Locurile cu taxa de la UTI ramin neocupate

duminică, 18 septembrie 2011, 11:28
4 MIN
 Locurile cu taxa de la UTI ramin neocupate

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) a incheiat cu succes ieri, 16 septembrie, cea de a doua sesiune de admitere organizata pentru studiile de licenta. Toate locurile scoase la concurs au fost ocupate. Dintre cele 253 de locuri aprobate de Biroul Senat al institutiei, doar 12 au fost la buget, la specializarea Asistenta Medicala Generala din Bacau, program de studiu autorizat sa functioneze provizoriu. Celelalte 225 de locuri au fost la taxa si 16 cu taxa la a doua facultate. "Nu am avut nici o emotie ca nu se vor ocupa locurile. Cele bugetate au fost 12 la Bacau, dar s-au ocupat si ele", a declarat Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

Pentru anul universitar 2011- 2012, UMF a avut 675 de locuri bugetate, dintre care 34 pentru cei de etnie rroma si 5 pentru cei din Republica Moldova. In regim de taxa, din cele 765 de locuri, mai bine de doua treimi au fost ocupate inca din prima sesiune de admitere, cele mai multe locuri ramase neocupate au fost la Asistenta Medicala Generala din Iasi (83), Bacau (39) si Botosani (30) si la Facultatea de Bioinginerie Medicala (41), respectiv Medicina Dentara (32). "Nu a mai ramas nici un loc liber si nici nu ne asteptam. Noi ne-am ocupat locurile dar mai sint in jur de 400- 500 in asteptare, cifrele sint in dinamica dar componenta lor nu se mai schimba, doar daca mai sint unii inscrisi si admisi la doua facultati, ar mai intra cei care asteapta", a explicat Ioan Costea, prorector UMF.

UTI: "Ocuparea locurilor la buget este onoranta"

Si la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (UTI) sesiunea de toamna a inscrierilor pentru studii de licenta s-a incheiat ieri. Datele cetralizate de dimineata aratau ca dintre cele 1004 locuri subventionate de stat, 986 au fost ocupate. Doar la Facultatea de Automatica si Calculatoare inscrierea s-a terminat inainte de data stabilita, cele 12 locuri la buget fiind ocupate de alaltaieri. Printre facultatile la care oferta a fost mai mare decit cererea se numara cea de Textile-Pielarie si Management Industrial, unde au fost 147 de dosare pentru 187 de locuri bugetate, Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, unde doar 126 de cereri au fost inregistrate pentru 191 de locuri bugetate, si Inginerie Chimica si Protectia Mediului, care a avut pentru sesiunea acesta 124 de locuri la buget si doar 60 de cereri. "Hidrotehnica, Automatica si Mecanica stau bine. Si ocuparea locurilor la buget este onoranta", a precizat Dan Galusca, purtator de cuvint al UTI.

Daca la aceste facultati vor ramine locuri neocupate subventionate de stat, la polul opus de afla facultatile unde numarul de dosare inregistrate a fost mai mare decit locurile de la buget si taxa impreuna. Astfel, cele mai cautate departamente ale Politehnicii au fost Hidrotehnica, Geodezia si Ingineria Mediului (62 de inscrisi, 45 de locuri la buget) si Mecanica (111 de dosare depuse, 51 numarul locurilor bugetate). Singura facultate care a inregistrat in cea de-a doua sesiune a admiterii o cerere mai mare decit oferta a fost cea de Stiinta si Ingineria Materialelor. Aici, pentru cele 42 de locuri finantate si 29 cu taxa au fost 80 de inscrisi. La nivel de universitate mai sint inca 797 de locuri cu taxa, pentru care nu s-au gasit doritori.

USAMV: "Cea mai buna admitere din ultimii ani"

In timp ce unele universitati iesene inca isi mai cauta bobocii, fie ei la studii de licenta sau de master, altele se pregatesc de inaugurarea noului an universitar. Este vorba de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) unde luni, 19 septembrie, va avea deschiderea oficiala, marcata si de sarbatorirea a 100 de ani de invatamant agronomic, alaturi de cadrele didactice, studenti si oficialitatile locale.

Trecind peste etapa clasificarii care a trimis institutia in a doua categorie de educatie si cercetare stiintifica, universitatea a avut o admitere considerata "de succes". In noul an universitar, din cei 5.000 de studenti, 850 sint in anul I, acesta fiind si cel mai mare numar de boboci inregistrat de USAMV in ultimul deceniu.

"O admitere foarte buna, cea mai buna din ultimii ani. Avind in vedere bac-ul am ocupat toate locurile de la buget, iar pentru master am mai prelungit inscrierea. Ca in fiecare an vom rezolva si aproape toate cererile de cazare. In noul an universitar plecam de la premisa ca am fost clasificati in a doua categorie, ceea ce ne-a facut sa reevalam si sa ne apucam de treaba, sa crestem in legatura cu noile criterii. S-au schimbat criteriile, schimbam si noi obiectivele. Din punct de vederea al finantarii nu este o problema, imaginea ne-o afecteaza, avind in vedere ca in anii trecuti universitatea noastra era printre cele mai bune din tara", a declarat Gerard Jitareanu, rectorul USAMV.

De asemenea, zilele acestea, universitatea il are ca oaspete pe Wolfgang Friedt, de la Universitatea din Giessen, Germania, institutie cu care Agronomia din Iasi are cel mai vechi parteneriat, de aproximativ 40 de ani.

Comentarii