2.000 de elevi la un singur medic

vineri, 26 septembrie 2008, 17:32
3 MIN
 2.000 de elevi la un singur medic

Medicii de medicina scolara reprezinta "Cenusareasa" sistemului sanitar. Sint prea putini, la un numar mare de elevi. Mai exact, un medic de medicina scolara are in grija 2.000 de elevi, adica se ocupa de 3-4 scoli.

Cabinetele nu sint dotate nici cu mobilier si nici cu materiale sanitare sau medicamente, iar totul se achizitioneaza din sponsorizari si din surse extrabugetare.

Unitatile scolare mari care au camin si cantina au probleme cind vine vorba despre asistenta medicala. "Medicul nostru se ocupa in acelasi timp de trei unitati de invatamint, cu tot cu a noastra. De aceea nu are timp decit sa avizeze scutirile pentru motivarea absentelor, sa se ocupe de vaccinari si sa dea sfaturi pe fuga. Nu ca nu ar dori sa se ocupe mai mult de elevii nostri, dar il avem in scoala doar doua zile pe saptamina. Problema este si cu copiii din camin, care au nevoie de asistenta medicala. De multe ori le dam bani sa mearga acasa prin frig sa primeasca sfaturi de la medicul din localitatea in care locuieste. Este inuman, de exemplu, sa trimiti un copil cu febra pe mijloacele de transport in comun", a declarat Monica Trupina, directoarea Grupului Scolar "Constantin Brancusi".

Situatii de urgenta pot aparea oricind in scoli. "Un medic de medicina scolara este acolo, aproape de elevi. De exemplu, am avut un abdomen acut chirurgical acum citiva ani, iar ambulanta a venit dupa o ora. A trebuit sa fac ceva si am reusit, dar nu pot spune ca am avut toate materialele sanitare necesare. Este clar ca norma de copii tebuie redusa, de la 2.000, cum este in prezent, la 600-900 de copii pentru fiecare medic de medicina scolara. Cu alte cuvinte, cite un medic pe unitatea scolara", a declarat un medic de medicina scolara care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Daca la oras inca se poate vorbi de asistenta medicala in scoli, unitatile de invatamint din mediul rural sint arondate majoritatea cabinetelor de medicina de familie, care ar trebui, contra cost, din bugetul Ministerului Sanatatii sau a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, sa efectueze examene periodice elevilor.

De multe ori insa, aceasta activitate este neglijata. "Nu stiu in ce masura putem vorbi despre crearea unui post de medic la scolile din mediul rural, insa macar o asistenta ar trebui sa existe in fiecare scolaa. Cu asistenta medicala in unitatea de invatamint si cu minima informare asupra manevrelor de baza pentru resuscitare, episoade precum cel de la Raducaneni, unde un copil a murit dupa ce s-a inecat cu o napolitana, nu ar mai exista", este de parere viceprimarul Camelia Gavrila.

Potrivit datelor statistice, in judetul Iasi sint 25 de medici si peste 150 de asistenti de medicina scolara.

Deputatul PDL Petru Movila, membru in comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, va depune marti un proiect de lege tocmai pe tema medicinei scolare. "Am initiat proiectul deoarece ea trebuie reconsiderata o parte esentiala a procesului modern de invatamint. La momentul actual se manifesta dificultati reale in acordarea asistentei medicale pentru prescolari, elevi si studenti din cauza lipsei unei legislatii care sa clarifice atributiile sistemului de medicina scolara", a declarat deputatul.

In acest sens, joi a avut loc o audiere publica pe marginea proiectului de lege, in care au fost implicate institutiile abilitate direct implicate in problematica medicinii scolare. "Tinta noastra este ca legea sa fie aplicabila din mai – iunie 2009, astfel incit la inceputul anului scolar viitor sa inceapa rezolvarea problemelor. Marti voi depune proiectul de lege in Camera Deputatilor", a mai declarat deputatul Movila.

Comentarii