Reducerile de personal din invatamant nu vizeaza doar suplinitorii necalificati

marți, 04 august 2009, 13:17
4 MIN
 Reducerile de personal din invatamant nu vizeaza doar suplinitorii necalificati

"In momentul de fata, se poarta un dialog intens cu sindicatele. Din totalul de 11.868 de posturi, am primit aprobare pentru 11.155. Asta nu inseamna ca restul de 713 posturi va disparea. Inseamna ca, deocamdata, pentru atat are bani statul roman. Se va organiza o comisie paritara sindicate-inspectorat si se va negocia fiecare post in parte. Vrem sa avem un numar cat mai mare de profesori, dar asta nu inseamna ca vom cheltui banii publici aiurea, ci incercam sa facem in asa fel incat sa ramana cat mai putine cadre didactice in afara sistemului", spune inspectorul general adjunct din Suceava, Virginel Iordache.

Si la Iasi inspectorii se straduiesc sa reduca 400 de posturi din judet, iar in cazuri extreme se poate ajunge si la disponibilizarea unor titulari, daca exista unitati scolare unde schema de personal este supradimensionata. "Circulara Ministerului Educatiei face referire la toate categoriile de personal, dar noi facem eforturi sa nu afectam cadrele incadrate cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, insa, in cazuri extreme, pot fi afectati atat titularii, cat si personalul didactic auxiliar", a precizat inspectorul scolar adjunct Ovidiu Ursache.

La Galati, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a anuntat ca desfiinteaza 520 de posturi in intreg judetul. Inspectorul general Doru Resmerita a dat asigurari ca titularii nu vor fi afectati de reducerea normelor, suplinitorii fiind cei care risca sa-si piarda orele. Este vorba, insa, si de suplinitorii calificati, pentru ca numarul celor necalificati este destul de mic.

In unele judete, se vor face disponibilizari in randul personalului auxiliar, respectiv femei de serviciu, paznici sau bibliotecari. Este cazul judetului Timis, unde vor fi reduse 642 de posturi. "Am avut o intalnire cu toti directorii din Timis, un schimb de informatii reciproc, ca sa vedem cum vom reduce aceste posturi, atat la personalul didactic, cat si la cel nedidactic, astfel incat scolile sa functioneze si sa afectam cat mai putin derularea procesului educational, in anul scolar urmator", a declarat inspectorul scolar adjunct din Timis, Dumitru Tomoni.

In Harghita, unde numarul suplinitorilor este mult prea mic, Inspectoratul Scolar Judetean incearca reducerea posturilor numai la nivelul personalului auxiliar. "Ni s-a comunicat ca numarul posturilor din judetul Harghita este de 6.533. Deci nu ni se spune despre incadrare, doar de numarul de posturi. Noi trebuie sa analizam punctual fiecare unitate de invatamant in parte, iar in urma analizei vom comunica directorilor propunerile noastre, unde noi consideram ca ei ar putea sa actioneze, potrivit numarului de posturi in care acestia va trebui sa se incadreze", spune inspectorul general Anda Elena Janosi.

In judetul Vaslui, au fost reduse 130 de norme didactice, prin comasarea claselor din mediul rural. "Suntem nevoiti sa refacem incadrarea, astfel incat, la 1 septembrie, sistemul de invatamant din Vaslui sa se incadreze in normativul fixat de minister, care inseamna cu 400 de posturi mai putin decat anul trecut. Trebuie sa identificam scolile care au clase cu efective reduse, unde se pot face comasari, in vederea reducerii numarului de posturi, fara sa afecteze salariatii. Niciun cadru didactic calificat nu va fi afectat de aceasta masura. Vor fi probabil restrangeri la nivelul suplinitorilor necalificati si, poate, la personalul nedidactic", a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Vasile Mariciuc.

Alti inspectorii scolari contactati de NewsIn au evitat sa dezvolte subiectul disponibilizarilor. "Nu avem suplinitori necalificati in Capitala, nu se fac disponibilizari", spune sefa Inspectorului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Mihaela Florescu. La fel a afirmat si inspectorul general adjunct din Arges, Mihai Zaharia, care a adaugat ca, oricum, este prea tarziu pentru comasarea claselor.

La Arad, reprezentantii Inspectoratului Scolar au declarat ca situatia posturilor nu a fost inca analizata. "Deocamdata, nu am stabilit cate posturi vor fi reduse. Am primit de la Ministerul Educatiei o comunicare prin care ni se dau indicatii cu privire la reducerea unor posturi. Urmeaza sa avem o sedinta a Consiliului de Administratie, in care vom analiza situatia posturilor, dupa care vom stabili cate vor fi reduse", a spus seful inspectoratului din Arad, Eugenia Grosan.

Exista si judete care s-au incadrat in numarul de posturi fixat de minister. "Am facut situatia posturilor si a normelor, nu este nevoie sa concediem pe nimeni. Ne incadram perfect in normele cerute de doamna ministru Andronescu. Avem 5.891 de norme, ceea ce este bine", a declarat inspectorul scolar general al judetului Gorj, Nicolaie Mergea.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, afirma ca nu a impus un numar de posturi fiecarui judet in parte, ci a cerut numai o analiza la nivelul suplinitorilor necalificati. "Ne dorim ca la clase sa predea doar profesori pregatiti si sa reducem, pe cat posibil, numarul de suplinitori necalificati. Astfel spus, daca intr-o scoala sunt trei clase de 15 elevi si avem nevoie de suplinitori, facem doua clase de cate douazeci si ceva de elevi, la care sa predea profesori calificati", a spus Andronescu.

Explicatiile ministrului vin dupa ce reprezentantii sindicatelor din invatamant si-au exprimat nemultumirea fata de ordinul prin care, in opinia lor, ministerul intentioneaza sa disponibilizeze 20.000 de cadre didactice. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca masura este abuziva, emisa cu incalcarea prevederilor legale privind numarul de posturi din invatamant finantate de la bugetul de stat, iar Federatiei Educatiei Nationale (FEN) a precizat ca disponibilizarile vor duce la formarea de clase aglomerate, formate din cate 40 de elevi. (NewsIn)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii