Sase medalii obtinute de inventatorii ieseni la Moscova

joi, 08 aprilie 2010, 16:26
3 MIN
 Sase medalii obtinute de inventatorii ieseni la Moscova

Inventatorii ieseni s-au intors de la Salonul international de inventica desfasurat in intervalul 30 martie – 2 aprilie de la Moscova cu 6 medalii.

In total au fost prezentate 10 produse si inventii din tehnologia constructiilor de masini, medicina, ecologie si mediu sau conservarea obiectelor de patrimoniu.

Au fost revendicate 4 medalii de aur "Archimedes", numele salonului, una de argint si una de bronz.

Institutul National de Inventica Iasi a revendicat 2 medalii de aur si una de argint, precum si o medalie "Archimedes" pentru revista de Inventica.

Prima medalie de aur a fost oferita profesorului Boris Plahteanu si dr. Mircea Frunza, pentru "Instalatie dinamica de hidroformare cu introducerea vibratiilor. "Sistemul foloseste in principal in industriile automobilelor si aeronauticii pentru realizarea unor piese de mare rezistenta din semifabricate tubulare. Aici este introdusa vibratia pentru un consum minim de energie", a spus Boris Plahteanu.

Urmatoarea medalie de aur revine profesorului Traian Stanciulescu, absolvent de arhitectura, ce preda in prezent semiotica la Universitatea "Cuza", si alti trei absolventi de arhitectura, Aritia Poenaru, Mircea Brasoveanu si Mihai Apopei. Ei au creat "rezonatorul biofotonic pentru stimularea energo-informationala a sistemelor biologice si totodata un "procedeu de realizare a unei vestimentatii biofotonice personalizate". Sistemul a fost reprezentat prin crearea unei rochii din materiale naturale, tratate special, asortata cu un pandantiv sau o funda care sint rezonatorii biofotonici (ce regleaza vibratiile umane ori intensitatea aurei umane, definite ca si cimpuri de lumina si culoare pentru armonie energetica). "Sistemul intreg sporeste starea de sanatate si protejeaza corpul impotriva radiatiilor telurice si a cimpurilor electromagnetice nocive, generate de calculator sau telefon si poate fi creat si vindut contra unor costuri cu 20-30% mai mari fata de preturile normale", a spus Boris Plahteanu.

Medalia de argint a fost revendicata de conferentiarul Lucian Hanganu, de la Universitatea Tehnica, pentru inventia "sprijin pentru axele textile de turatie cu rulmenti la cupa". Axele pe care ruleaza firele textile sint create special pentru functionarea optima de filare, prin eliminarea vibratiilor ce confera inegalitate firului, de exemplu.

O alta medalie de aur a revenit Universitatii Tehnice "Gh. Asachi", grupului format din conf.dr. Constantin Chirita, Laurentiu Damian, Adrian Hanganu, Daniel Calfa si Ion Tanasescu, pentru "Ancora pentru fixarea tubingului in instalatiile de extractie petrol". Este un sistem ce foloseste in sondele de extractie a petrolului pentru cresterea randamentului pompelor de petrol, dind uniformitate debitului. Astfel, ancora debiteaza mai mult titei decit in conditiile clasice.

Forumul Inventatorilor Romani, al carui presedinte este prof. dr. Ion Sandu, a cistigat 2 medalii, una de aur si o alta de bronz. Aurul a premiat sistemul de halocamere, mai exact o "salina artificiala cu atmosfera bogata in aerosoli salini uscati". Este reprezentata printr-o camera speciala, unde sint produsi acesti aerosoli salini uscati prin mai multe variante, ce folosesc pentru dinamizarea fluxului de secretii, pentru bolnavii de astm, afectiuni generate de atmosfera uscata ori pentru indepartarea substantelor ce se depun pe plaminii fumatorilor. Medalia de bronz a revenit metodei de "conservare a lemnului umed extras din situri arheologice, printr-o solutie organica cu multicomponent, folosita pentru consolidare, culoare, impotriva apei, scoaterea sarurilor depuse".

Comentarii