Regulamentul de repartizare a costurilor cu incalzirea pentru locatarii bransati la sistemul centralizat de incalzire a ramas in stadiul de proiect

miercuri, 01 octombrie 2008, 18:18
2 MIN
 Regulamentul de repartizare a costurilor cu incalzirea pentru locatarii bransati la sistemul centralizat de incalzire a ramas in stadiul de proiect

Oficialii CET, ai Primariei si reprezentantii firmelor de repartitoare ridica din umeri si paseaza unul la altul responsabilitatile. Acest lucru se intimpla la mai putin de o luna de zile de inceperea sezonului rece.

Reprezentantii municipalitatii sustin ca de acest proiect trebuie sa se ocupe cei CET, dar dau asigurari ca problema va fi discutata. "Cei de la CET, mai exact Constantin Ciofu, se ocupa de acest lucru, nu noi. S-au purtat discutii si cu reprezentantii firmelor de repartitoare si ai asociatiilor de proprietari. Noi vom rediscuta aceasta problema", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

De partea cealalta, reprezentantii CET sustin ca asteapta un raspuns din partea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC). "Asteptam ca in luna octombrie sa vina o comisie de la ANRSC cu care vom discuta si aceasta situatie. Noi vom organiza o intilnire cu furnizorii de repartitoare si vom face demonstratii despre cum trebuie folosite aceste repartitoare, cum trebuie montate, ce trebuie sa aiba in vedere populatia pentru a evita diferite erori ce pot aparea", a declarat Neculai Costica, directorul tehnic al termocentralei.

Reprezentantii firmelor de repartitoare au afirmat ca nu stiu nimic despre regulamentul care ar fi trebuit sa fie aprobat. "Urma sa se ia o hotarire, dar nu am mai vazut nimic. Noi am mai purtat discutii cu administratorii de asociatii privind cotele comune si repartizarea acestora", a precizat Ciprian Ciobanu, directorul Sucursalei Techem din Iasi.

Principalele modificari din noul regulament se refereau la aplicarea unei cote fixe pentru toti locatarii unui imobil, indiferent daca sint sau nu bransati la sistemul centralizat de incalzire. Aceasta cota urma sa fie de 20% din factura emisa de CET pe imobilul respectiv. In prezent, stabilirea procentului care este suportat de catre toti locatarii pentru cheltuielile comune cade in sarcina administratorilor de asociatii. In unele situatii, cei care au montate centrale de apartament nu sint pusi sa suporte aceste cheltuieli.

Totul depinde de hotarirea pe care o iau administratorii. Oficialii firmelor de repartitoare sustin ca, in medie, cota comuna este acum de numai 10%, procent care nu este in concordanta cu realitatea. Aceasta cota comuna nu reprezinta altceva decit caldura degajata de instalatiile comune si incalzirea de pe casa scarii. De asemenea, tot aici intra si pierderile de la subsol.

Comentarii