Liceele din Iasi, un vis greu de atins pentru elevii de la tara

miercuri, 02 iulie 2008, 20:05
6 MIN
 Liceele din Iasi, un vis greu de atins pentru elevii de la tara

Liceele bune din Iasi ramin greu accesibile absolventilor din mediul rural. Daca elevii din Iasi privesc deja spre scolile europene, pentru majoritatea celor de la tara Iasul continua sa ramina prea departe. Doar 10% dintre elevii liceelor si grupurilor scolare din municipiu provin de la tara, spun reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Asta in conditiile in care, din numarul total al absolventilor de clasa a opta, peste 57% au terminat gimnaziul la una dintre unitatile de invatamint din mediul rural. Motivul pentru care multi dintre elevii buni de la tara ramin aproape de casa, fie la un grup scolar din comuna, fie la un liceu din imediata apropiere, este situatia financiara precara a familiei. Cheltuielile lunare ale unui copil la Iasi pot ajunge cu usurinta la 5-6 milioane de lei vechi, bani pe care multe familii nu si-i pot permite. „Seful de promotie din acest an isi va continua studiile la noi si a optat pentru profilul de tehnica de calcul. Clasa cea mai buna s-a completat cu elevi care au avut medii peste 7", a declarat cu mindrie Eugen Cogean, directorul Grupului Scolar „Petre P.Carp" Tibanesti, despre o eleva al scolii care a avut media de admitere 9,41. Cu aceasta medie insa, absolventa Adelina Burduja putea intra oriunde. Intr-o situatie asemanatoare, o colega de generatie cu media 9,51, Angela Dobos, a optat pentru continuarea studiilor la Liceul „Bogdan Voda" din Halaucesti unde a urmat si gimnaziul.

 

La colegiile de elita, elevii de la tara reprezinta intre 7 si 10%

Cei mai multi elevi din mediul rural care s-au indreptat catre scolile din Iasi le-au preferat pe cele care ofera internat si cantina. Altii sint elevi care provin din comunele apropiate de municipiu, ceea ce le permite efectuarea unei navete zilnice, mai ieftina.

De exemplu, la Liceul de informatica vor invata elevi din Horlesti, din Romanesti ori Letcani, care nu vor trebui sa ramina peste noapte in Iasi. In plus, caminul liceului a atras si elevi din localitati mai indepartate precum Vladeni, Tibanesti, Popricani ori Tansa.

In total, din cei 140 de elevi admisi, 33 provin din judet. Procentul de 23% de elevi din mediul rural este mare, daca tinem cont ca la licee precum "Mihai Eminescu" vor invata 17 elevi de la tara din totalul de 168, la Colegiul "Costache Negruzzi" – 11 din 140, la "Emil Racovita" – 7 din 112, iar la "National" – 5 elevi de la tara din totalul de 140.

La "Sadoveanu" Pascani, o treime din elevi sint de la tara

Pentru ca un criteriu important a fost si cel al mediei de admitere, la grupurile scolare, proportia este inversata. Multe clase sint formate preponderent din elevi din mediul rural din comunele apropiate Iasului. Un pol al atractiei copiilor buni din mediul rural este si municipiul Pascani.

Elevii buni din comunele apropiate, precum Heci, Uda, Cristesti ori Mircesti au optat pentru Liceul "Mihail Sadoveanu" din acest oras. Astfel, din 252 de locuri puse la dispozitie de liceu candidatilor din acest an, 86, adica o treime, au fost ocupate de elevi din localitatile rurale limitrofe.

"Majoritatea absolventilor nostri aleg Liceul din Raducaneni sau SAM Cozmesti"

Provocarea parintilor cu copii silitori din mediul rural este aceea de a gasi mijloacele financiare pentru a ii putea sustine la una dintre scolile de la Iasi. De aceea, apropierea de domiciliu este o conditie esentiala pentru multi dintre absolventii de gimnaziu.

"Noi avem serii cu copii putini, pina la 18. Dintre acestia, in fiecare an, cam 4-5 pleaca la Iasi, in general cei ai caror parinti beneficiaza de macar un salariu. Adica nu traiesc exclusiv din agricultura. Majoritatea absolventilor nostri aleg Liceul din Raducaneni sau Scoala de Arte si Meserii din Cozmesti, insa avem absolventi care vor invata la Grupurile scolare din Iasi, la Liceul "Al. I. Cuza" sau Colegiul Economic Administrativ din Iasi", a declarat Dumitru Manole, directorul Scolii cu clasele I-VIII Gorban.

"Tarifele sint mari in Iasi",  incuviinteaza Gheorghe Breazu directorul Scolii cu clasele I-VIII din Mosna. „Unii elevi se intorc inapoi tocmai pentru ca parintii isi dau seama ca nu au cum sa faca fata la cheltuieli oricit ar dori acest lucru", a completat Gheorghe Breazu.

De exemplu, la Liceul de Informatica, potrivit directoarei adjuncte, Cristina Timofte, masa si cazarea s-au ridicat lunar anul trecut la aproximativ 300 de lei. Chiar si cu ajutorul banesc de la stat, "Bani de liceu", de 180 de lei, unii elevi nu au facut fata deoarece la cheltuielile lunare s-au adaugat rechizite, carti, haine, un drum pina acasa sau citiva bani de buzunar.

"Chiar in acest an scolar am avut de rezolvat cazul unei eleve care la jumatatea primului semestru a venit cu ochii in lacrimi la noi spunind ca nu mai poate continua scoala la Iasi din cauza situatiei financiare precare. A avut insa sprijinul dirigintei si al scolii, fiind un copil foarte bun si am gasit o solutie de sponsorizare. Eleva noastra va continua liceul, iar din toamna va fi in clasa a zecea", a declarat Cristina Timofte, directorul adjunct al Liceului de Informatica "Grigore Moisil" din Iasi, despre una dintre putinele astfel de intimplari cu final fericit.

"Chiar daca s-a incheiat deocamdata doar prima repartitie computerizata din acest an, am primit deja in audienta o familie care solicita transferul copilului invocind motivul apropierii de de domiciliu. Eleva din Motca reusise la un liceu din Iasi, insa familia nu are posibilitati materiale, iar unul dintre parinti are si o problema de sanatate. In fiecare an primim inainte de inceperea scolii peste 100 de astfel de cereri de transfer", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Medii de admitere mai mari la tara decit la specializari similare din Iasi

Asa se face ca la unitatile de invatamint din mediul rural, ultimele medii de admitere de la anumite profiluri sint comparabile cu cele de la licee din Iasi. De exemplu, la Grupul Scolar "Victor Mihailescu Craiu" din Belcesti, ultima medie de admitere pentru profilul servicii a fost  7,64, in timp ce la acelasi profil, la Grupul Scolar "Virgil Madgearu" s-a intrat cu 7,72, iar la Grupul Scolar "Vasile Adamachi" – cu 7,02.

De asemenea, la Liceul "Lascar Rosetti" din Raducaneni, ultima medie de admitere pentru clasa de filologie a fost 6,81, in timp ce la Liceul "Dimitrie Cantemir"  la profil similar, au intrat elevi care au avut si cu 50 de sutimi mai putin.

Multi se tem ca nu vor rezista ritmului din Iasi

Nu doar saracia ii indeparteaza pe elevii satelor sa vina la Iasi, ci si teama inadaptarii la stilul de lucru. "Din pacate, unii absolventi ai scolilor de la tara renunta la liceele din Iasi si pentru ca nu sint obisnuiti sa lucreze temeinic, chiar daca au un nivel ridicat de cunostinte. Ei trebuie sa se obisnuiasca cu alt tip de teme, cu proiecte, cu lucru pe echipe. Trebuie sa fie curiosi sa caute informatii. Dorim ca de anul scolar care incepe in toamna sa facem un program prin care sa prevenim situatiile de inadaptare ale elevilor din mediul rural", a mai declarat Cristina Timofte, directorul adjunct al Liceului de Informatica.

Inspectorul general Camelia Gavrila spune ca ar trebui sa existe centre speciale de identificare a copiilor valorosi din toate mediile, astfel incit de mici sa fie invatati cu anumite deprinderi si cu obisnuinta de studiu intelectual. "Sint proiecte ale ONG-urilor, precum si Proruralis, de burse pentru elevii din mediul rural, dar din pacate cuprind un numar limitat de copii", a incheiat Camelia Gavrila.

Absolventii de gimnaziu ramasi nerepartizati, precum si cei care nu au participat la prima etapa a admiterii computerizate vor participa la cea de-a doua rulare a programului care selecteaza locul la liceu in functie de optiuni. Pe 12 iulie va avea loc cea de-a doua repartitie a acestor aproximativ 1000 de elevi. In judetul Iasi, mai exista 3 locuri neocupate la liceu, la profilul bilingv spaniola de la Liceul "Dimitrie Cantemir" si 1.344 de locuri neocupate in cadrul scolilor de arte si meserii.

Comentarii