Au inceput lucrarile de extindere a UPU de la „Sf. Spiridon” (FOTO & VIDEO)

sâmbătă, 12 februarie 2011, 00:07
3 MIN
 Au inceput lucrarile de extindere a UPU de la „Sf. Spiridon” (FOTO & VIDEO)

Comasarea spitalelor iesene incepe sa prinda contur. Vineri a fost prima intilnire intre conducerile celor trei unitati medicale in care s-au format trei grupuri mixte de lucru. In urmatoarea perioada, grupurile de lucru se vor ocupa cu partea birocratica a comasarii. Unul din grupuri, cel format din directorii economici ai spitalelor, va rezolva partea financiar-contabila a comasarii, un alt grup format din sefii de resurse umane va gestiona transferul personalului de la un spital la altul, iar al treilea grup de lucru va avea in vedere partea medicala a comasarii. "Am avut o prima discutie pentru punerea in aplicare a hotaririi de guvern care prevede comasarea. Se face predarea patrimoniului, se inventariaza materialele sanitare, medicamentele, se stabileste necesarul pentru fiecare clinica in parte. E ca un fel de incheiere de an", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".

Tot vineri au inceput si lucrarile de extindere a Unitatii de Primire Urgente (UPU) a spitalului, care ar urma sa dureze aproximativ trei luni. Tot pentru a fi mai mult spatiu pentru UPU, punctul de transfuzii al spitalului se va muta in cadrul unei clinici de chirurgie, camera astfel ramasa libera putind fi folosita ca vestiar pentru personalul din UPU.

De asemenea, in termen de trei luni va fi organizat si concurs pentru ocuparea posturilor de director medical, director financiar-contabil si director de ingrijiri. "Nu stiu daca voi candida pentru un post in comitetul director, eu ramin oricum medic in spital. Important este sa nu fie disponibilizari. Personalul medical va fi absorbit in noul spital, dar mai sint discutii in ceea ce priveste personalul TESA. O parte ar putea merge in alte spitale", a spus dr. Vladimir Poroch, managerul Spitalului "Sf. Ioan".

Comasarea "pe hirtie" trebuie incheiata pina pe data de 7 martie. Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie (IGH) va avea un medic-sef, iar acesta va fi ales prin vot secret de Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa". "IGH nu poate avea autonomie financiara daca nu are personalitate juridica. Va fi un buget comun pe spital care va fi impartit pe sectii", a adaugat Barliba.

Intilnirile grupurilor de lucru vor fi din ce in ce mai dese in perioada urmatoare. "Ne vom aduna din nou luni pentru a stabili exact locatiile pentru clinicile care se muta in Spiridon de la Spitalul de Urgente. De asemenea, trebuie sa discutam despre necesarul de medicamente, instrumentar si aparatura medicala. Sint lucruri specifice clinicilor noastre de care Spiridonul nu a avut nevoie pina acum, deci nu au fost achizitionate", a mai spus dr. Poroch.

Deocamdata s-a stabilit doar ca pentru UPU va fi achizitionat un nou aparat de radiologie, insa se va lua in calcul si dotarea unitatii cu un computer tomograf in limita posibilitatilor financiare. "Prioritatea noastra acum e reprezentata de urgentele ortopedice. Lucram la circuite si dotare pentru ca in doua-trei luni ortopedia sa se poata muta in Spiridon. La intilnirea de luni se va discuta si despre chirurgia plastica", a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Pe de alta parte, conducerea UMF asteapta o solicitare pentru a decide cine va conduce Centrul de Gastroenterologie. "Medicul sef va fi ales din toate persoanele din clinica ce indeplinesc conditia pricipala pentru a ocupa aceasta functie, respectiv au cel mai mare grad didactic din unitate. Alegerea va fi prin vot secret, iar daca persoana aleasa va refuza functia votul va fi reluat", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

In patrimoniul Spitalului "Sf. Spiridon" va intra si partea de cladire de la IGH unde se lucreaza acum. Cladirea unde a fost la un moment dat clinica de dermatologie a spitalului nu a mai fost reparata din 1946 cind s-au facut lucrari minore in zonele care fusesera bombardate in al doilea razboi mondial. Intreaga lucrare a fost estimata la aproximativ 200 de miliarde de lei vechi, fondurile fiind asigurate de Ministerul Sanatatii. Termenul de executie este de patru ani.

Comentarii