S-a pus cruce oficial pe o investitie de 5 miliarde de lei vechi

miercuri, 16 februarie 2011, 16:05
2 MIN
 S-a pus cruce oficial pe o investitie de 5 miliarde de lei vechi

Scoala noua din satul Rediu-Aldei, comuna Aroneanu, inchisa vara trecuta cu scopul de a desfiinta invatamintul simultan, ramine in continuare cu salile goale. Anul trecut, in luna august, primarul comunei sustinea ca spatiile care ramasesera libere in urma desfiintarii claselor de la simultan urmau sa fie folosite pentru un program de after-school.

Oportunitatea de a dezvolta un astfel de program s-a ivit in cadrul unui proiect strategic in care primaria Aroneanu este partener alaturi de primariile din Dumesti si Horlesti. Desi in prezent are la dispozitie fondurile necesare derularii programului de after-school, primarul a ajuns la concluzia ca este absurd si nerentabil sa foloseasca in acest scop imobilul nou din Rediu-Aldei. "Ca sa ducem in fiecare zi 80 de copii de la scoala din Aroneanu la cea din Rediu-Aldei, ar insemna patru drumuri cu microbuzul dus-intors. Nu are logica, desi cele patru sali de la Rediu-Aldei ar fi fost exact pentru cele patru grupe de la after-school, fiindca sint costuri prea mari si nu merita", a precizat Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu.

Cheltuielile cu transportul nu sint prevazute in proiect, astfel ca primaria ar trebui sa le acopere din bugetul propriu. "Cheltuielile cu naveta pentru after-school nu sint eligibile in proiect, iar din veniturile primariei nu le putem acoperi si, repet, nu merita. Ca sa implementam programul de after-school in comuna, avem la dispozitie 300.000 de euro, dar aceasta suma este exclusiv pentru bursele elevilor (n.r., cuantumul uneia fiind 200 de lei/luna) si pentru salariile profesorilor implicati", a adaugat primarul.

In aceste conditii, spatiul necesar pentru desfasurarea programului de after-school va fi amenajat la scolile din Aroneanu si Dorobant. "Daca reusim sa finalizam lucrarile de la scoala noua din Aroneanu, il vom desfasura acolo, daca nu, amenaja m o parte din salile de clasa din scoala veche. Adica pentru 80 de copii, fiindca ceilalti 80 ramin la Scoala Dorobant. Astfel, va trebui sa facem zilnic un drum in plus, pentru a-i aduce acasa de la after-school pe copiii din Rediu-Aldei, dar nu patru", a spus Benone Moruzi.

Programul va demara in maximum doua luni, cind se vor finaliza cursurile de perfectionare a cadrelor didactice implicate. Scoala din Rediu-Aldei, investitie in valoare de 5 miliarde de lei vechi inaugurata in 2007, va functiona in continuare numai pentru cei 28 de copii de la gradinita. "Acolo tinem in continuare prescolarii, iar celelalte trei sali de clasa le vom folosi pentru activitati care vor aparea ocazional. De exemplu, am depus un proiect pentru a infiinta un cerc de pictura. Activitatea din cadrul acestuia o putem desfasura la Rediu-Aldei", a precizat primarul comunei.

Comentarii