Universitarii schimba garda

vineri, 21 ianuarie 2000, 00:00
3 MIN
 Universitarii schimba garda

Cea mai veche universitate din tara si-a schimbat ieri echipa de conducere. Alegerile s-au incheiat cu o surpriza: favoritul principal, anglistul Stefan Avadanei, a pierdut cursa, chiar daca la o diferenta mica. Incepind de astazi, prin votul membrilor Senatului, noul rector al Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi va fi, pentru urmatorii patru ani, profesorul Dumitru Oprea, de la Facultatea de Stiinte Economice.
Decizia Senatului Universitatii contravine scrutinului "popular", care-l indicase drept cistigator detasat pe profesorul Avadanei. Acest fapt ar putea sa indice ca revolutia initiata de asistentul Balba n-a mai avut loc. Senatul Universitatii n-a tinut cont de votul personalului didactic din Universitate. Dincolo de aceasta, insa, o privire mai atenta arata ca ultimele alegeri din Universitate par sa fi fost printre cele mai animate din istoria recenta a institutiei. N-a fost o mutatie radicala, dar citeva lucruri importante s-au produs, ceea ce arata ca Universitatea din Iasi este capabila sa se reformeze.
Ar trebuie consemnata, mai intii, prima incercare de reformare a sistemului "piramidal". Este adevarat ca avem un succes partial. Votul "popular" n-a fost luat in seama de membrii Senatului. Aceasta arata ca sistemul mixt nu este functional. Dar el a fost impus de legea invatamintului, care nu permite decit o astfel de cale. Totusi, experimentul poate fi inteles ca un test de popularitate a candidatilor si mai ales cea mai buna oportunitate pentru o dezbatere larga a proiectelor aflate in competitie.
In al doilea rind, este pentru prima data cind s-au aflat in discutie, inainte de toate, proiecte si numai in al doilea rind persoane. In cele din urma, este greu de spus daca s-a votat cu adevarat in functie de proiecte, dar, dupa multe opinii, se pare ca a cistigat proiectul cel mai bun. Acesta era singurul care propunea solutii concrete. Experienta de economist a d-lui Oprea l-a ferit de generalitatile obisnuite, lozincarde. Chiar daca mai putin aplicat, proiectul d-lui Avadanei indica si el o buna cunoastere a problematicii universitare.
Se poate spune, prin urmare, ca "mini-revolutia" electorala de la Universitate nu s-a consumat in van. Ar trebui subliniate aici meritele vechii echipe conduse de rectorul sortant, dl. Gheorghe Popa, care a sustinut aceasta schimbare. Dotat cu o putere de munca impresionanta, echilibrat si tenace, dl. Popa a gestionat afacerile universitare cu diplomatie si competenta doua mandate consecutiv.
Mai cu seama in ultimul mandat, beneficiind de curajul si viziunea d-lui Panaite Nica, aceasta echipa a reusit sa modernizeze intr-o masura semnificativa Universitatea. A fost impus acum sistemul european de credite transferabile, s-a reusit includerea universitatii in programe de mobilitate internationale si s-a incercat sa se impuna un sistem de evaluare a cadrelor didactice la standarde de excelenta.
Ce se asteapta de la noul rector? Viata universitara nu se reduce la alegeri. Noua echipa are de gestionat o situatie complicata. Universitatea de stat trebuie sa incerce sa tina pasul cu universitatile particulare, atit in ce priveste mobilitatea ofertei educationale, cit si in ce priveste conditiile si calitatea personalului didactic. Principala problema este aceea a resurselor. Noua echipa trebuie sa incerce sa caute noi surse de finantare si modalitati mai bune de gestionare a fondurilor existente.
Va fi capabil noul rector sa-si indeplineasca mandatul? Dl. Oprea a demonstrat, pina acum, ca decan al Facultatii de Stiinte Economice, ca poate fi persoana indicata pentru aceasta misiune. Probabil ca, in alegerea sa, va fi cintarit si aceasta experienta, desi nici contracandidatul sau nu era un neofit. Dimpotriva. Facultatea de Stiinte Economice a renascut practic in acesti ultimi zece ani si pare a fi in acest moment cea mai bine conectata la realitatile lumii de astazi. Oricum, este cea mai bogata facultate.
Pe de alta parte, autonomia sa ca rector nu este excesiv de mare. El nu si-a ales echipa, ceea ce poate fi un handicap, iar deciziile finale se iau totusi in Senat. De aceea, pare evident ca rezultatele eforturilor sale vor depinde de modul in care noul rector va reusi sa-si convinga colegii din Senat de justetea proiectelor sale ori de felul cum va colabora cu echipa rectorala nou aleasa. Cu siguranta, pe dl. Oprea nu-l asteapta o misiune simpla. (Florea IONCIOAIA)

Comentarii