Zbor deasupra unui cuib de soimi

sâmbătă, 19 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Zbor deasupra unui cuib de soimi

Nu generalii americani au proiectat razboiul de prevenire si exportul de Pax Americana, ci profesori de la mari universitati americane
Nu generalii americani au proiectat razboiul de prevenire si exportul de Pax Americana, ci profesori de la mari universitati americane ca Yale University, The Johns Hopkins University sau California State University. Ei sint soimii, care au coborit din inaltimile abstractiilor filozofice in agora Washigton-ului pentru a trezi sleeping America (Donald Kagan, While America Sleeps, 2001) si a o trimite la razboiul global de eliberare a tarilor aflate inca sub puterea unor dictatori ca Saddam Hussein.
Cine banuia acum cincizeci de ani ca prelegerile lui Leo Strauss care indemnau la o rebeliune intelectuala impotriva culturii moderne vor gasi discipoli de cursa lunga intr-o tara eminamente moderna ca America? Dupa Strauss, superioritatea culturala este sorgintea puterilor militare care violeaza ?dreptul natural? la democratie al oamenilor de pretutindeni prin razboaie generatoare de dictatura si opresiune politica. Acuzind modernismul secolului XX de aparitia nazismului si stalinismului, Strauss cauta modele in antichitatea europeana si iudaico-medievala a secolului XII recomandind studentilor sa-i citeasca pe Platon, Aristoteles si filozofii evrei ai pleiadei Maimonide. Respingind orice teorie social-relativista el a initiat o adevarata miscare conservatoare in campusurile universitatilor americane. Dupa o jumatate de secol, pastrindu-si, cum vom vedea, radacinile in Universitate, aceasta miscare a devenit aproape o ideologie militara si sub numele de neo-conservatorism influenteaza la cel mai inalt nivel diplomatia si deciziile politice ale administratiei Bush. Odata cu modelele antichitatii, neo-modernistii au preluat de la Strauss ca principiu politic ideea ?dreptului natural? universal pe care au dezvoltat-o pina la conceptul de Pax Americana: democratia poate functiona oriunde in lume, indiferent de cultura, civilizatie si religie. Daca fortele interne ale unei tari nu sint capabile (datorita mijloacelor moderne de opresiune!) sa rastoarne o dictatura nu este imoral ca democratia sa fie instaurata din exterior prin mijloace violente.
Citeva note biografice despre soimii Americii profunde (?) ne vor revela o America secreta in care, doctrinele politice risca sa fie inlocuite de o ideologie de stat.
Doi dintre parintii neo-conservatorismului, Donald Kagan si David Hanson, sint profesori de istorie antica si l-au avut profesor pe filozoful Allen Bloom, cel mai celebru reprezentat al primei generatii de discipoli ai lui Leo Strauss. Considerat cel mai mare specialist american in istorie antica, D. Kagan este si autorul unor carti fundamentale de politologie neo-conservatoare (On the Origins of Wars and the Preservation of Pease si While America Sleeps scrisa impreuna cu fiul sau Frederick, profesor la US Military Academy at West Point). Actualul secretar adjunct al apararii, Paul Wolfowitz, fost elev al lui Bloom la Chicago preda politologia la Johns Hopkins University, unde a functionat ca decan al Facultatii de Stiinte Internationale Avansate sub administratia Clinton. Harvey Mansfield, autorul conceptului ?politiquement correct? este professor la Harvard.
Doi dintre cei mai prolifici publicisti neo-conservatori, Bill Kristol (fiul profesorului neo-conservator Irving Kristol) si Gary Schmitt (autorul cartii New American Century, o pledoarie pentru suprematia americana) au renuntat la cariera universitara pentru functii politice la Washington inca din 1980. In aceeasi perioada, Paul Wolfowitz, actualul adjunct al lui Rumsfeld la Departamentul Apararii l-a lansat in politica pe studentul si discipolul sau Lewis Scooter Libby, actualul director de cabinet al vicepresedintelui Cheney. Poreclit ?printul tenebrelor?, Richard Perle este primul ?soim? care a trebuit sa demisioneze din functia de consilier a lui Rumsfeld datorita conflictului dintre interesele sale financiare din comertul cu arme si postul de la Departamentul Apararii. Singurul politician democrat din echipa lui Bush, Perle nu a optat niciodata pentru o cariera academica, ci s-a consacrat politicii, afacerilor si publicisticii, in special ca director al cotidianului The Juraselem Post. Nu a parasit insa Washingtonul inainte de a-l promova la Casa Alba pe soimul Elliot Abrams colaboratorul sau la dosarul Orientul Mijlociu.
Va monitoriza Abrams remodelarea prin forta a Orientului Mijlociu, asa cum este proiectata de neo-conservatori? Se pare ca presedintele Bush nu a gresit atunci cind, in ciuda unei campanii dure impotriva lui Powell in ziarele neo-conservatoare l-a numit pe acesta la Externe si pe civilul Rumsfeld la Aparare. Dupa ce au zburat deasupra Bagdadului, soimii civili se vor intoarce la cuiburile lor din Washington, lasindu-i pe generalii Powell si Garner sa continue razboiul cu anarhia, saracia, mentalitatea tribala si toate celelalte ?gherile? ale unei tranzitii postdictatura. Deoarece e zi de tirg la Washington, cancelariile europene se agita sa ajunga la placinta numita Iraq. Romanii mai asteapta si acum sa ajunga la o portie din aceasta placinta pe care au platit-o la suprapret acum doua decenii. Vor reusi oare sa-l demitizeze pe Pacala si sa dea o gisca pe o pereche de boi? Daca nu vor pune Ge(o)ana pe Ge(o)ana in zilele urmatoare, vor apuca si ei, nu doar pe gustate ci pe saturate, o bucatica de oil pie. t
(Cezar UNGURENASU)

Comentarii