Profesorii, parintii si elevii vor dezbate in scolile din Iasi Legea Educatiei

vineri, 26 martie 2010, 14:50
3 MIN
 Profesorii, parintii si elevii vor dezbate in scolile din Iasi Legea Educatiei

Sindicalistii din invatamintul preuniversitar iesean le-au recomandat profesorilor sa dezbata in scoala Legea Educatiei Nationale, pentru a se convinge singuri ca nu aduce schimbari bune. Aceasta dispozitie a stirnit reactia ministrului Daniel Funeriu, care a atentionat ca sindicatele si-ar putea depasi atributiile.

"Noi doar am cerut sa faca o dezbatere pe acest proiect, dezbatere din care o sa reiasa si o serie de aspecte negative legate de prezervarea titulaturii, subordonarea scolilor fata de consiliile locale, finantarea per capita si de numirea directorului, indirect, de catre primar, fiindca acesta controleaza consiliile de administratie", a spus vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din invatamintul Preuniversitar, Laviniu Lacusta.

De cealalta parte, oficialii din Inspectoratul Scolar Judetean le-au solicitat profesorilor sa dezbata noua lege impreuna cu elevii si parintii, pentru a identifica lucrurile bune care ar urma sa se intimple in sistemul educational romanesc, daca aceasta va fi adoptata. "Eu cred ca oricine citeste legea isi da seama ca este primul proiect de lege a Educatiei care ar apropia sistemul nostru de ceea ce se intimpla in sistemele performante. Optiunile pe care legea le are sint asemanatoare cu cele din sistemele norvegian si irlandez", a punctat inspectorul scolar general, Liliana Romaniuc.

Profesorii au vorbit joi, in pauze, despre Legea Educatiei si au programat pentru saptamina viitoare discutii la care sa participe si reprezentanti ai elevilor si ai parintilor. "Am discutat punctual in pauza mare, dupa ce fiecare a studiat individual acasa si am planificat pentru inceputul saptaminii viitoare intilniri cu reprezentanti ai Consiliului Elevilor, ai parintilor si cu reprezentanti ai ONG-urilor. Pentru fiecare punct am stabilit ca vom veni cu argumente pro si contra", a spus directorul adjunct al Liceului de Informatica, Cristina Timofte.

La Scoala "Titu Maiorescu", profesorii au stabilit joi dupa-amiaza sa dezbata Legea Educatiei pe comisii metodice. "Legea este foarte buna, nu avem de obiectat decit faptul ca unele puncte nu sint detaliate, si probabil ca unii ar intelege ca va proceda fiecare dupa cum il va taia capul. Fiind 75 de cadre didactice, am convenit sa dezbatem proiectul noii legi pe comisii metodice, ca sa punem toate concluziile cap la cap", a precizat directoarea scolii, Corina Apostol.

Alti directori au preferat sa le dea timp profesorilor sa citeasca Legea Educatiei Nationale pe indelete. "Am trimis proiectul prin e-mail fiecarui profesor din ziua in care a aparut pe site-ul ministerului. Legea este foarte consistenta, de peste 100 de pagini, si trebuie citita cu atentie, in liniste, pentru a putea face observatii pe marginea ei. Imi vor trimite observatiile tot pe e-mail, le voi centraliza, pentru a contura un punct de vedere al scolii fata de noul proiect de lege", a mentionat directorul Grupului Scolar ETC, Lacramioara Alexandrescu.

Parerile dascalilor, ale elevilor si ale parintilor fata de Legea Educatiei Nationale vor ajunge la inspectorat pina la sfirsitul saptaminii viitoare.

Liliana Romaniuc, sefa ISJ, crede ca parintii vor avea intelepciunea sa vada ceea ce aduce bun legea pentru copiii lor. "Prin noua forma de evaluare, elevii vor fi ajutati sa invete, iar portofoliul educational nu va fi doar cartea de identitate a elevului, ci cartea de identitate a cetateanului. Nu cred ca un parinte, daca citeste atent, rational, legea, poate sa spuna ca nu este de acord cu elementele de schimbare propuse", a precizat Liliana Romaniuc.

Ea crede, de asemenea, ca noua lege va aduce schimbari bune si in ceea ce ii priveste pe profesori. "Eu cred ca se va schimba imaginea fata de cadrul didactic, statutul acestuia, insa e important ca sa ii informam corect pe oameni ca sa isi dea seama care sint beneficiile", a completat Liliana Romaniuc.

Comentarii