". Fac parte din categoria celor neurmariti de FBI, intr-o tara fruntasa in topul infractiunilor informatice. Ei nu fura parole ori devalizeaza conturi bancare, nici nu dau peste cap institutii sau, arvuniti de cineva, se lasa implicati in nevazute razboaie informatice. Ratiunea revendicarilor Romanian National Security este de natura socio-politica, reusind sa se remarce, in ultima luna, cu citeva actiuni rasunatoare, spun ei, indreptate impotriva stereotipurilor si xenofobiei europenilor. Dar nu numai! Trag semnale de alarma, pe care, probabil, milioane de romani din afara ar vrea sa le auda tot mai des, „predind" britanicilor, francezilor sau italienilor (dar si romanilor!) lectii minimale de istorie si civilizatie.

Prima oara au blocat site-urile de la "Daily Telegraph": "Ghiciti ce, tiganii nu sint romani, idiotilor!". Apoi, o atentionare pentru "Le Monde" – "Tiganii nu sint romani! Nu ei ne-au scris istoria" – in urma glumei nesarate a umoristului francez despre asa-numitul "salut romanesc”, inspirat de cersetori veniti din Romania. La scurt timp, au urmat site-urile televiziunii italiene RAI si publicatiilor "La Stampa" si "Corriere della Sera", pe care au postat poze cu drapelul Romaniei, cu precizarea ca romanii se trag din "Traian si Decebal". Confuzia romani-tigani ii supara cel mai tare: "Ne-am saturat sa vedem cum niste «gunoaie» ca voi incearca sa isi bata joc de tara noastra. Sa ne creati o imagine cu totul alta fata de cea reala, si numindu-ne «romanian gypsies»".

Cine sint acesti hackeri? Spun ca sint cam 20 de adolescenti si se dezic de infractorii informatici. Afirma ca nu au urmarit vreodata sa obtina beneficii materiale si nici sa sustraga informatii confidentiale, ci doar afisarea mesajului dorit. Nu se cunosc intre ei, comunica doar pe net (deci o comunitatea virtuala reala, un fel de second-life politic), iar parintii cunosc cu ce se ocupa si ii sustin. Se declara "nationalisti", in sensul ca nu mai suporta ca romanii sa fie imbrinciti pe afara si ca trebuie pus, intr-un fel, "piciorul in prag". Au grija sa fie "politically correct", delimitindu-se de rasism si chiar cer scuze "romilor care duc o viata onesta si cunosc atit munca cinstita, cit si respectul".

Ceea ce-i deranjeaza nu sint doar perceptiile "gresite" despre romani vechiculate in presa straina, ci valorile societatii romanesti. De aceea au blocat site-ul tabloidului "Cancan" de doua ori intr-o zi: "Va bateti joc de cultura intregului popor roman, ridicind nulitati ordinare la rang de vedete". Se arata exasperati cit de spalati pe creier sint consumatorii presei de scandal: "In jurul vostru justitia si sistemul economic se prabusesc si, in loc sa luati masuri si sa va cereti drepturile, stati ca oile si asteptati ca cineva sa va rezolve problemele. Va e atit de bine incit va permiteti luxul de a o freca la rece, citind tabloide si uitindu-va la televiziunile securistilor? Puneti osul la treaba si incercati sa schimbati ceva, pentru ca nimeni nu o sa va ajute, daca nu va ajutati singuri. Nu va mai plingeti ca va merge greu, pentru ca vina e a voastra. Trebuie mai intii sa iei atitudine pentru a avea apoi dreptul sa te plingi ca lumea e nedreapta".

S-ar putea sa gresim, dar in mintile acestor adolescenti se contureaza atitudini si se coc mai multe adevaruri decit in programele si mesajele tuturor partidelor politice romanesti. Este semnalul interesant si demn de luat in seama al generatiei de liceu, al unei mici parti, care a trecut de la agatatul fetelor pe retelele de socializare la exprimarea politica. "Generatia Twitter" din Republica Moldova, nascuta din disperare, a bulversat jocurile politice in 2009, stricind planurile comunistilor si oferind sanse de europenizare. O generatie Romanian National Security, poate nu la fel de radicala, dar motivata constant, poate face trecerea, cu un singur click, de la o joaca virtuala, riscanta deocamdata, la presiunea reala asupra decidentilor in societate. Sa ne gindim doar ce mesaje, nefiltrate de televiziuni, analisti, politicieni, ar putea fi transmise, din cind in cind, pe site-urile Parlamentului, Guvernului, Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau CSM!

Comentarii