Siguranta in bucatarie

Subtitlu

miercuri, 16 mai 2007, 17:35
2 MIN
 Siguranta in bucatarie

* Stati linga aragaz atunci cind gatiti, o flacara de la arzator poate erupe oricind, deci trebuie sa fiti in apropiere pentru a o putea stinge. Cel mai periculos si inflamabil ingredient este uleiul, asa ca nu lasati niciodata uleiul incins nesupravegheat. Poate izbucni in flacari in citeva secunde.

* Purtati haine mai strinse de corp, cele foarte largi pot veni in contact cu un arzator aprins al aragazului si sa ia foc.

* Aranjati minerele oalei spre centrul aragazului astfel incit sa nu fie in cale, si veti preveni ca acestea sa fie atinse cauzind un posibil accident

* Curatati grasimea de pe aragaz ori de cite ori este posibil, deoarece aceasta, in cantitate mare, poate lua foc.

* Incalziti treptat uleiul, astfel veti evita ca stropi de ulei fierbinte sa va sara pe piele sau in ochi. Nu puneti niciodata ulei intr-o tigaie incinsa deoarece poate izbucni in flacari in citeva secunde. Este mai sigur sa puneti uleiul in tigaie ininate de a o aprinde.

* Puneti un covoras de plastic sau antiderapaj pe podea, daca aceasta este in mod frecvent umeda de la uleiuri sau alte lichide, pentru a preveni alunecarea.

* Sa aveti la indemina numarul de telefon al celei mai apropiate statii de pompieri.

* Daca uleiul sau grasimea din tigaie ia foc, veti stingeti focul punind un capac sau praf de copt deasupra si apoi stingeti aragazul. Nu indepartati capacul si nu puneti tigaia sub jet de apa rece pina in momentul in care s-a racit.

* In cazul in care a luat foc cuptorul ragazului sau cuptorul cu microunde nu deschideti usa acestuia si intrerupeti sursa de caldura. Daca flacara nu s-a stins chemati imediat pompierii. 

* Instalati un detector de fum.

* Pastrati la distanta de aragaz produsele inflamabile, precum prosoape, perdele si pachete de mincare preambalata.

* Nu folositi aragazul sau cuptorul pentru a va incalzi, deoarece exista pericolul intoxicatiei cu gaz.

Comentarii