Sute de elevi care invata dupa-amiaza pot deveni victime ale agresorilor

miercuri, 14 noiembrie 2007, 20:34
4 MIN
 Sute de elevi care invata dupa-amiaza pot deveni victime ale agresorilor

Oricare dintre copiii ieseni s-ar fi putut afla in locul fetitei agresate in Nicolina in urma cu doua zile. Vulnerabili in fata infractorilor sint mai ales elevii de virste mici si cei care invata dupa-amiaza. Este cazul a citeva sute de scolari din municipiu.

Cum ar putea fi prevenite astfel de incidente si cum se imparte responsabilitatea tragediei intre parinti, scoala si autoritatile responsabile de siguranta publica, sint intrebarile la care "Ziarul de Iasi" a incercat sa gaseasca un raspuns.

La "Alecsandri", elevii mici sint in pericol deoarece liceenii au prioritate

La Liceul "Vasile Alecsandri" zeci de colegi ai fetitei agresate cu doua zile in urma, mai mari cu un an, fac ore dupa-amiaza. Desi sint doar in clasa a doua, ei ies de la ore la 17.30, cind afara e deja intuneric. "Nu intelegem de ce scoala permite asa ceva. Elevii de liceu fac ore dimineata, iar cei micuti, de 8 ani, trebuie sa invete dupa-amiaza. Sint parinti care nu pot sa isi ia copiii de la scoala si vedeti ce se poate intimpla", a declarat nemultumita o mamica care astepta de 10 minute copilul in fata portii scolii, alaturi de alti parinti.

Directorul Liceului "Vasile Alecsandri", Eugen Mircea, motiveaza scurt: "Este liceu, deci elevii mari au prioritate. De anul scolar viitor nu voi mai permite inscrierea copiilor mici care locuiesc departe de scoala pentru a preveni posibile incidente", a precizat Eugen Mircea.

"Fata mea este in clasa a saptea si tot o astept sa iasa de la scoala. Stam mai departe si nu este in siguranta sa schimbe singura doua mijloace de transport pina acasa", a declarat o alta mamica.

Copiii care nu au fost asteptati de familie s-au strins in grupulete, in statia de autobuz din apropiere. "Nu trebuie sa vorbim cu strainii, nici sa mergem cu ei sau sa luam ceva de la ei. Nu trebuie sa-i bagam in seama", a declarat o micuta de clasa a doua, care astepta impreuna cu o colega mijlocul de transport care sa o duca aproape de casa.

"I-am sfatuit pe copii sa nu mearga niciodata singuri"

Multi profesori cred ca responsabili pentru siguranta copiilor sint in primul rind parintii, care ar trebui sa ii insoteasca atit cind vin la scoala, cit si atunci cind se indreapta spre casa. "Scoala le poate garanta siguranta in perimetrul ei si in stricta apropiere, in rest este responsabilitatea parintilor", este de parere Cristina Dascalu, purtatoarea de cuvint a Inspectoratului Scolar Judetean.

"Statistic vorbind, anual, doar 9% din timp e petrecut de elevi la scoala. In restul timpului sint in grija parintilor. Ideal ar fi ca scolile sa ofere masa si program prelungit, iar la final sa fie insotiti acasa de parinti, cum se intimpla si in strainatate", a spus si Seryl Talpalaru, directorul Colegiului "Racovita".

Pe de alta parte, Maricica Buzescu, psihopedagog sef in cadrul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagocica spune ca nu este benefica pentru elev o dependenta atit de stricta de parinti. "Pe masura ce vor creste copiii vor incerca sa caute mereu aripa ocrotitoare a parintilor, or ei ca adulti trebuie sa invete sa se apere si singuri", a explicat Maricica Buzescu.

Totusi, pentru siguranta elevilor, profesorii sint de acord ca singura solutie e ca acestia sa fie insotiti sau sa mearga in grup. "Sint, de exemplu, scolari care tebuie sa ajunga in cartierul Alexandru cel Bun si sint nevoiti sa treaca pasarela peste calea ferata. I-am sfatuit pe copii sa nu mearga niciodata singuri, ci in grupuri. In plus le-am indicat parintilor ca ar fi preferabil sa fie insotiti si de un adult. Parintii ii pot insoti pe rind, prin rotatie", a precizat una dintre solutiile gasite pentru siguranta elevilor sai Ariadna Istricinschi, directoarea Scolii "Stefan Birsanescu", scoala unde elevii de clasele a treia si a sasea invata dupa-amiaza

IJP: „Pedepsele prea putin dure incurajeaza indirect infractiunile“

Pe de alta parte, parintii si profesorii indica si responsabilitatea politiei, care nu reuseste sa asigure siguranta publica. "Nici eu nu ma simt in siguranta. Legile sint prea putin dure" a exclamat un tata aflat in fata Liceului "Vasile Alecsandri".

Purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie, Virginia Pralea pare sa-i dea dreptate parintelui. "Masurile pe care le poate lua politia aduc adeseori prejudicii mici. Metodele coercitive ar fi cele mai bune. Pedepsele prea putin dure incurajeaza indirect infractiunile", a declarat agent-sef Pralea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie.

Potrivit Politiei, una dintre zonele cu riscul cel mai ridicat la infractiuni este, paradoxal, Centrul. "Au mai scazut infractiunile din cartiere precum Dacia, Alexandru cel Bun sau Tatarasi", mai spus Virginia Pralea, adaugind ca importanta este si instruirea copiilor cu privire la modul in care sa reactioneze.

"De indata ce un posibil pericol se apropie de ei trebuie sa le atraga atentia persoanelor mature din jur, sa tipe, sa strige dupa ajutor sau sa produca suferinte posibilului agresor. Cine observa acestea poate apela 112 si relata ce se intimpla pentru ca politia sa se poata deplasa la locul indicat" a explicat, Virginia Pralea.

Comentarii