Vot uninominal pentru dulai

marți, 15 iulie 2008, 18:39
3 MIN
 Vot uninominal pentru dulai

Cu chiu cu vai, politicienii au reusit sa imparta judetul Iasi in colegii electorale. Nu a fost o treaba usoara. Privind noua harta electorala a Iasului, nu poti sa nu recunosti ca e nevoie de o imaginatie bolnava pentru a reusi sa transezi intr-un asemenea hal un judet. Colegiile nu respecta nimic din istoria Iasului: vechile tinuturi moldovenesti precum Cirligatura, Hirlau, Baia (care au fost incorporate in parte ori in totalitate in judetul Iasi, in urma unora sau altora dintre reformele administrative) sint amestecate unele cu altele, fara nici un fel de logica. Mai mult, sint luate in deridere si criteriile economic si administrativ. Exista drumuri importante care se intrerup brusc, reapar pe alta parte, pentru a disparea din nou intr-un alt colegiu. Oare cum vor fi reabilitate? Pe bucati?

Singurul criteriu care a contat in aceasta "feliere" a judetului a fost cel politic, girat de intelegerea dintre PSD si PNL. Pina la urma, asa cum se anticipa, votul uninominal s-a dovedit o treaba prea importanta pentru a fi lasata exclusiv pe seama politicienilor. Cel mai bine, de decuparea colegiilor ar fi trebuit sa se ocupe o comisie speciala, nesubordonata politic, dar buna cunoscatoare a realitatilor din fiecare judet. Din pacate, nici macar principiul populatiei nu a fost respectat in Iasi. Exista colegii cu multi locuitori (peste 70.000) si altele cu mai putini (sub 60.000). Pentru ca la alegerile parlamentare va conta numarul real de voturi obtinut de fiecare candidat in parte (si nu procentul), vor fi avantajati politicienii care vor candida in colegii bine populate. Cum altfel ar avea sanse de reusita un traseist ca Anghel Stanciu, care, dupa trei mandate consecutive de deputat, are un grad de notoritate in judet apropiat de zero? Vai de colegiul care va vota un astfel de candidat!

Ciudat se anunta si faptul ca multi candidati la o functie de parlamentar par a ocoli municipiul Iasi, preferind sa lupte in judet. La prima vedere, in municipiu, avantajul e de partea PDL; dimpotriva, in judet, sanse mai mari par a avea PSD si PNL. Pentru ca rezultatul alegerilor sa confirme si sa valorizeze alianta dintre liberali si pesedisti, n-ar fi exclus ca ambele formatiuni sa recurga la un soi de blat, fiecare partid propunind in colegiile dorite de noii parteneri candidati de forma. Adica acolo unde candideaza Relu Fenechiu, PSD propune un "Cutare Nustiucum", situatia inversindu-se in colegiul in care va candida, de pilda, Anghel Stanciu. E adevarat, lucrurile ar putea fi incurcate de catre PD-L, dar au pedelistii oameni cu adevarat puternici in filiala? La alegerile locale nu prea s-au vazut.

Este clar ca tipul acesta de vot uninominal este departe de a forta o primenire a clasei politice romanesti. In acelasi timp, recunoastem, insa, ca noua formula electorala da destule batai de cap partidelor, care se confrunta cu o acuta criza de cadre de valoare. Dintre votul pe liste si votul uninominal, cel din urma are macar avantajul de a obliga partidele sa caute membri de partid cu oarece personalitate. Si totusi, pentru Romania, parca ar fi fost mai bun votul preferential pe liste, singurul care ar fi aratat, cu destula fidelitate, cam de cita simpatie reala se bucura fiecare politician in parte.

Una peste alta, alegerile de la toamna, derulate intr-o noua prezentare, ramin totusi un exercitiu util pentru clasa politica romaneasca. Chiar daca, in momentul de fata, ceea ce sare in ochi este mai ales pofta unora dintre politicienii Iasului de a se infrupta electoral din colegii cit mai mari cu putinta. O "pohta" care s-ar putea, insa, sa le provoace o greata pe masura in viitorul apropiat.

Comentarii