Rosul – „pata de culoare„ din viata noastra

joi, 10 mai 2007, 19:16
5 MIN
 Rosul – „pata de culoare„ din viata noastra

Ne-am adresat intrebarea ce simbolistica are culoarea rosie? Puterea, pasiunea, expresivitatea, energia, exuberanta sau viata ar putea fi citeva dintre interpretari. „Rosul este o culoare exuberanta, vitala, stimulatoare ce ofera unui interior energie, caldura iar pe multi dintre noi ne pur si simplu « in priza»", a afirmat Loredana Gaspar, director VektorDesign.

Calitatile enumerate sint si ele de luat in considerare deoarece ne pot determina sa aducem un plus vital locuintei noastre. Este o culoare care nu poate fi ignorata mai ales datorita faptului ca prezenta ei ne insufla viata si aduce un surplus de farmec chiar daca e prezenta doar printr-un obiect de decor si nu printr-o suprafata mai mare.

Este bine ca atunci cind mergem la cumparaturi sa nu trecem indiferenti pe linga decorurile de culoare rosie. Achizitionarea unui obiect sau, de ce nu, a mai multor obiecte si pozitionarea lor intr-un colt al casei care necesita o pata de culoare, va fi exact ceea ce avem nevoie. Astfel, se poate obtine un rezultat deosebit in special datorita faptului ca ni se va creea buna dispozitie.

Cit de bine este sa folosim rosul in amenajari interioare si in ce cantitate?

„Nu cred in retete. Consider ca fiecare om are o anumita personalitate, dinamica sau mai putin dinamica si putere de caracter ceea ce face ca rosul sa poata fi dozat in cantitati mai mari sau mai mici in functie de nevoile fiecaruia. Pentru persoanele care au putere de reactie destul de scazuta, pentru copii apatici si lipsiti de vointa prezenta rosului in cantitate mai mare poate fi benefica", a continuat Gaspar.

Pentru categoria amintita de catre designerul colaborator al «Ghidului Casei», decorarea peretilor sau doar a unui perete central cu o nuanta de rosu poate fi un stimulent. De asemenea, pot ajunge sa doreasca mai multa actiune si sa dea elan. Important este in aceste cazuri ca suprafetele acoperite cu rosu sa nu fie exagerate si sa nu varieze cromatic sau ca tehnica.

Daca s-a folosit un var cu decor stucco si ne-a placut foarte mult, specialistii ne recomanda sa nu incercam sa obtinem aceasi nuanta de rosu si din tapet sau vopsea. Acest lucru deoarece nu se va reusi obtinerea aceluiasi ton ceea ce va face ca amenajarea sa para nereusita sau realizata de oameni necalificati.

Prea multa suprafata acoperita cu rosu face ca incaperea sa devina mai mica, aglomerata si obositoare. Din acest motiv dozajul este extrem de important. Atunci cind dorim ca rosul sa fie doar ca accent, nivelul orizontala al pardoselei lasa posibilitatea utilizarii unei cantitati mai mari de rosu. Si acest lucru poate fi posibil prin alegerea covorului de aceasta culoare care poate contrasta cu un ocru sau alb al peretilor, sau cu un parchet de culoare deschisa.

Rosul da viata acolo unde s-au ales tente neutre. Cind rosul este ales doar ca nuantare a anumitor zone, el trebuie dozat astfel incit, desi putin cantitativ, sa exprime foarte bine o forma sau sa evidentieze un anumit loc. Cind el devine predominant, pentru a nu fi obositor trebuie contrabalansat cu nunate de ocru, alb, nuante naturale de lemn deschis la culoare sau inchise ca wenge. Pentru a putea fi folosit in preajma verdelui trebuie sa cunoastem si sa simtim cromatica destul de bine pentru un dozaj corect. In preajma albastrului, movului sau a orange-ului e bine de consultat un designer pentru a nu gresi.

Unde se poate utiliza aceasta culoare?

Nu exista sabloane. Practic, orice suprafata poate fi suport pentru rosu. In rindurile ce urmeaza, directorul VektorDesign ne-a ajutat sa oferim cititorilor informatii in ceea ce priveste rosul in locuinta noastra.

Living

Este o alegere buna pentru aceasta incapere. Aici se stringe intreaga familie, se discuta, se fac planuri de viitor. De aceea rosul prin simbolistica sa este in concordanta cu atmosfera diurna a unei sufragerii. Important este ca el sa fie preponderent pentru a nu deveni agresiv.

Un perete principal decorat intr-o nunata de rosu, cu un covor rosu sau cu elemente din aceasta culoare ori cu perne in aceeasi gama si eventual cu draperii asortate fac dintr-un living obisnuit un loc placut, tonic si totodata relaxant.

Nelipsite obiectele de decor vin si ele sa accentueze cromatica si sa incinte. Iar ele sint cu atit mai folositoare cu cit culoarea predominanta a camerei este alta decit rosu, aceast din urma doar nuantind anumite zone. „Corpurile de iluminat pot avea unele tuse de rosu, insa nu e bine sa fie rosu predominant. Si zic acest lucru deoarece in acest mod se evita lumina colorata puternic care ar duce la transformarea intregului spatiu in ceva de-a dreptul greoi si apasator. Lumina alba este cea mai indicata pentru a nu schimba nuanata care s-a folosit", a adaugat Loredana Gaspar.

La mobilier folosirea rosului este binevenita in cazul in care se realizeaza pe un fond deschis la culoare, uni, iar rosul sa fie doar ca o pata de culoare in intreaga sa compozitie.

Dormitorul

Potrivit mai mult pentru cuplurile tinere, dar nicidecum predominant, rosul poate fi un stimulant si un tonic excelent. Si in acest caz poate fi folosit in decorarea unui singur perete dar reluat in lenjerie, draperie si obiecte de decor. Fiindca rolul unei dormitor este in principal de relaxare folosirea lui in  nuante calme, calde este obligatoriu.

Toaleta

Daca aveti o baie spatioasa peretii se pot placa cu faianta de culoare rosie in jocuri geometrice, florale diverse. Elegant ar fi ca rosul sa fie prezent mai mult in decorurile faintei, in mobilier, perdea de dus, covorase, rama oglinzii, prosoape pe fondul unei cromatici deschise.

Bucataria

„Imaginati-va o bucatarie palisandru (maron inchis cu desenul aproape negru) cu unele accente de rosu prin prezenta unor fete de sertare sau corpuri suspendate din posforming rosu (n.r. PAL cu suprafata foarte lucioasa ce arata aproape ca stiplexul). Este o bucatarie care te antreneaza, ce are personalitate si care cu siguranta poate deveni o surpriza placuta. Totusi, prea mult rosu in bucatarie nu este recomandat, cel putin din perspectiva faptului ca sporeste apetitul, ceea ce poate deveni periculos."

Biroul

Pentru birou rosul este cel mai bine utilizat prin efectul realizat – o camera de lucru dinamica, energizanta, propice muncii. Desigur ca nu este recomandat ca rosul sa fie excesiv fiindca poate avea reactii adverse prin realizarea unei saturatii care poate impiedica eficienta lucrului si concentrarea.

O recomandare generala este ca rosul sa nu fie folosit nicaieri in exces deoarece are proprietatea de a micsora spatiile vizuale. Daca este bine dozat poate face minuni iar locuinta dumneavoastra sobra poate deveni tonica si vesela. Toate cele prezentate mai sus sint valabile in cazul locuintelor obisnuite a caror proprietari doresc sa aduca un plus de vitalitate si forta spatiului.

In cazul persoanelor care doresc o locuinta nonconformista, moderna, extravaganta toate regulile pot fi incalcate pentru a realiza o locuinta soc sau a extremelor. Pentru acestea altele sint regulile, altele sint proportiile si tehnicile de aplicare, decorurile si motivele folosite.

Comentarii