Eficienta energetica a cladirilor, o problema europeana

miercuri, 14 februarie 2007, 17:17
2 MIN
 Eficienta energetica a cladirilor, o problema europeana

Sursa:  www.buildingsplatform.org

Web site-ul reprezinta elementul central in intreaga strategie de diseminare al Platformei pentru Cladiri referitoare la Directiva Europeana privind Eficienta Energetica a Cladirilor. In principiu, toate informatiile care sint generate in contextul platformei trebuie sa se gaseasca aici. Iata deci o buna sursa de informare. Platforma pentru Cladiri referitoare la Directiva Europeana privind Eficienta Energetica a Cladirilor a inceput oficial in ianuarie 2006, pentru o perioada de 21/22 ani (pina in iunie 2008). Iata citeva extrase.

Articolul 4 al Directivei:

* Stabilirea cerintelor minime de perfomanta. Statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca se implementeaza cerintele minime de performnta energetica pentru cladiri, pe baza metodologiei la care se face referire in articolul 3. Cind stabilesc cerintele, Statele Membre pot face diferente intre cladiri noi si alte categorii de cladiri. Aceste cerinte trebuie sa tina cont de climatul interior al cladirii, pentru a se evita posibile consecinte negative, cum ar fi ventilarea defectuoasa, precum si de conditii locale si de vechimea cladirii. Aceste cerinte trebuie revizuite la intrevale de timp regulate, dar nu mai lungi de 5 ani si, la nevoie, reactualizate pentru a reflecta progresul tehnologic in sectorul constructiilor

* Statele Membre pot decide sa nu aplice cerintele de mai sus pentru urmatoarele categorii de cladiri: cladiri si monumente protejate, la care aplicarea cerintelor ar afecta caracterul si/sau aspectul lor, cladiri si locuri de cult, cladiri temoporare, cu durata de viata de un an , doi, sau mai putin, zone industriale, ateliere, cladiri agricole care nu sint folosite pentru locuire, cladiri de locuit destinate a fi folosite mai putin de 4 luni pe an, cladiri de sine statatoare, cu o suprafata mai mica de 50mp.

Articolul 5: cladiri noi

* Statele Membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca noile cladiri indeplinesc crintele minime de performanta energetica din articolul 4.

* Pentru cladiri noi cu o suprafata utila totala mai mare de 1000mp, Statele Membre trebuie sa se asigure ca se ia in considerare inainte de inceperea constructiei fezabilitatea tehnica, economica si de protectie a mediului a sistemelor alternative, cum sint: sursa dezcentralizata de energie, bazata pe energie reciclabila, sistem de incalzire si racire pentru o cladire sau cel mult un cartier etc.

Articolul 6: cladiri existente

* Statele Membre trebuie sa se asigure ca atunci cind o cladire cu o suprafata utila totala de peste 1000mp va suferi renovari si reabilitari majore, performanta ei energetica va fi actualizata la normele actuale, atit cit este posibil din punct de vedere tehnic, economic si functional. 

* Acest minim de perfomanta energetica pentru cladiri existente va fi stabilit in concordanta cu articolul 4. Cerintele pot fi stabilite pentru intreaga cladire renovata, sau pentru sistemele, sau componenetele renovate, atunci cind aceste parti de cladire sint parte din renovarea prognozata a se desfasura intr-o perioada de timp limitata, cu scopul de a imbunatati performanta eneregtica a cladirii.

Iata cam ce ne asteapta. Europa s-a pronuntat, acum asteptam sa vedem ce decid guvernantii nostri si care vor fi masurile impuse pe piata constrcutiilor.

Comentarii