Profesorii din invatamintul preuniversitar vor avea un Cod de etica profesionala

luni, 20 februarie 2012, 22:51
3 MIN
 Profesorii din invatamintul preuniversitar vor avea un Cod de etica profesionala

Din anul scolar viitor, cadrele didactice din preuniversitar vor sti cu exactitate ceea ce nu le este permis sa faca in relatiile cu elevii, parintii si colegii lor. Consiliul National de Etica, organism instituit din toamna anului trecut prin ordin ministerial, lucreaza in aceasta perioada la elaborarea unui document care sa reglementeze conduita dascalilor. Oana Badea, secretar de stat pentru invatamintul preuniversitar, a explicat ca abaterile cadrelor didactice vor fi „judecate" de o comisie de etica care se va constitui in fiecare judet. Din aceasta comisie ar urma sa faca parte 9 membri, dintre acestia 4 fiind profesori, iar restul reprezentanti ai parintilor si ai ONG-urilor din domeniul educational. Comisia nu se va substitui instantelor judecatoresti, ci va urmari sa rezolve cazuri care nu sint de natura penala.

De exemplu, in atentia acesteia vor ajunge profesori care abuzeaza elevi, chiar si din punct de vedere emotional, sau directori care isi discrimineaza angajatii. Codul va fi supus dezbaterii publice in urmatoarele luni. Mai multe cadre didactice din Iasi considera ca un astfel de cod este binevenit si ca ar fi trebuit sa existe si inainte. „In orice meserie e nevoie de un cod de etica profesionala. Din punctul meu de vedere, un astfel de cod a fost necesar si pentru cadrele didactice dintotdeauna", a mentionat Vasile Sorohan, profesor de chimie la Colegiul „C. Negruzzi". „Ar fi fost normal ca un astfel de cod sa fi existat si sa fi fost acceptat pina acum. Sint reglementari si in legea actuala, pe care consiliile de administratie ale scolilor le aplica, dar e important sa existe separat un cod de etica. Asta pentru ca fiecare persoana care activeaza in domeniul educational sa stie ce conduita trebuie sa aiba, ceea ce este compatibil si ceea ce nu este cu acest domeniu. Foarte multe lucruri sint subiective si fiecare are impresia ca reactioneaza corect, insa, printr-un astfel de cod, lucrurile ar fi mult mai aplicate si mai clare", a adaugat Cristina Valcu, profesoara de matematica si director al Colegiului National.

Sindicatele: O masura de imagine

Alti dascali nu cred ca se impune elaborarea unui cod specific de etica. „Parerea mea este ca, fata de masa mare de profesori, nu sint chiar atit de multi cei care sa fi sarit calul. Nu stiu daca e nevoie ca la alte categorii profesionale, fiindca noi ne formam conduita de pe bancile scolii si cunoastem obligatiile pe care le avem fata de elevi. Daca totusi se face un astfel de cod, nu vad ce ar putea sa mai treaca in plus fata de ceea ce este in lege si in regulamentele de ordine interioara ale scolilor", a spus Valentin Spita, profesor de chimie la Grupul Scolar din Tibana. In opinia liderilor sindicali, un cod de etica se impune pentru cei care lucreaza in Ministerul Educatiei. „Poate ar fi necesar un cod de etica al personalului angajat in minister, care s-a purtat nepotrivit cu angajatii din sistem. Eu banuiesc ca ceea ce vor ei sa faca e doar o masura de imagine. Mai bine ar crea o comisie care sa verifice nivelul de trai al angajatilor din invatamint si problemele cu care acestia se confrunta, avind in vedere ca educatia e un domeniu prioritar pentru dezvoltarea nationala", a punctat Laviniu Lacusta, presedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar.

Comentarii