Politistii de la pasapoarte nu vor la Prefectura

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Politistii de la pasapoarte nu vor la Prefectura

Emiterea Ordonantelor nr. 82 si 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea Serviciilor Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor (SEIP), respectiv a Pasapoartelor, i-a pus pe jar pe ofiterii si subofiterii bacauani care activeaza in aceste compartimente. Chiar daca termenul de intrare in vigoare a acestor acte normative este data de 1 ianuarie 2002, pina in prezent, aproape trei sferturi dintre politistii care lucreaza la Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei au inaintat rapoarte de pensionare, trecere in rezerva sau de transfer intr-un alt Serviciu din IJP Bacau.
Motivele sint multe si se regasesc in primul rind in salarizare. Politistii spun ca pierd la bani, pentru ca nu vor mai primi sporuri si soldele destul de consistente. Nu in ultimul rind, ei invoca o anumita "decadere", pe care o simt militarii de cariera care vor fi obligati sa treaca in civilie. Cei care pina acum erau angajati ai Ministerului de Interne vor fi "transferati in interes de serviciu" la Ministerul Administratiei Publice, lucru ce stirneste nemultumire in rindul militarilor de cariera, care nu pot accepta sa-si piarda gradele peste noapte si sa devina functionari publici. "Este o mare nedreptate. Noi am ales cariera militara, pentru asta ne-am chinuit prin licee si academii militare, pentru asta am indurat rigorile unei vieti aspre. Acum vine Guvernul si-mi spune ca nu mai sint militar, ca sint functionar. Imi pare rau, dar asta se cheama bataie de joc si eu nu am de gind sa accept asa ceva", ne-a spus cu naduf unul dintre politistii vizati de aceasta actiune de demilitarizare.
Un alt motiv de nemultumire este acela ca, fiind transformati in civili, politistii vor fi pensionati mai tirziu, vor pierde dreptul de a beneficia de asistenta medicala in reteaua specializata a MI sau de concedii in bazele de agrement cu regim special. Nu in ultimul rind, militarii se tem ca vor pierde sporurile si drepturile de hrana si echipare pe care le au in acest moment. Una dintre cele mai grave probleme care poate sa apara in cazul in care cele doua ordonante vor fi puse in practica il reprezinta bazele de date ale SEIP, care vor trece la administratiile locale, lucru ce va insemna scaderea gradului de securizare si un lung si complex mecanism birocratic de acces al politiei la aceste date.
Confuzia care domneste in rindul politistilor de la SEIP Bacau este cu atit mai mare cu cit, pina in prezent, nu li s-au comunicat conditiile in care vor lucra de la inceputul anului viitor, nici locul unde va fi amplasat viitorul Ghiseu unic. " In armata, aveam salariul asigurat, insa nu stiu daca Prefectura va putea sa suporte toate aceste cheltuieli, ceea ce imi da un sentiment de nesiguranta", ne-a spus un alt ofiter SEIP. Surse din cadrul acestui Serviciu ne-au mai declarat ca toti sefii de birouri, inclusiv lt. col. Sabin Spataru, seful SEIP Bacau, au inaintat rapoarte de trecere la o alta structura din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, cereri care au fost respinse, fara nici un fel de motivatie. (Florin CRACIUN)

Comentarii