O infuzie de 82 mil. euro la Iasi

Subtitlu

luni, 09 august 2010, 22:01
6 MIN
 O infuzie de 82 mil. euro la Iasi

 Universitatile de stat fac concurenta serioasa investitorilor straini din judet. Pina acum, institutiile de invatamint superior au atras fonduri europene in valoare totala de 82 milioane de euro.

Practic, injectiile lor in economia locala se pot compara cu investitii precum cele ale Delphi Diesel Systems, Continental Automotive sau Capgemini. Se pot compara si cu Primaria municipiului care are contracte semnate pentru fonduri europene in valoare de 437 milioane de lei, adica putin peste 100 milioane de euro.

O comparatie intre sumele atrase de universitati si municipalitate arata o dinamica deosebita a mediului universitar in atragerea banilor comunitari. Daca banii din universitati s-ar imparti la numarul de studenti (beneficiarii sumelor atrase), iar cei de la Primarie la locuitorii din municipiu, primii ar avea un avantaj net. Cu o finantare europeana de 1.360 de euro per student, universitarii ii depasesc cu mult pe ieseni, care sint "finantati" cu 311 euro.

Ce-i drept, municipalitatea mai are alte proiecte in derulare, trei dintre acestea, totalizind aproape 60 de milioane de euro, fiind ca si semnate, dupa cum a spus saptamina trecuta premierul Emil Boc. Mai trebuie mentionat ca investitiile institutiilor de invatamint superior  confera o baza solida de cercetare si imbunatatire a sistemului didactic.

Universitatea Tehnica, campioana absoluta

"Campioana" sumelor atrase prin proiectele finantate din bani europeni este Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi". Aici, in prezent se afla in derulare peste 20 de proiecte finantate cu fonduri europene nerambursabile, in valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Acestea sint implementate de institutia de invatamint superior fie in calitate de coordonator sau partener, in colaborare cu universitatile de profil din Bucuresti sau Cluj.

Cel mai important proiect de la Universitatea Tehnica este cel care vizeaza reabilitarea campusului Tudor Vladimirescu. In valoare de peste 15 milioane de euro, proiectul este cel mai mare de acest gen din tara. Din aceasta suma in urmatorii trei ani urmeaza sa fie renovate cele 12 camine din campus, sa fie inlocuite toate retelele de alimentare, sa fie montate centrale pe gaz, lucru care se va concretiza in facturi mai mici pentru studenti, iar intregul complex urmeaza sa fie imprejmuit, intrarea fiind realizata doar pe baza de cartela.

Universitatea Tehnica a mai atras fonduri europene si pentru proiectele de finantare a doctoranzilor si a cercetarii postdoctorale. "Mai avem in derulare proiectul BRAIN pentru studii doctorale, in valoare de 5 milioane de euro, un alt proiect pentru studentii din anul al II-lea, tot de 5 milioane de euro, si un proiect care vizeaza practica pentru studentii nostri, care are aceeasi valoare. Alte doua proiecte importante pe care le-am cistigat sint cele postdoctorale, unul in valoare de 5 milioane de euro si altul de 3 milioane", a explicat prof. univ. dr. Ioan Giurma, rectorul UTI.

Proiectele pe care universitatea le-a atras in special pe domeniul de dezvoltare al resurselor umane suplinesc intr-o mare masura finantarea deficitara de la bugetul de stat. "Avind in vedere ca fondurile pentru cercetare au scazut, Universitatea Tehnica si-a orientat toata energia spre atragerea de fonduri structurale. O universitate care se respecta trebuie sa aiba proiecte europene", a conchis Giurma.

Proiecte interesante si la "Cuza"

Cea mai veche institutie de invatamint superior din tara are in prezent in derulare noua proiecte finantate din fonduri structurale. In valoare de 18,9 milioane de euro, acestea vizeaza in special dezvoltarea resurselor umane prin programele de cercetare doctorala si postdoctorala implementate de universitate.

"Intr-adevar, cele mai importante proiecte sint cele legate de bursele doctorale si postdoctorale, deoarece raspund intru totul cerintelor unei universitati. Ele stimuleaza activitatea doctorala, fiind de buna calitate, sint atractive pentru studentii doctoranzi si completeaza eforturile financiare ale unei universitati, care implica cheltuieli foarte mari. De asemenea, aceste fonduri rezolva problema subfinantarii din invatamintul superior, iar un doctorand cuprins intr-un astfel de proiect se poate bucura de un parcurs in strainatate pentru documentarea lui fara a se confrunta cu probleme pecuniare", sustine prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Cuza".

Astfel, unul dintre proiectele cu cea mai mare valoare de aici este cel implementat de Facultatea de Fizica, "Dezvoltarea capacitatii de inovare si cresterea impactului cercetarii prin programe postdoctorale". In valoare de 4,8 milioane de euro, acesta se va desfasura pina in anul 2013.Totusi, conform conducerii universitatii, nici aceste proiecte finantate cu bani europeni nu sint lipsite de riscuri.

De multe ori, in special in cazul proiectelor cu valori ridicate, rambursarea cheltuielilor se realizeaza cu dificultate, institutia fiind nevoita uneori sa acopere din fonduri proprii aceste deficiente. "Au existat probleme legate de intirzierea cu care sint virate fondurile in graficul de desfasurare a proiectelor. Trebuie sa avansam bani din fondurile proprii in aceste situatii", a spus rectorul de la "Cuza".

Cu toate acestea, proiectele implementate cu fonduri europene nerambursabile reprezinta un sprijin binevenit in special in domenii precum resursele umane, cercetarea sau infrastructura educationala.

Un alt proiect cu finantare nerambursabila ce va aduce beneficii studentilor care invata in cea mai veche universitate din tara este cel care vizeaza realizarea unor stagii de practica si a unor activitati de stimulare a insertiei pe piata muncii pentru studenti si absolventi. In valoare de peste 420.000 de euro, proiectul este coordonat de Prorectoratul pentru servicii studentesti.

Intr-o prima etapa 200 de tineri au beneficiat de actiuni de orientare si consiliere in cariera, inclusiv de un training pe probleme de management al carierei, pentru a fi familiarizati cu cerintele primului loc de munca. De asemenea, 100 dintre acesti tineri instruiti au fost selectati pentru a fi plasati intr-o serie de institutii si agenti economici unde au fost supravegheati permanent de catre mentori. Pina acum in cadrul acestui proiect a fost desfasurata si o bursa a locurilor de munca pentru absolventi si studenti.

UMF: Cea mai moderna baza de e-learning din tara

16 milioane de euro este suma cu care se poate "lauda" si Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa", suma atrasa tot prin intermediul granturilor si al proiectelor strategice aflate in curs de implementare din fonduri europene. "Sint 12 astfel de proiecte. La sase dintre ele sintem aplicanti si la celelalte sase sintem parteneri", a explicat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi.

Una dintre cele mai importante astfel de initiative este cea care vizeaza implementarea unei platforme de e-learning. In valoare de 1,7 milioane de euro, aceasta este cea mai moderna baza din tara.

Un alt proiect important, in valoare de 4 milioane de euro, este cel postdoctoral pentru studiile etice ale politicilor de sanatate. 40 de cercetatori, tineri care au primit titlul de doctor, vor invata in cadrul acestuia cum sa elimine inechitatile in cadrul sistemului de sanatate pentru populatiile vulnerabile.

Domeniile din care provin tinerii sint diverse, proiectul incluzind specialisti in medicina, dar si in arii precum economia, filosofia, sociologia, psihologia, asistenta sociala, dreptul si teologia. Bursierii sint sprijiniti in activitatea de cercetare la nivel avansat prin formarea de echipe multidisciplinare care vor fi implicate in elaborarea si analiza politicilor de sanatate. Valoarea unei burse este de 1.000 de lei pe luna.

Studiile care vor fi elaborate in cadrul acestui proiect urmeaza sa fie promovate mai departe in rindul factorilor de decizie din sistemul de sanatate. "Banii din fondurile europene sint bineveniti, dar UMF se poate descurca si fara acestia. Totusi, nu se poate nega faptul ca aceste sume sint importante pentru cresterea calitativa a standardelor academice", a conchis Astarastoae. 

Agronomia: prestatie buna la programul de burse postdoctorale

Si la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara una dintre cele mai importante initiative este legata de bursele de cercetare pentru postdoctoranzi. "Sintem parteneri in cadrul acestui proiect in valoare totala de 5 milioane de euro, iar partea care revine USAMV Iasi este de 1,5 milioane. Proiectul este binevenit in conditiile actuale de subfinantare. Tinerii isi pot dezvolta capacitatea de cercetare prin aceasta modalitate", a precizat prof.univ. dr. Vasile Vintu, prorector in cadrul USAMV si manager al proiectului.

In cadrul acestuia 50 de bursieri selectati vor beneficia lunar de sprijin financiar in valoare de aproximativ 1.000 de euro pentru o perioada de 24 de luni. Pe linga bursa acordata, fiecare cercetator din program va avea parte si de un stagiu de mobilitate de trei luni la o universitate europeana de prestigiu.

De asemenea, cei de la USAMV mai au in implementare si alte doua proiecte cu finantare nerambursabila. Primul dintre acestea are ca scop sprijinirea dezvoltarii antreprenoriatului prin sistemul turistic, iar cel de-al doilea vizeaza sustinerea intreprinderilor prestatoare de servicii in vederea dezvoltarii teritoriale. Impreuna, cele doua initiative totalizeaza un sprijin financiar in valoare de aproximativ un milion de euro.

Comentarii