Elisabeta Polihroniade a Iasului

miercuri, 28 februarie 2007, 19:51
5 MIN
 Elisabeta Polihroniade a Iasului

„Aveam cinci ani. Abia vedeam piesele pe tabla de sah"

Alina nu isi mai aminteste cind a inceput sa joace sah. Stie doar ca a fost cea mai mare pasiune a tatalui, pe care i-a transferat-o  si ei pe cind avea doar citiva ani. A urmat-o initial din obedienta fata de parinti, insa dupa primele clipe petrecute in fata tablei de sah, avea sa se transforme in cea mai mare pasiune a vietii ei.

Cind cei mai multi copii abia descopereau lumea jucariilor, Alina Motoc participa la primul turneu din sportul mintii. „Aveam doar cinci ani cind am participat la primul turneu. Toata lumea credea ca sint un port-bonheur pentru tatal meu. Abia vedeam piesele de pe tabla de sah", isi aminteste Alina.

„Giza" de doar cinci anisori avea insa sa isi uimeasca competitorii. „Cind m-am asezat la masa, competitorul meu m-a luat in ris si mi-a spus sa il las pe tatal meu sa joace. Am ramas la tabla de joc si l-am lasat «masca» atunci cind jocul s-a terminat la egalitate", spune Alina, amuzindu-se si acum la reactia concurentului ei.

Astfel de reactii aveau insa sa devina comune in cariera ei. Pina sa intre in clasa I, Alina Motoc avea deja in palmares un titlu de campioana nationala. Antrenamentele, extenuante pentru virsta ei, nu i-au rapit insa din placerile copilariei. Jocurile clasice ale primilor ani din viata s-au confundat cu placerea jocului de sah, iar orele zilnice petrecute in fata tablei de jos i-au infrumusetat copilaria.

„Poate nu am avut o copilarie in sensul ei clasic, asa cum a fost traita de cei mai multi copii, insa eu am fost foarte fericita. Am muncit foarte mult, dar am avut si satisfactii. Am avut turnee in tari pe care nu visam sa le vad vreodata si mi-am facut o groaza de prieteni dar, mai ales, fac exact ceea ce imi place", spune Alina.

La numai zece anisori, Alina obtine cel mai mare titlu din viata de sportiva. In 1995, este declarata cea mai buna sahista din lume, in cadrul Campionatului mondial din Brazilia. De atunci si pina acum, palmaresul i-a fost completat cu alte zeci de titluri: campioana europeana si balcanica, vicecampioana europeana (doua titluri), campioana nationala (11 titluri), vicecampioana nationala (sase titluri), si 14 turnee nationale si internationale cistigate. La virsta de 20 de ani, Alina primeste si cel mai inalt „grad" din lumea sahului, cea de mare maestra internationala.

„Am participat la multe turnee si competitii internationale, unde am acumulat mari punctaje ELO (n.r.- sistemul de notare si clasificare a jucatorilor de sah, sistem inventat de Arpad Elo). Datorita lor am avansat treapta cu treapta, pina la cel mai inalt grad, cel de mare maestra internationala", spune Alina.

„Creierul este ca orice alt muschi din corp. Daca nu il lucrezi, te paraseste"

Pentru a ajunge la acest nivel insa, Alina a avut nevoie de 15 ani de antrenament asiduu, cantonamente cu 7-8 ore de antrenament zilnic, sau munca individuala, acasa de 5-6 ore pe zi. „Creierul este ca orice alt muschi din corp. Daca nu il lucrezi, te paraseste. De aceea nu trece nici o zi fara sa il antrenez", povesteste sahista.

Atunci cind este acasa, Alina se antreneaza citind cartile din domeniu, participind la simulari de joc pe calculator, dar si studiind strategia de joc a adversarilor din tara si din lume, a punctelor lor forte sau slabe. Nu lasa nici o zi din saptamina sa treaca fara a se antrena citeva ore.

O zi pierduta se resimte in competitii, un risc pe care nu si-l asuma niciodata. „Este un joc extraordinar al mintii. Pentru a avea sanse sa iti invingi competitorul, mai ales daca este foarte bun, trebuie sa il cunosti foarte bine, sa ii cunosti tactica de joc. Sa ii stii miscarile dinainte. Pentru asta trebuie sa il studiezi foarte bine, inainte de competitie", sustine Alina.

Antrenamentul individual de acasa este completat cu antrenamentul din cadrul cantonamentelor, la care se adauga competitiile, turneele din tara si strainatate.

„Vreau sa devin psiholog sportiv"

La un asemenea volum de munca dedicat zilnic pasiunii ei, te-ai astepta ca performantele sahistei sa se limiteze doar la cele sportive. In ciuda absentelor, datorate cantonamentelor, turneelor si competitiilor nationale si internationale, Alina a reusit sa finalizeze liceul ca sefa de promotie. A fost admisa la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza", iar dupa admitere a facut si primul compromis din cariera ei.

„Am incercat sa ma axez mai mult pe facultate. Nu am renuntat  la antrenamentul zilnic, insa nu mai am la fel de mult timp ca inainte. Imi este este extrem de greu sa le impac pe amindoua", spune Alina. Dupa trei ani de facultate, poate spune insa ca a meritat sacrificiul. Este clasata printre cei mai buni studenti ai facultatii, are bursa de merit , iar anul trecut a devenit si titulara unei burse speciale oferita de conducerea Universitatii, bursa Laudamus. Stie ca nu va putea ramine pentru totdeauna in lumea competitiva a sahului asa ca si-a ales inca de acum o noua cariera.

Pentru ca nu se poate desparti de pasiunea ei, a ales tot sahul, insa din alta perspectiva. „Vreau sa devin psiholog sportiv, mai ales pentru cei din sah. Cind eram in competitii, aveam mare nevoie de un psiholog, in special in cazul esecurilor. Cred ca as fi si potrivita pentru ca stiu ce inseamna presiunea concursurilor. Sper insa ca si Federatia de sah sa realizeze cit este de necesar un psiholog in acest sport".

„La 21 de ani am vizitat 21 de tari"

Pina la finalizarea facultatii insa incearca sa se mentina si in lumea sahului competitional. La sfirsitul anului trecut a cistigat trei medalii, din patru posibile la o competitie nationala, iar vacanta dinaintea sesiunii a petrecut-o in cantonament, antrenindu-se cite 7-8 ore zilnic. In plus, la sfirsitul verii trecute si-a exersat si aptitudinile de antrenoare. In luna august a anului trecut, Alina Motoc, a antrenat echipa olimpica de sah din Yemen. Desi Alina se gindeste deja la viitoarea cariera de psiholog, antrenorul ei inca mai spera la citeva medalii la nivel mondial.

„Alina Motoc este cel mai bun produs al Iasului din toate timpurile. Acum, nu mai are la fel de mult timp pentru antrenament, pentru ca este ocupata cu facultatea. Chiar si asa se mentine in topul celor mai bune sahiste din Romania, a cincea ca punctaj ELO, dar a treia ca valoare. Cred ca mai are inca multe de dovedit si multe medalii de cistigat", ne-a spus Vasile Manole, antrenorul Alinei.

„O admir foarte mult pe Alina. Imi place ca este foarte hotarita in tot ceea ce face. Reuseste sa imbine la un nivel inalt competitiile din sah cu facultatea, si obtine rezultate bune la amindoua", o descrie Smaranda Padurariu, actualmente campioana a Romaniei.

Desi a „ratat" placerile obisnuite ale copilariei si adoloscenetei, cu zeci de ore de antrenament pe saptamina, Alina Motoc se considera cea mai norocoasa persoana. „La 21 de ani am vizitat 21 de tari. Am cistigat foarte mult din acest sport, nu financiar pentru ca este foarte prost platit. Cu toate acestea nu as schimba nimic din viata mea. Sint cea mai norocoasa persoana", a incheiat Alina. (Nicoleta VIERU)

Comentarii