Cum a scapat un liceu tehnic de „topul rusinica” al chiulangiilor

joi, 29 decembrie 2011, 11:07
3 MIN
 Cum a scapat un liceu tehnic de „topul rusinica” al chiulangiilor

Colegiul Tehnic „I.C. Stefanescu" este singurul din Bularga si printre putinele cu profil tehnic din judet care nu se confrunta cu un absenteism ridicat. Acesta nu apare in „top rusinica" pe care l-a realizat recent Inspectoratul Scolar din perspectiva numarului de absente nemotivate. Din explicatiile oferite de conducerea colegiului, numarul chiulangiilor nu este mare deoarece elevii urmeaza specializari atractive, care le permit sa se angajeze destul de repede dupa absolvire. „In urma cu 4 ani, ne-am gindit ca este un motiv pentru care lipsesc copiii, si anume ca nu toate specializarile sint atractive. Am studiat putin domeniul afacerilor de la noi din oras si am vazut ca serviciile sint pe primul loc si am mai vazut ca cele mai multe locuri de munca sint pentru ospatari si vinzatori in unitati alimentare. La fel de mare succes are si domeniul gastronomic, si nu mai spun de cel estetic. Cel din urma presupune o munca eleganta si usoara si platita destul de bine. Vazind ce se cauta, am introdus aceste specializari atractive in oferta noastra educationala. Domeniul nostru de baza, cel textil, este si acesta solicitat in continuare. Vedem ca cele mai multe locuri de munca de la AJOFM sint in confectii. Avind domenii si specializari cautate pe piata muncii, elevii nostri vin la ore, prezenta e foarte buna", a precizat Dolores Voinea, director al colegiului. Pentru fiecare din domeniile in care ii pregatesc pe elevi, colegiul are si laboratoare cu dotari corespunzatoare.

Ce invata elevii

In acestea, in cadrul orelor de instruire practica, elevii invata efectiv sa tricoteze si sa croiasca, sa gateasca si sa serveasca diferite feluri de mincare ori sa coafeze. „Astazi, de exemplu, am invatat sa fac salata boeuf, o reteta noua pentru mine. Pina acum, am invatat sa prepar si multe dulciuri: clatite, gogosi sau «caise». Impreuna cu colegii am facut la scoala mincare si pentru comenzi, de exemplu pizza sau cozonaci", a spus Iulian Chirila, elev in clasa a X-a, specializarea tehnician in gastronomie. Si elevii de clasa a IX-a sint incintati sa se familiarizeze cu viitoarea meserie. „Fac un french de culoarea pielii si cu o mica steluta colorata. In general, pentru modelele pe care le fac, ma inspir din ceea ce vad la cunostinte. Pur si simplu vad, si incerc si eu sa fac. Ma ajuta si doamna maistra, plus ca improvizez singura acasa, pentru verisoare sau pentru mama citeodata, deoarece am propria trusa. Ma vad lucrind mai tirziu intr-un salon, mai ales pe manichiura, fiindca e o meserie foarte frumoasa pentru fete", ne-a explicat Georgiana Tanase, in timpul unui laborator de practica. Si Razvan Stangaciu, singurul baiat din grupa, crede ca se va putea angaja destul de usor intr-unul din saloanele de infrumusetare din oras. „Am ales aceasta specializare pentru ca imi place foarte mult sa fac coafuri si totodata pot cistiga bani. Pina acum, am invatat sa pun bigudiuri, am impletit cosite si am facut onduleuri. Am lucrat mai mult cu parul fetelor, fiindca in clasa nu prea sintem baieti, insa ma mai solicita colegi din camin sa ii tund. Inca nu le iau bani", a adaugat Razvan.

„Se gaseste usor de munca"

Pentru ca le place ceea ce invata, bobocii de la specializarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist lipsesc foarte putin. „Sint in primul semestru din clasa a IX-a, practic acum incep tainele meseriei. E o clasa foarte buna, la care nu am absenteism. Le place tare mult, pentru ca vor la rindul lor sa se gateasca si sa fie frumosi si sint dispusi sa ofere talentul lor si altor persoane. Isi doresc sa ajunga prin unitatile de coafor din oras, pentru ca au vazut ce interioare frumoase si moderne au. E un domeniu in care isi vor gasi usor de munca: daca nu in saloane, pot merge acasa la clienti", a mentionat Mariana Trepcevici, maistru-instructor. (Loredana OPREA)

Comentarii