Bilantul rectorilor dupa un an de mandat

miercuri, 03 decembrie 2008, 19:42
9 MIN
 Bilantul rectorilor dupa un an de mandat

Vasile Isan este discret in legatura cu bilantul primului an de mandat

Rectorul Universitatii "Al.I.Cuza", prof.dr. Vasile Isan, singurul dintre rectorii ieseni care a facut public un plan managerial structurat in detaliu pe obiective si termene clare, a refuzat acum sa vorbeasca despre ceea ce a realizat in primul sau an de mandat. "Universitatea nu trebuie sa fie o institutie indiscreta si exhibitionista", s-a rezumat a spune acum prof.dr. Vasile Isan, a carui discretie tinde sa arunce institutia pe care o conduce intr-un con de umbra, dupa parerea unor universitari.

Mult mai deschis in a-si prezenta intentiile inainte de alegeri, rectorul Isan a promis ca va infaptui mai multe obiective pina in 2009, intre care sa reduca anchiloza si birocratia sistemului administrativ. Tot pina in 2009, profesorul Isan isi propunea sa imbunatateasca sistemul de admitere la facultate, argumentind ca la nici o universitate de prestigiu din lume nu se intra prin selectie de dosare.

Acelasi termen, 2009, era dat pentru crearea unor linii de studii in limbi internationale, a unor programe europene de master si implicarea Universitatii in proiecte de dezvoltare comunitara si in mediul de afaceri. De toate aceste proiecte, rectorul s-a achitat partial.

De la bun inceput a renuntat la ideea de a infiinta noile facultati, de Medicina si Farmacie si de Stiinte Agricole – care reprezenta mai mult o dorinta a fostului rector Dumitru Oprea, cu ajutorul caruia Isan a ajuns candidat favorit in alegeri. In schimb, Vasile Isan a aderat la initiativa omologului sau de la Universitatea de Medicina si Farmacie, prof.dr. Vasile Astarastoae, de a infiinta un consortiu al celor doua institutii – ceea ce este si in asentimentul unora dintre colegi. "Aceasta este o idee mai realista, comparativ cu aceea de a transforma kinetoterapia de la Facultatea de Sport in specializari de medicina", spune prof.dr. Stefan Avadanei.

Despre reducerea anchilozei si a birocratiei, nu se cunosc schimbari radicale, dupa cum conducerea institutiei nu a anuntat inca nici modificarea sistemului de selectie a viitorilor studenti prin concurs de dosare, metoda care ii asigura candidati pe banda rulanta. In ce priveste implicarea institutiei in proiecte de dezvoltare comunitara, este cunoscut parteneriatul cu Primaria in vederea amenajarii unei baze sportive in zona ses Bahlui. Dar rectorului Isan ii revine sarcina de a porni investitia, initiativa fiind luata in timpul mandatului lui Oprea, cind de altfel consiliul local a dat in folosinta universitatii terenul de 12.400 mp unde urmeaza sa se construiasca baza sportiva.

Pe noul rector, universitarii de la "Cuza" spun ca il apreciaza pentru unele schimbari. "S-au imbunatatit si relatiile cu celelalte universitati din Iasi, dar si cu Ministerul Educatiei", spune prof.dr. Stefan Avadanei, decanul Facultatii de Litere, cunoscut drept un oponent deschis al fostului rector Oprea. "Este un alt stil de conducere, cu un program care dezvolta si continua administrarea precedenta. Cred ca este o schimbare pozitiva dar si o continuitate", a declarat prof.dr. Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie.

Unul dintre obiectivele rectorului Isan pentru anul 2008, ce se afla in programul sau managerial este formarea departamentelor de cercetare pe facultati. In acest sens, s-a hotarit de curind in senatul universitatii ca fiecare facultate poate scoate la concurs maxim cinci posturi speciale pentru cercetare. "Pina in prezent am remarcat o continuare a activitatii de sprijinire a facultatilor de stiinte. Cred insa ca acum sintem perceputi mai amical de conducerile celorlalte universitati", a declarat cu tilc conf.dr. Dumitru Ginju, decanul Facultatii de Chimie.

Ion Giurma spune ca punctul sau forte sint investitiile

Candidatul la functia suprema de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" a prezentat in campania electorala de la inceputul anului 2008 un proiect cu mai multe principii nobile decit proiecte concrete. Ion Giurma se declara un adept al universitatii antreprenoriale si al cresterii activitatilor si veniturilor din cercetarea stiintifica si sustinea de asemenea modernizarea continua a ofertei educationale. Considerat initial un candidat fara sanse si un cistigator surpriza, Ion Giurma a fost vazut ca o reala alternativa la epoca trista a lui Nicolae Badea.

Bilantul primului an de mandat al rectorului Giurma e mai dificil de realizat in absenta unor elemente de comparatie. Dar el isi asuma ca pe o mare realizare a sa cistigarea unui proiect de reamenajare a campusului "Tudor Vladimirescu", in valoare de 17,5 milioane de euro, finantat din fonduri europene. "Avem termen de sase luni pentru a semna proiectul. Primii bani pe care ii vom aloca apoi sint pentru cantina", a declarat prof.dr. Ion Giurma. Tot la stadiul de proiect sint alte "doua mari obiective ale universitatii", cum spune prof.dr. Ion Giurma: Centrul Cultural European, proiect initiat de fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei si sediul universitatii – rectoratul.

"In planul relatiilor internationale s-a schimbat site-ul universitatii, are o vizibilitate mai mare . Am extins parteneriatele prin programul Erasmus, recent am incheiat o relatie de colaborare stiintifica si didactica externa cu o Universitate din Copenhaga si alte doua relatii de cooperare cu o Universitate din Japonia si cu alta din Turcia", a declarat prof.dr. Horia-Nicolai Teodorescu, prorector cu activitatea de Relatii Internationale si imagine universitara. "Finantarea scolilor doctorale, prin cistigarea unui proiect in valoare de peste 4 milioane de euro, care a demarat prin luna mai este meritul actualei conduceri", sustine prof.dr. Dan Cascaval, decanul facultatii de Inginerie Chimica si Management Industrial.

Rectorul Giurma isi mai trece in palmares si faptul ca acum "intreaga universitate este un santier", cu toate ca investitiile in educatie sint mai mult expresia finantarilor generoase date de Ministerul Educatiei si care nu privesc doar Universitatea Tehnica.

"Lucrarile de la Facultatea de Constructii – Instalatii au fost receptionate formal in aceasta luna si mai continua alte obiective de investitii: lucrarile de la catedra de Masini-Unelte si Scule, spatiile de invatamint de la Facultatea de Mecanica, sectia Mecatronica, un alt corp de cladire de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor si bazinul de inot", a declarat Lucia Acatrinei, seful Serviciului Tehnic al institutiei.

Vasile Astarastoae concureaza pentru pozitia de lider al rectorilor ieseni

Prof.dr. Vasile Astarastoae a pus accentul in campania sa electorala pe democratizarea Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", atit la nivelul deciziilor cit si la nivelul dezbaterilor academice. El a mai promis ridicarea tinerilor si suprematia criteriului valorii stiintifice in fata celui de virsta. Aceste obiective i-au adus o mare popularitate si au avut un rol important in victoria in alegeri, obtinuta de asemenea printr-un sistem de vot democratic, aplicat in premiera la UMF.

La un an de la preluarea functiei, de aceste obiective se leaga deopotriva laude si critici.  Astfel, din aproximativ 70 de cadre didactice pensionare, au fost prelungite in functie doar 10%, cu votul Senatului, fapt ce a stirnit reactii controversate in rindul universitarilor. "Este greu sa renunti dintr-o data la experientele celor care au fost si care puteau fi inca utili, nu neaparat in activitatea didactica, ci poate de cercetare medicala. In SUA, spre exemplu, nu exista limita de virsta", a declarat prof.dr. Mircea Covic.

Rectorul Astarastoae sustine insa ca nu a facut decit sa respecte indicatiile Mnisterului Educatiei. "Grila de evaluare a fost stabilita inca de acum doi ani de zile, nu a fost un nou sistem. La acea grila s-au stabilit doar citeva elemente care tin de regulamentul de promovare a cadrelor didactice, promovat de Ministerul Educatiei", a spus prof.dr. Vasile Astarastoae, apreciat de alti universitari pentru ca a rezolvat in mod elegant problema numarului mare de pensionari, ce dainuia la UMF de mai mult de 10 ani.

"Nu poti sa tii preparatorii si asistentii cu salarii la minim si sa mentii la infinit pensionarii. Impotriva oricaror dusmanii a reusit sa solutioneze elegant acele prelungiri, in baza unor criterii foarte clare", a spus prof.dr. Luminita Iancu, fost contracandidat al profesorului Astarastoae la fotoliul de rector.

Cu toate acestea, unele pensionari au suscitat discutii aprige, mai ales cazul lui Carol Stanciu. Initial evaluat cu punctaj mare, acesta a fost apoi scos la pensie, ceea ce a fost vazut de unii ca o revansa a actualului rector fata de fostul rector Stanciu care luase masuri impotriva sa cu ani in urma.

Rectorul Vasile Astarastoae promite insa o evaluare dura pentru toate cadrele didactice, in viitor: "De exemplu, pentru a promova cineva la profesor va trebui sa aiba minim doua articole cotate ISI, pentru conferentiar-un articol, pentru preparator vor putea concura doar medicii rezidenti", a spus rectorul Astarastoae. 

Cit priveste democratizarea UMF in luarea deciziilor, sint voci care afirma ca noul rector a impins democratia pina acolo incit lasa responsabilitatea hotaririlor exclusiv decanilor si altor membri ai Senatului. De asemenea, unii profesori spun ca multe decizii sint luate doar la modul "informal", ceea ce ar produce confuzie.

Vasile Astarastoae isi mai bifeaza in dreptul obiectivelor realizate diminuarea numarului de ore pe dicipline si excluderea notiunilor neesentiale, ce au culminat cu reunirea catedrelor. "O data cu restructurarea catedrelor nu mai exista discipline, ci cursuri. Rolul catedrelor este foarte clar, de a peria programele de studii. Au termen pina in februarie de a scoate notiunile care se suprapun. Spre exemplu, «Celula» se invata in anul I si II de 7 ori. O alta realizare pe planul de invatamint este ca in toti anii, programul nu mai depaseste 28 de ore pe sapamina. Anul III si IV aveau inainte 35 de ore/saptamina", a declarat prof.dr. Astarastoae.

O alta idee a rectorului Astarastoae a fost infiintarea unui departament administrativ care sa usureze munca de accesare a proiectelor de cercetare. "Am scos la concurs posturile pentru personalul departamentului. Acesta va fi format din vinatorii de proiecte, scriitorii de proiecte. Proiectele se vor desfasura pe platformele de cercetare in care vor lucra doctoranzii, cercetatorii, cadre didactice scutite de un anumit numar de ore, tocmai pentru a lucra in cercetare. Va fi eliminata intreaga birocratie a proiectelor", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Consortiul cu Universitatea "Al.I.Cuza" si asocierea cu universitatile de medicina de stat din tara in vederea colaborarii reciproce sint alte obiective atinse de actualul rector al UMF, care tinde sa devina liderul al rectorilor ieseni, fiind la concurenta cu rectorul Universitatii "Cuza". Chir si propunerea consortiului plaseaza UMF intr-o pozitie de superioritate fata de celelalte, pina acum cea care initia aliante fiind Universitatea "Cuza".

Gerard Jitareanu: "Toti indicatorii sint la dublu"

Aflat la al doilea mandat, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" are avantajul de a face mai usor un bilant, intrucit isi poate asuma toate proiectele institutiei, inclusiv cele aflate in derulare din anii trecuti.

"Cea mai importanta realizare este ca am reusit sa formez si sa conduc o echipa manageriala puternica. Cred ca este cea mai buna de pina acum", si-a inceput evaluarea prof.dr. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad".

Principalele sale obiective au fost la inceputul celui de-al doilea mandat – excelenta in cercetare, in activitatea didactica, cresterea bazei materiale si a bugetului propriu. "Anul acesta toti indicii si indicatorii sint la dublu. Din cercetare, avem cel mai mare buget din istorie: fondurile din acest an sint de 18 milioane lei, de la 8,2 milioane – anul trecut. Am avut si cea mai mare rata de succes – 61, 2% pentru proiectele depuse la CNCSIS (n.r.Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior). Bugetul estimat in anul acesta, pina acum, este de 112,2 milioane RON, fata de 68,8 milioane de RON, anul trecut", a declarat prof.dr. Gerard Jitareanu.

Doar in acest an, mai spune el, valoarea totala a cartilor si periodicelor achizitionate in biblioteca institutiei se ridica la aproximativ 250.000 de lei, "o valoare foarte mare raportata la numarul de studenti", explica prof.dr. Gerard Jitareanu.

Viorel Munteanu spune ca realizarile se leaga de latura didactica

Aflat tot la al doilea mandat, Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte "G. Enescu", spune ca si-a fixat ca principal obiectiv reabilitarea cladirii Filarmonicii, cu toate ca initiativa transferului la Universitatea de Arte apartine fostului ministru al educatiei, Cristian Adomnitei.

"Activitatea mea din acest an a fost sub semnul continuitatii. Am zis ca voi incerca sa duc mai departe realizarile pe plan national si international. Am acreditat programele de masterat, am refacut planul de invatamint, am reorganizat toate departamentele didactice pe nivelul I si II si am infiintat specializarea Regie-Teatru", a spus prof.dr. Viorel Munteanu.

Un alt obiectiv al sau a fost acela de a promova realizarile studentilor si schimburile de experienta. "Am infiintat in cadrul Festivalului muzicii romanesti o sectiune a universitatii, pentru a se putea face schimburi intre studentii romani, in cadrul programului «Interart»", a adaugat prof.dr. Viorel Munteanu.

Comentarii