Profesorii ieseni nu sint de acord ca bac-ul sa se dea in universitati

vineri, 06 februarie 2009, 19:16
2 MIN
 Profesorii ieseni nu sint de acord ca bac-ul sa se dea in universitati

Bacalaureatul trebuie schimbat din temelii, dar nu trebuie sustinut in universitati. Acestea sint doar citeva dintre parerile profesorilor ieseni formulate odata cu intentia Ministerului Educatiei de a aduce modificari consistente la metodologia de sustinere a examenului de la finalul liceului.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, este de parere ca elevii ar trebui sa sustina bacalaureatul la 3 si nu la 7 probe, in functie de profilul studiat in liceu, examenul sa fie organizat la nivelul universitatilor, iar subiectele sa nu mai fie postate pe internet. 

"Bacalaureatul trebuie intr-adevar regindit. In primul rind, consider ca probele orale ar trebui sustinute pe parcursul anilor de studiu, iar elevii sa primeasca un certificat care sa le ateste competentele de comunicare. Cit despre reducerea numarului materiilor de sustinere a bacalaureatului, sint de parere ca mai intii ar trebui realizata o verificare clara, sa se observe masura in care un astfel de bacalaureat redus nu intra in contradictie cu ce se intimpla la nivel european. Elevii nostri trebuie sa aiba certificari recunoscute si in strainatate", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Profesorii ieseni mai sint de parere ca bacalaureatul ar trebui sa ateste competente ale elevilor si nu masura in care ei au reusit sa acumuleze informatii. "Trebuie intii stabilite o serie de obiective si in functie de acestea realizata o metodologie. Postarea subiectelor pe internet intr-adevar nu are nici o logica. Este doar o modalitate de a scapa de responsabilitatea securizarii acestora", mai este de parere directorul Colegiului "Emil Racovita", Seryl Talpalaru.

O problema atinsa de profesorii ieseni este si materia foarte stufoasa pe care elevii sint nevoiti sa o invete. "Ar trebui ca in clasa a XII-a elevii sa aiba un program special. De exemplu, semestrul intii sa se intinda pina in luna aprilie, iar lunile mai si iunie sa fie destinate doar pregatirii pentru bacalaureat. Elevii sa studieze atunci doar disciplinele care le sint necesare pentru sustinerea examenului. De exemplu, subiectele de la matematica, de la profilul matematica-informatica nu sint chiar deloc la indemina oricui. Si asa copiii nu mai vor sa gindeasca, ci doar rezolva cele citeva tipuri de subiecte afisate pe site", este nemultumit directorul Colegiului "Costache Negruzzi", Gheorghe Ilie.

Cit despre posibila mutare a bacalaureatului in sfera invatamintului superior, profesorii din preuniversitar se simt jigniti. "Moralitatea si impartialitatea nu sint atribute exclusiv universitare sau preuniversitare. Dar sint de acord cu o prezenta mai mare in centre a evaluatorilor externi, din zona invatamintului superior, adica pe linga presedintele de comisie si vicepresedintele sa fie tot cadru didactic universitar", mai este de parere Camelia Gavrila.

Pe de alta parte, directorul Talpalaru nu se simte deranjat de propunere. Bacalaureatul din acest an ramine pe vechiul sistem, iar modificarile sunt luate in calcul pentru examenul din 2010.

Comentarii