Bulibaseala la plata intretinerii

marți, 28 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Bulibaseala la plata intretinerii

Punerea in aplicare a deciziei Guvernului referitoare la masurile de imbunatatire a platilor la facturile de agent termic a stirnit confuzie atit in rindul bacauanilor, cit si al reprezentantilor asociatiilor de proprietari si chiar al societatilor furnizoare de utilitati termice. Masurile adoptate de Executiv in sedinta de saptamina trecuta vizeaza eliminarea discrepantelor care au aparut la plata facturilor la intretinere. Astfel, atit pentru apartamentele contorizate, cit si pentru cele necontorizate, la stabilirea valorii facturilor din lunile decembrie, ianuarie si februarie, cota de consum va fi considerata media consumului realizat la apartamentele contorizate. In acest fel, pierderile din reteaua de distributie nu vor mai fi suportate de cetateni si este posibila finalizarea procesului de contorizare in regim nediscriminatoriu.
Facturile aferente lunii decembrie, pentru apartamentele necontorizate, vor fi recalculate. O alta decizie face referire la plata la scadenta a facturilor curente si, respectiv, la plata facturilor restante pina la data de 31 decembrie, care atrage scutirea de la plata penalitatilor de care ar urma sa beneficieze cetatenii. Numai ca, in cazul in care se constata ca locatarii rau platnici nu isi vor achita facturile, acestia vor plati, la iesirea din iarna, si penalitatile aferente intirzierii. Masurile stipuleaza si incurajarea cetatenilor de a achita la timp factura, cei care platesc in termen de 15 zile utilitatile termice urmind sa beneficieze de o reducere de 10 la suta din valoarea facturilor.
Chiar daca a fost cea mai mediatizata decizie a Guvernului din ultima perioada, modalitatea de aplicare a masurilor luate de guvernanti in cea mai mare graba ramine deocamdata o enigma. Reprezentantii celor doua societati furnizoare de agent termic din municipiul Bacau spun ca nu au mai multe informatii decit au fost furnizate in presa in ultimele zile. "Aspteptam aparitia hotaririi in Monitorul Oficial, pentru a o pune in aplicare si a sti cum sa procedam. Am inteles ca zilele acestea o comisie de specialisti va elabora normele de aplicare, iar dupa aceea ne vom face si noi strategia", ne-a declarat Viorel Comanescu, directorul tehnic al SC Termloc SA Bacau. Deocamdata, Termloc a trimis celor 97 de asociatii pe care le deserveste note de instiintare prin care le solicita date referitoare la suprafetele echivalent termice din asociatii si numarul de persoane declarate in apartamentele racordate la sistemul centralizat de incalzire. Aceste informatii nu se gasesc in baza de date a societatii, pentru ca nu au fost, pina acum, necesare, firma comunicind asociatiilor doar consumul de gigacalorii realizat intr-o luna.
De partea cealalta, reprezentantii CET SA Bacau spun ca, pentru societate, cel putin decizia de a plati toata lumea la fel metrul patrat la incalzire este avantajoasa. "Am realizat niste calcule la blocurile care au montate gigacalorimetre si a reiesit ca un metru patrat este aproximativ egal cu costul mediu calculat de noi pentru serviciile de incalzire a apartamentelor, adica aproximativ 30.330 de lei/mp. Este foarte bine, pentru ca diferentele pe care oamenii le achitau erau rezultatele calculelor asociatiilor de locatari, care creau o imagine nereala a serviciilor pe care noi le furnizam", ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET SA Bacau.
Pina la aparitia normelor de aplicare a deciziei luate de Executiv, nu se pot face decit presupuneri. Sefii de la Termloc si CET asteapta, ca toata lumea, sa afle cine va stabili consumul mediu realizat de blocurile care au dispozitive de masurare a gigacaloriilor consumate pentru incalzire: pretul va fi stabilit la nivel national sau va fi calculat de fiecare furnizor de utilitati termice in parte. Reprezentantii celor doua firme sint de parere ca aceste lamuriri ar trebui sa apara cit mai repede, intrucit se apropie inchiderea de luna, iar firmele nu stiu cum sa factureze consumul de agent termic furnizat bacauanilor. (Costinela BREAHNA)

Comentarii