Activitati radioactive periculoase in Vama de la Sculeni?

vineri, 28 mai 2010, 23:25
4 MIN
 Activitati radioactive periculoase in Vama de la Sculeni?

Fenomene bizare se petrec in Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Sculeni. Unii angajati ai institutiilor care isi desfasoara activitatea la frontiera spun ca se simt slabiti si cad din picioare din senin. Pe altii ii apuca brusc varsaturile sau durerile de cap. Oamenii spun ca de vina ar fi radiatile emise de aparatul Roboscan folosit pentru scanarea TIR-urilor cu marfa. Aparatul utilizeaza radiatii gama care, spun angajatii din PTF, uneori ating un nivel si de opt ori mai mare decit limitele prevazute de producator.

Unii dintre cei care isi desfasoara activitatea la frontiera au depus o sesizare la Directia de Sanatate Publica acuzind modul in care Roboscan este utilizat. In sesizare se mentioneaza si faptul ca acesta nu are montate toate elementele de siguranta pentru ca scanarea sa se faca fara riscuri. Mai concret, este vorba de senzori care ar trebui sa delimiteze spatiul de siguranta si care ar opri scanarea in momentul in care o persoana ar intra accidental in zona de protectie si de barierele care sa controleze intrarea si iesirea TIR-urilor din zona de scanare. In cursul saptaminii trecute, inspectorii de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) au descins la Iasi in control si au constatat ca, pe linga reclamatiile initiale, aparatul nu are nici autorizatie de folosire.

Reprezentantii Directiei Vamale spun ca nu au cunostinta de un asemenea control si nici nu au fost anuntati in momentul in care a fost instalat utilajul. "Este montat necorespunzator si incasam radiatii cit cuprinde. Nu are un spatiu de excludere, nu are senzori si nici supraveghere video. Sursa de Cobalt 60 utilizata de Roboscan se afla la sapte metri de intrarea in Politia Sanitar-Veterinara Sculeni, pe calea de acces. Toti care trec prin zona sint radiati. La activarea sursei de cobalt, nivelul radiatiilor in sediului Politiei Sanitar-Veterinare creste enorm ajungind la valori chiar si de opt ori mai mari decit normalul", a povestit sub protectia anonimatului unul dintre angajatii institutiilor care isi desfasoara activitatea la Sculeni.

Sesizarea a ajuns la Directia de Sanatate Publica

In jurul Roboscan-ului ar trebui sa fie un perimetru de siguranta

La jumatatea acestei luni, angajatii din PTF Sculeni au depus o sesizare la Directia de Sanatate Publica (DSP). "Sesizarea a fost inregistrata pe data de 17 mai si a fost transmisa catre Laboratul de Igiena Radiatiilor pentru verificari", a spus Marius Voicescu, purtator de cuvint al DSP.

Pe linga faptul ca nivelul radiatilor este ridicat, in sesizarea catre DSP se mentioneaza si faptul ca Roboscan nu are montate toate elementele de siguranta pentru ca scanarea sa se faca fara riscuri. "Noaptea, sursa de cobalt este adusa si la 4 – 5 metri de usa de acces in sediul Politiei Sanitar-Veterinare, pozitie in care sursa este deschisa si se calibreaza in vederea operatiilor de scanare determinind cresteri ale nivelului normal de radiatii. Situatia este cu atit mai grava cu cit dispozitivul nu este utilizat conform indicatiilor producatorului care, specifica clar, instituirea unui perimetru de excludere incadrat de senzori, supravegheat de doua camere video, accesul facindu-se prin bariere de acces care in eventualitatea patrunderii in perimetru, opresc automat dispozitivul", se arata in sesizarea inaintata DSP. "Noi nu am fost sesizati in legatura cu astfel de situatii. Avem si noi un Compartiment de siguranta muncii si s-ar fi facut verificari", a spus comisarul sef Stefan Alexa, seful Inspectoratului Politiei de Frontiera.

Vama nu stie, nu a auzit, nu cunoaste

La sfirsitul saptaminii trecute, inspectorii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) au descins la Iasi in control si au constatat ca, pe linga reclamatiile initiale, aparatul nu are nici autorizatie de folosire. "In timpul efectuarii inspectiei s-a constatat ca nu sint respectate conditiile din Autorizatia de Securitate Radiologica deoarece nu a fost delimitata zona de protectie de 30 pe 30 de metri, protejata electronic, nu exista un sistem de balize indicatoare pentru controlul accesului autovehiculelor, comandate prin radio de catre calculatorul de securitate al sistemului, iar instalatia Roboscan 1M, functiona fara autorizatia de utilizare prevazuta de lege", a precizat Borbala Vajda, presedintele CNCAN.

Aceasta a mai precizat ca masuratorile efectuate nu au confirmat faptul ca nivelul radiatilor ar fi depasit valorile normale. Roboscan este proprietatea unei firme din Bucuresti si a fost lasat in custodia Vamii.

Inspectorii CNCAN au amendat firma cu 3.000 de lei pentru "desfasurarea de activitati in domeniul nuclear fara a poseda autorizatie".

Reprezentantii Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) spun ca nu au cunostinta despre controlul efectuat. In plus, acestia sustin ca nici nu au fost informati in momentul in care Roboscan a fost instalat. "La nivelul Directiei Regionale nu a fost inaintata nici o informare oficiala de catre conducerea Biroului Vamal Sculeni in legatura cu situatia semnalata. Nu exista nici o informare in legatura cu controlul efectuat si cu rezultatele. Directia Regionala nu a fost instiintata nici la momentul instalarii acestui utilaj", a spus Elena Cotea, purtator de cuvint al DRAOV.

––-

Anul trecut, Roboscan a fost premiat la prestigiosul salon de la Geneva

Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor si camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singura persoana, de la o distanta sigura pentru a evita total expunerea profesionala sau accidentala la radiatie ionizanta.

Inventia a cistigat marele premiu la cel mai prestigios salon international de inventii desfasurat la Geneva in aprilie 2009, fiind considerat cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Inventia romanilor a fost votata in unanimitate de cei 82 de membri ai juriului.

Comentarii