Cum protejam suprafetele din lemn

miercuri, 05 august 2009, 19:11
3 MIN
 Cum protejam suprafetele din lemn

Chiar daca materialele moderne au generat o tendinta de inlocuire a lemnului in domeniul amenajarilor interioare, acesta isi pastreaza locul de cinste in preferintele proprietarilor.

Odata ce ati optat pentru lemn, indiferent daca este vorba de mobilier sau de finisajul pardoselii, este bine sa nu neglijati intretinerea acestor suprafete. Cu un minimum de atentie, puteti sa le prelungiti durata de viata si sa le pastrati calitatea initiala pentru multi ani.

Lemnul nu este un material pretentios, dar cu toate acestea trebuie respectate citeva reguli simple in ingrijirea lui. De exemplu, ceara nu trebuie aplicata pe mobila lustruita pentru ca atrage mai usor praful. De asemenea, solutiile pentru curatat geamuri nu trebuie aplicate pe mobila lustruita deoarece amoniacul pe care acestea il contin, distruge lustrul.
Pentru a scoate petele de grasime sau de murdarie nu trebuie decit sa stergeti usor, cu o cirpa moale imbibata in apa cu putin sapun, sa clatiti bine, iar apoi sa stergeti din nou cu o cirpa uscata.

Ingrijirea corecta a mobilierului din lemn lacuit

Lemnul lacuit necesita un tratament special, deorece suprafata lui este mai sensibila. Sub nicio forma nu se folosesc prafuri abrazive sau alte substante agresive. De preferat este apa cu sapun, aplicata cu un burete sau cu o laveta. Locurile devenite mate isi recapata stralucirea prin frecare cu o cirpa inmuiata in prealabil in alcool denaturat si apoi in ulei de in. Frecarea se face de preferinta, cu miscari circulare.

Stralucire si blindete. Cine vrea sa isi trateze mobila preferata intr-un mod deosebit de delicat, poate fabrica urmatoarea solutie: 1 l apa si 50 g tarite de griu. Se fierb taritele cu apa, pe cit posibil intr-o oala cu fund gros ca sa nu se lipeasca. Se strecoara zeama obtinuta si se freaca mobila cu ea.

Indeparteaza petele. Iata o reteta de indepartare a petelor de pe mobila lacuita: trei linguri ulei de in, trei linguri de spirt si trei linguri ulei de terebentina. Se amesteca toate ingredientele. Se aplica putin din solutie pe o cirpa si se freaca lemnul pina au disparut petele. Se sterge locul cu un servet de bucatarie.

Apa de curatat concentrata. Pentru indepartarea murdariei puternice se poate prepara o solutie de curatat, bazata pe apa cu sapun: 1 l apa cu sapun, 1 lingura solutie apoasa de amoniac si 1 lingura ulei de terebentina. Se incalzeste apa, sa fie calduta. Se adauga solutia de amoniac si terebentina, apoi se freaca puternic locurile murdare cu o cirpa sau cu un burete.

Apa de curatat diluata. Aceasta solutie, ceva mai blinda, se recomanda pentru suprafete foarte sensibile: 1 l apa, 1 lingura lapte si 1 lingura solutie de clatit. Se incalzeste apa, se adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine. Se inmoaie o cirpa moale in solutia obtinuta si se freaca locurile afectate. La sfirsit se lustruiesc cu o cirpa uscata.

Temperatura din incapere

Lemnul este sensibil la conditiile din mediul ambiant. O schimbare brusca de temperatura va face ca lemnul sa se umfle si sa crape.
Temperatura ideala este de 21 de grade in incapere si o umiditate de 40%. Daca aerul este prea umed, lemnul va absorbi excesul de umiditate din casa.

Nu asezati niciodata mobila din lemn in preajma surselor de caldura: radiatoare, sobe sau seminee.

Lumina

Mobila din lemn masiv nu trebuie asezata la soare. Puteti trage draperiile pentru a o proteja.

Sfaturi:

– Orice lichid distruge suprafata lemnului. Daca varsati din greseala lichid pe mobila, asigurati-va ca stergeti bine suprafata.

– Piciorusele cauciucate ale anumitor accesorii sau diverse servetele cauciucate pot lasa urme pe lemn.

– Nu asezati niciodata vase calde direct pe masa sau pe mobila neprotejata.

 

Material preluat din revista:

 

Comentarii