TVR si partea rea a societatii civile

joi, 01 noiembrie 2007, 22:28
5 MIN
 TVR si partea rea a societatii civile

Intram din plin in sezonul bataliilor electorale, care debuteaza pe 25 noiembrie, cu prilejul alegerilor europarlamentare, si falanga adversarilor lui Traian Basescu – o combinatie de altfel eterogena, in care intra la pachet liberali, peremistii lui Vadim, udemeristi, o parte a liderilor PSD, Dan Voiculescu si partidul sau de buzunar, alaturi de citeva importante cercuri de afaceri si structuri de media care ii sprijina – incearca sa anihilize tot ceea ce ei considera a fi "puncte de rezistenta" asociate intr-un fel sau altul cu actualul sef al statului.

Spre uimirea si frustrarea liberalilor, obisnuiti din 1990 incoace sa se bucure de legaturi privilegiate cu cele mai importante personalitati si organizatii din zona societatii civile, atunci cind conflictul Basescu – Tariceanu a escaladat, cea mai mare parte a acestora din urma au ales sa-si manifeste public, in cazul multor dispute, sprijinul si simpatia fata de actualul sef al statului. E un aspect important si cu consecinte in plan practic, pentru ca, desi in discutie intra doar o mina de asociatii si fundatii si citeva sute de persoane, impactul lor e important, atit in tara cit si in strainatate. E vorba de formatori de opinii, de oameni cu credibilitate si cu un capital important de influenta la Bruxelles, in principalele capitale occidentale, dar si in tara. Sint lucruri care conteaza mult in economia unei confruntari politice, unde dimensiunea simbolica e importanta.

Iar reactiile nu au intirziat sa apara. Si, de la o vreme incoace, ele aduc tot mai mult a represalii. Mai intii, majoritatea liderilor liberali s-au raliat parlamentarilor care au votat pentru evacuarea Grupului de Dialog Social din  sediul din Calea Victoriei, in care functioneaza neintrerupt din 1990 incoace. Si asta desi lideri importanti din PNL, precum Adrian Cioroianu, au capatat notorietate ca figuri publice prin implicarea lor in dezbaterile GDS, iar cladirea cu pricina din Calea Victoriei e un punct de referinta pe harta evolutiilor care au dus in timp la coagularea societatii civile din Romania. In cazul GDS pare sa fi fost vorba mai mult de o reactie emotionala, o ranchiuna greu de stapinit in cazul unor oameni care vad totul in alb si negru. Probabil acelasi tip de sentimente au stat si la baza declansarii unui val de controale financiare la sediul editurii Humanitas, cu intentia, destul de transparenta, de a-l "pedepsi" pe Gabriel Liiceanu.

Ultimele evolutii devoaleaza, insa ceva mai mult decit astfel de reactii umorale. Pare sa fie vorba chiar de o strategie bine pusa la punct din acest punct de vedere, prin care, pe de o parte, PNL vrea sa decredibilizeze organizatiile din societatea civila care au accente critice la adresa sa, iar pe de alta parte sa creeze impresia ca doar o parte a societatii civile ii este potrivnica. Acesta este motivul pentru care au fost puse la deschiderea listei PNL pentru europarlamentare doua nume cunoscute in mediile ONG – Renate Weber si Daniel Daianu.  Dupa cum atacul lansat impotriva fundatiei Freedom House, o organizatie americana careia destule nume importante din mass media si politica romaneasca ii datoreaza multe, ilustreaza prima optiune tactica. Atacul a venit dinspre ministrul Justitiei si s-a facut in strins parteneriat cu "Jurnalul" lui Dan Voiculescu, utilizind tehnici de intoxicare clasice. Problema e ca e foarte posibil ca efectul sa fie exact cel contrar, mai ales in cercurile mass media cu impact asupra opiniei publice, unde astfel de stratageme sint usor de decelat. Astfel de scheme mecanice si primitive de atac risca sa-i compromita mai degraba pe initiatori decit pe cei vizati. Si sa confirme, o data in plus, celor care in disputele dintre cele doua palate s-au orientat mai degraba catre Cotroceni ca au ales bine.

A doua tinta majora este, de luni de zile, Departamentul de stiri al televiziunii publice, unde ordinul de zi este debarcarea Rodicai Culcer. Cum Tudor Giurgiu nu a reusit sa o faca, iar noua conducere a TVR a gestionat extrem de prost scandalul creat in jurul difuzarii inregistrarii video cu Remes si Muresan, singura formula ramasa la indemina a fost aceea de a scoate de sub autoritatea Rodicai Culcer gestiunea editoriala a programelor de stiri. Pentru a fi siguri ca incidente de genul celui cosnumat nu se vor mai repeta in viitor, mai ales ca intra in plin sezon electoral. Interesant, virfurile echipei insarcinate sa puna in opera demersul de "deratizare editoriala" provin tot din trustul lui Dan Voiculescu.

Reglarea conturilor se face in ritm alert: toti producatorii cheie responsabili pentru programele de stiri considerati drept apropiati ai Rodicai Culcer au fost mutati pe pozitii marginale si a fost introdus un regulament de functionare interna, dupa un model existent la Antena 1, care fixeaza linii foarte strinse de raportare interna pentru jurnalisti, pentru a intari controlul asupra  fluxurilor informationale si a subiectelor de sumar, evitind astfel orice surprize neplacute.

Numai ca, din nou, si aici calculul s-ar putea sa fie eronat. Televiziunea publica e in cadere libera de credibilitate, iar ultimele masuri nu fac decit sa accentueze aceasta impresie. Tensiunile interne sint mari, iar situatia financiara a institutiei e ingrijoratoare. Asa ca e foarte probabil ca mult doritul control editorial sa nu fie de prea mare folos in final.

Exista vreo legatura intre atacul virulent lansat saptamina trecuta de "Jurnalul National" simultan impotriva Monicai Macovei si a organizatiei Freedom House si "reorganizarea" departamentului de stiri din televiziunea publica, al carei singur scop, evident nedeclarat, a fost acela de a o trage pe Rodica Culcer pe linie moarta, pastrindu-i titlu de director, dar deposedind-o de orice responsabilitati pe linie editoriala? Daca nu sintem cu totul naivi, raspunsul nu poate fi decit unul afirmativ. Cit de utile se vor dovedi insa astfel de strategii, ramine de vazut. Ca de atitea ori in trecutul apropiat, initiatorii acestor demersuri, sfatuiti de strategi politici angajati pe bani grei, ar putea resimti in final efectul de bumerang. Ca sa nu mai vorbim de precaritatea unor optiuni morale in care, pentru cistiguri, si ele discutabile, pe termen scurt, sint sacrificate principii si institutii importante pentru societatea romaneasca pe termen lung. 

Comentarii