De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum reducem riscul de a muri prin infarct?

marți, 31 august 2010, 17:06
6 MIN
 Cum reducem riscul de a muri prin infarct?

Conf. univ. dr. Florin Mitu, seful sectiei Clinice de Recuperare Medicala Cardiovasculara din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi, presedintele Grupului de Lucru de Cardiologie Preventiva si Recuperare Cardiovasculara al Societatii Romane de Cardiologie, Fellow al Societatii Europene de Cardiologie: "Daca ati descoperit ca aveti un risc crescut de boli cardiovasculare, nu inseamna ca problema se va rezolva doar cu tratament medicamentos. De altfel, medicul specialist este cel care hotaraste daca e nevoie de medicamente sau daca situatia se poate remedia doar prin modificarea stilului de viata. S-a demonstrat ca modificarea factorilor de risc – colesterol ridicat, fumat, obezitate, sedentarism –  reduce mortalitatea si morbiditatea prin BCV, in special la pacientii cu risc crescut.

Fumatul

Fumul de tigara reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiovascular. Nefumatorii pot fi si ei afectati, in cazul in care se expun pasiv la fumul de tigara. Exista si o veste buna, aceea ca riscul cardiovascular al fumatorilor incepe sa scada odata ce se opresc, indiferent de cit de mult au fumat, si ajunge la jumatate la un an de la renuntarea la fumat.

Greutatea corporala crescuta 

* Greutatea corporala crescuta este asociata cu cresterea mortalitatii si morbiditatii totale prin BCV. Greutatea corporala crescuta este adesea una dintre principalele cauze care duc la cresterea tensiunii arteriale, a colesterolemiei si la cresterea probabilitatii de aparitie a diabetului zaharat. 

* Se recomanda ca barbatii cu o circumferinta a taliei de 94-102 cm si femeile cu o circumferinta a taliei de 80-88 cm sa nu creasca suplimentar in greutate. Pentru o circumferinta a taliei de peste 102 cm la barbati si peste 88 cm la femei se recomanda scadere ponderala. 

* Scaderea ponderala este recomandata la persoanele obeze (IMC <30 kg/m2) si trebuie avuta in vedere la persoanele supraponderale (IMC <25 ti <30 kg/m2). Indicele de masa corporala (IMC sau BMI, din engleza – Body Mass Index) este un indicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a  greutatii ideale pentru o viata sanatoasa. Indicele de masa corporala este o metoda fiabila atit pentru barbati cit si pentru femei, cu virste intre 18 si 65 ani, dar nu este potrivita pentru copii, femei insarcinate, persoane cu masa musculara mare (sportivi) si virstnici.

Cum se calculeaza IMC

* Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kilograme) la inaltime (in metri) la patrat. 

* exemplu de calcul pentru o persoana care are inaltimea de 1,65 si greutatea de 84 de kilograme: 1,65×1,65 – 2,72; 84/2,72 – 30,88.  IMC este 30,88.

Interpretare IMC: aflati daca sinteti supraponderal sau obez! 

* sub 18,5: subponderal 

* intre 18,51 si 24,99: greutate normala

* intre 25,00 si 29,99: supraponderal 

* intre 30,00 si 34,99: obezitate (clasa I)

* intre 35,00 si 39,99: obezitate (clasa II)

* peste 40: obezitate morbida

Alegeri sanatoase in ceea ce priveste mincarea 

* se recomanda reducerea aportului de sare daca tensiunea arteriala este crescuta, prin evitarea adaugarii de sare in timpul mesei si la gatit, alegerea unor alimente proaspete sau congelate nesarate. Multe alimente procesate si preparate, inclusiv piinea, au un continut ridicat de sare. 

* se recomanda consumul de: fructe, legume, cereale si piine integrala, peste (in special peste gras), carne slaba, produse lactate degresate.

* o alimentatie sanatoasa nu inseamna mincare fara gust sau regim strict; invatati sa mincati gustos si sa va mentineti si greutatea si colesterolul in limite normale in acelasi timp, fie ca sinteti acasa sau la restaurant;

* cit mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;

* consumati de cel putin de doua ori pe saptamina peste (cu cit mai gras cu atit mai bine); somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;

* alegeti lactate cu continut scazut de grasime (1%);

* consumati mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli; gatiti alimentele cit mai putin cu uleiuri, mai mult prin fierbere sau la gratar; 

* reduceti consumul de bauturi racoritoare dulci (sucuri asa-zis naturale) si de sare (adaugati condimente pentru gust);

* alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu pe zi;

* evitati cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii; 

* mincati cit mai rar la restaurantele de tip „fast-food".

* inlocuiti grasimile saturate de origine animala cu grasimi mononesaturate si polinesaturate de origine vegetala si marina, pentru reducerea lipidelor totale la <30% din aportul energetic, dintre care mai putin de 1/3 sa fie grasimi saturate.

Activitatea fizica: cum ne ajuta miscarea?

Activitatea fizica sustinuta creste nivelul de HDL colesterol (colesterolul bun), scazind astfel si riscul de boala de inima, fara sa scada insa, din pacate, si nivelul de LDL colesterol (colesterolul rau). Totodata, ajuta si la controlul altor factori de risc cardiovascular, cum ar fi obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala. Sedentarismul este un alt factor de risc cardiovascular, care poate fi usor modificat prin stilul de viata. Atentie: aproape orice crestere a nivelului de activitate fizica are efecte pozitive asupra sanatatii. Intervalele scurte de activitate fizica au un efect cumulativ.

Exista oportunitati de a efectua efort fizic chiar la locul de munca, de exemplu urcarea scarilor in loc de a folosi liftul. In general, se recomanda minimum 30 de minute de activitate fizica zilnic. Nu este obligatoriu ca toate aceste minute sa se efectueze odata, ci se pot fragmenta in cicluri de cite 10-15 minute fiecare.

De altfel, cel mai la indemina exercitiu fizic este mersul pe jos. Mersul pe jos timp de 30 de minute in majoritatea zilelor saptaminii va reduce riscul de BCV si va imbunatati conditia fizica. Daca nu puteti face zilnic o astfel de plimbare, incercati macar o data la doua zile. Repet: aproape orice crestere a nivelului de activitate fizica are efecte pozitive asupra sanatatii. 

Ce inseamna sa fim sanatosi 

* IMC <25 kg/m2 si evitarea obezitatii abdominale

* TA <140/90 mmHg (n.r. – 14 cu 9)

* Colesterol total <5 mmol/l (<190 mg/dl)

* LDL-colesterol <3 mmol/l (<115 mg/dl)

* Glicemie <6 mmol/l (< 110 mg/dl) 

* Alegerea unei alimentatii sanatoase

* Activitate fizica: 30 de minute de activitate moderata pe zi

* Evitarea fumatului.

–––

Iasul sarbatoreste "Ziua Mondiala a Inimii" odata cu Europa

* pe 26 septembrie la Iasi, in Bucuresti si Timisoara vor fi organizate manifestari pentru a constientiza importanta preventiei si a combaterii factorilor de risc in bolile cardiovasculare

Pe 26 septembrie se va sabatori si la Iasi "Ziua Mondiala a Inimii", concomitent cu manifestarile organizate in Europa tot cu aceasta ocazie. Manifestarile dedicate "Zilei Mondiale a Inimii" vor fi organizate de Societatea Romana de Cardiologie si Fundatia Romana a Inimii in trei orase importante din tara – Bucuresti, Iasi, Timisoara, in aceste centre universitare existind specialisti implicati activitatea de preventie a bolilor cardiovasculare.

Cu aceasta ocazie, iesenii vor putea participa la mai multe activitati care au drept scop constientizarea in rindul populatiei a importantei preventiei si combaterii factorilor de risc in bolile cardiovasculare. "Se va organiza un "Cross al inimii" in Parcul Copou, in dimineata zilei de 26 septembrie, cel mai probabil in jurul ore 10. De asemenea, vor fi amplasate corturi unde cei interesati vor putea afla informatii despre factorii de risc in bolile cardiovasculare si modul in care acestia pot fi corectati. In plus, se va lua tensiunea. Desi pare incredibil, sint oameni care nu si-au mai luat tensiunea de ani si ani. Ii asteptam in Copou pe 26 septembrie, unde pot descoperi in doar citeva minute ce tensiune au. De asemenea, se vor imparti pliante si voucere cu care persoanele cu risc de boli cardiovasculare vor beneficia gratuit de consultatii si investigatii specifice. Si pentru a sensibiliza populatia in privinta importantei activitatii fizice, va avea loc si o demonstratie de carate. Incercam prin aceste manifestari sa atentionam populatia in privinta importantei preventiei si corectiei factorilor de risc: fumatul, sedentarismul, obezitatea. 20% dintre romanii cu virste intre 20 si 40 de ani au obezitate, iar peste 40% dintre concetateni sint supraponderali. Astfel se cumuleaza usor factorii de risc care favorizeaza aparitia bolilor coronariene. Si in timp, 10-20 de ani, apare si evenimentul fatal: infarct sau accident vascular", arata conf. dr. Florin Mitu.

Comentarii