Hotii de masini prefera Daciile si masinile scumpe

vineri, 21 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Hotii de masini prefera Daciile si masinile scumpe

Valoarea foarte mare pe care o au autoturismele devine o adevarata tentatie pentru hotii de masini, care profita de orice neglijenta a proprietarilor pentru a le sustrage. Dupa cum ne-a declarat lt. col. Iulian Manaila, seful Serviciului Politiei Rutiere Bacau, la inceputul acestui an, in evidentele politiei bacauane figurau 83 de autoturisme furate pentru ca, pina ieri, numarul lor sa ajunga la 103. Dintre acestea, doar 19 au putut fi gasite si predate proprietarilor, restul fiind date in consemn la frontiera. "Desi marea majoritate a autoturismelor furate sint Dacii, care se sparg cu usurinta, cu o simpla pila de unghii, in ultima perioada infractorii aleg masini mult mai scumpe si care le ofera cistiguri mai mari", spune lt. col. Manaila.
Pe linga hotii profesionisti, cu vechi state in domeniu, exista si amatori, pentru care furtul unei masini reprezinta doar o aventura. In cazul furturilor de masini noi, de firma, foarte scumpe, lucrurile de schimba. Exista filiere intregi de traficanti de masini, care actioneaza la comanda, isi confectioneaza acte aparent valabile, cu care scot masina din tara, indeosebi in Republica Moldova, unde le vind pe un pret bun, insa cam la jumatate din pretul lor real. In opinia sefului Politiei Rutiere Bacau, hotii se orienteaza spre autoturismele lipsite de sisteme de alarma, pe care le controleaza din timp, sau sint atrasi de masinile parcate in locuri laturalnice. Si tirgul de masini este unul dintre locurile in care masinile furate isi gasesc repede cumparatorul.
Piata automobilelor de ocazie reprezinta o adevarata loterie, cumparatorul trebuind sa fie constient ca s-a creat o mafie pentru pregatirea masinilor furate, inaintea vinzarii, pentru a ascunde adevarata identitate si uzura reala. De multe ori, bucuria cumpararii masinii tine doar pina cind proaspatul proprietar se prezinta la Registrul Auto Roman, unde specialistii nu avizeaza autoturismul, pe motiv ca nu poate fi identificata seria caroseriei sau a sasiului. Pentru a nu ingrosa rindul din ce in ce mai mare a celor pacaliti, cumparatorul masinii de ocazie trebuie sa aiba mare grija atunci cind da banii. Primele suspiciuni pot aparea daca masina este oferita la un pret mult scazut fata de pretul pietei, pentru ca este posibil ca autovehiculul sa fie defect, sa nu fie cel mentionat in certificatul de inmatriculare sau sa fie furat. In acest ultim caz, exista posibilitatea ca masina sa fie confiscata de politie, iar noul
proprietar sa nu poata fi despagubit.
A doua etapa se refera la verificarea actelor de proprietate. Ca masura de prevedere, cumparatorul trebuie sa ia masina abia dupa ce a intrat in posesia cartii de identitate a autovehiculului, care se elibereaza dupa efectuarea radierii. Ultima etapa, si cea mai importanta, se refera la identificarea masinii, prin confruntarea datelor inscrise in acte cu datele constructive reale. (Florin CRACIUN)

Comentarii