7 cancere depistate in fiecare zi

miercuri, 14 martie 2007, 01:22
3 MIN
 7 cancere depistate in fiecare zi

Cancer. Acesta este diagnosticul pe care l-au primit anul trecut nu mai putin de 2.416 ieseni. Autoritatile sanitare iesene trag un semnal de alarma privind afluenta numarului de cazuri de cancer. „Este tragic. Cifra celor diagnosticati cu cancer in 2006 este ingrijoratoare", a spus dr. Iulian Serban, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi. Si medicii specialisti sustin ca in ultimii ani, cele aproape 200 de forme ale cancerului au facut ravagii printre ieseni. „Se confirma ca aceasta boala este a doua cauza de mortalitate in Romania dupa afectiunile cardiovasculare", a confirmat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Alimentatia precara, stresul, saracia, nivelul de educatie, poluarea si vicii precum fumatul sau bautura sint tot atitea cauze care pot conduce spre un astfel de diagnostic necrutator.

In evidenta pe ultimii trei ani a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi se afla 6.396 de ieseni diagnosticati cu diferite forme de cancer. Dintre acestia, peste 2.400 au fost inclusi in baza de date numai in anul ce a trecut. „Numarul de ieseni care sufera de o astfel de boala creste de la an la an. In 2006, CJAS Iasi a decontat peste 9,1 milioane de lei pentru tratamentul oncologic al pacientilor ieseni, cu citeva milioane mai mult comparativ cu 2005", a precizat dr. Iulian Serban, directorul CJAS Iasi. Cifrele alarmante nu sint negate de medicii specialisti. Spre exemplu, in Maternitatea „Cuza-Voda", cel putin o pacienta diagnosticata cu cancer de col uterin este supusa zilnic unei interventii chirurgicale. De altfel, Romania ocupa primul loc in Europa privind numarul cazurilor de cancer de col uterin, cinci femei fiind depistate zilnic cu aceasta maladie. „Anual, operam in jur de 300-400 de paciente diagnosticate cu cancer de col uterin. In medie, din toate interventiile chirurgicale care au loc intr-o zi, una este pentru inlaturarea acestei forme de cancer. Practic, putem vorbi de sapte astfel de interventii in cursul unei saptamini", a declarat prof. Mircea Onofriescu, director de cercetare-dezvoltare in cadrul Maternitatii „Cuza-Voda". Nici in Clinica II Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon", situatia nu este mai buna din acest punct de vedere. „Zilnic, din cele 20 de interventii care au loc, estimez ca 25 la suta sint malignitati. Majoritatea sint localizate din ce in ce mai frecvent in zona genitala. Si neoplazii digestive sint destul de numeroase", a detaliat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii II Chirurgie din Spitalul „Sf. Spiridon".

„Oamenii consuma bauturi contrafacute, maninca alimente de proasta calitate"

Trist este ca maladia a inceput sa faca victime si printre tineri, potrivit medicilor. „Daca inainte mai toti cei diagnosticati cu cancer erau trecuti de virsta de 50 de ani, in ultimii doi ani putem vorbi de virste din ce mai fragede. Pacienti intre 20 si 30 de ani primesc zilnic un astfel de diagnostic in urma investigatiilor efectuate. Acest lucu spune multe despre starea de sanatate a populatiei", a adaugat prof. Georgescu. Cauzele care declanseaza sint dintre cele mai diverse. Spre exemplu, un mod de alimentatie necorespunzator este motivul pentru care cel mai adesea iesenii ajung la spital cu cancer digestiv. „Aparatul digestiv devine vulnerabil cind este expus unor substante nocive consumate zilnic, in foarte multe alimente si bauturi gasindu-se substante cancerigene. Oamenii beau mai mult ca inainte, consuma bauturi de proasta calitate, contrafacute, si maninca alimente tot de proasta calitate", a atras atentia prof. dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon". Apoi, vicii precum fumatul, care provoaca 30 la suta dintre decesele prin cancer, sint factori care favorizeaza inmultirea celulelor canceroase existente in corpul fiecarei persoane. Pentru a reduce numarul de cazuri de cancer, medicii specialisti recomanda prezentarea anuala la controlul medical. „Din pacate, in majoritatea cazurilor, boala este descoperita in faza terminala, cind tratamentul nu mai are ca efect decit asigurarea unei stari partiale de confort inainte de un final previzibil. Din acest motiv, important este efectuarea acelei evaluari anuale a starii de sanatate a populatiei. Numai asa, sau prin prezentarea la controlul anual, cancerul poate fi combatut eficient, fiind descoperit in faza incipienta", a incheiat prof. Stefan Georgescu.

Comentarii