Zarva dinaintea furtunii

vineri, 02 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 Zarva dinaintea furtunii

Se stia de mult ca relatiile din interiorul PNTCD sint tensionate. Recenta scrisoare a celor aproape cincizeci de deputati si senatori din cadrul PNTCD, anticipata de criticile fara precedent ale purtatorului de cuvint al partidului, contra lui Radu Vasile, ca si reactia foarte iritata a acestuia, intareste aceasta impresie. Plecarea din partid a gruparii Ciorbea n-a simplificat asadar lucrurile. Este oare cu adevarat, Radu Vasile, succesorul natural al lui Ion Diaconescu, asa cum il indicau multi? In acelasi timp, obiectul scrisorii, pe o tema extrem de importanta, este motivat sau ar fi vorba doar un pretext pentru a lovi in primul ministru?
Prima constatare care se poate face in urma acestui episod este ca, in ciuda popularitatii sale, ramase inca la cote onorabile pentru un prim-ministru al unui guvern care trebuie sa duca o politica de severa austeritate, Radu Vasile n-a reusit sa fie acceptat in mod larg in partidul sau. El ar putea victima unui paradox: in timp ce partidul sau scade, el creste in sondaje. El continua sa fie vazut ca unul dintre cei care au lucrat in culise pentru caderea lui Victor Ciorbea, excesiv de apropiat de PD, mai ales de Traian Basescu. Radu Vasile pare a intruchipa, de asemenea, un curent format din persoane mai putin radicale, mai indepartate de canonul actual al bunului taranist, care reproduce modelul Coposu, caracterizat prin inflexibilitate, rigorism moral, anticomunism si chiar o anume estetica in ce priveste relatiile personale si conduita publica. De altfel, declaratiile dlui Diaconescu, interpretate de presa ca fiind in favoarea actualului premier, erau mai mult decit sibilinice. Iar daca ne amintim iesirea nervoasa a dlui Vasile la ultima intrunire a plenului conducerii partidului ne putem face o imagine asupra entuziasmului care domneste in PNTCD fata de d-sa.
Aceste critici nu sint lipsite de motivatie. Este evident ca Radu Vasile nu s-a comportat ca un pacificator al partidului. El a plusat excesiv pe Traian Basescu, lucru care nu trebuie sa fie creat un val de aprobare entuziast, in partid. In plus, s-a ferit sa-i critice pe ministrii altor partide din coalitie, dar in schimb s-a aratat mereu indispus in public fata de unii ministri ai partidului sau. In acelasi timp, programul impus de partid inainteaza greu. Punctul cel mai important, cel legat de proprietate, nu se afla in grafic.
In acelasi timp, daca privim lucrurile strict in raport cu tema care a provocat scrisoare fruntasilor taranisti, atitudinea lui Radu Vasile este mai putin criticabila decit s-ar parea. Solutia ordonantei de urgenta intr-o problema atit de importanta si delicata cum este aceea proprietatii si mai ales a restituirii caselor, in ciuda a ceea ce cred multi dintre membri partidului sau ori ai PNL, este complet contraindicata. Legiferarea intr-o asemenea chestiune trebuie sa obtina un acord minimal al principalului partid de opozitie, pentru a oferi soliditate acestui act. Prin urmare, ea trebuie sa lase loc la dezbateri si compromisuri reciproce. De fapt, parlamentarii CDR au dorit sa arunce pe seama premierului un esec al intregii coalitii.
Cit de grava este aceasta criza a PNTCD? Probabil, ca episodul este numai un inceput al unei lungi batalii pentru succesiune in partid, dar pune in evidenta anacronismul organizatoric in care se afla PNTCD, cu congrese la patru ani, care nu pot resorbi crizele periodice firesti in orice partid si de asemenea nu pot face partidul mai flexibil. PNTCD fa trebui sa faca fata in scurt timp nu numai un caderi drastice de popularitate, dar si unei crize doctrinare si de generatie. Tendinta conducerii actuale a fost pina acum de a minimaliza aceasta tensiune din partid. PNTCD traieste inca in complexul ilegalitatii: el s-ar dori un bloc. De fapt, un partid serios si modern este acela in care au loc dezbateri vii si periodice asupra problemelor momentului, in care exista opinii diverse si contradictorii, grupari si regrupari de forte.
In orice caz, din perspectiva acestei confruntari, pozitia precara a lui Radu Vasile in PNTCD apare destul de limpede. Deocamdata, el este omul momentului: produsul nevoii de colaborare cu PD. Singura sau atu pentru a-si mentine pozitia actuala in partid este functionarea acestui guvern de coalitie si de aceea el a facut tot ce a putut pentru a mentine coalitia actuala. Dupa ce acest moment va trece, steaua lui Radu Vasile poate intra intr-un declin spectaculos, daca nu va sti sa-si speculeze eficace pozitia actuala. (Florea IONCIOAIA)

Comentarii