1200 de locuri la scolile profesionale

luni, 10 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 1200 de locuri la scolile profesionale

Ieri, Inspectoratul Scolar Botosani a convocat toti directorii liceelor care au prevazute pentru admiterea din acest an locuri pentru scoli profesionale si de ucenici, prezentindu-le metodologia de inscriere si inmatriculare a celor care opteaza pentru aceste sectii. Precizam ca in conformitate cu noile decizii ale Ministerului Educatiei Nationale, absolventii scolilor generale care nu au obtinut note de trecere la examenul de capacitate pot fi inscrisi fara concurs la scolile profesionale si de ucenici, desi initial acestia aveau dreptul sa se inscrie doar la scolile de ucenici. Elevii vor putea fi admisi la aceste scoli, urmind ca anul viitor sa sustina din nou examenul de capacitate. In cazul in care acestia vor fi promovati ei se vor putea transfera la liceu.
Pentru acest an, scolile profesionale pun la dispozitie peste 1200 de locuri, pentru care se prevede o mare batalie, numarul celor picati la capacitate fiind cu aproape 200 mai mare. In acest caz normele MEN prevad ca departajarea candidatilor sa se faca in functie de mediile acestora din scoala generala.
Inscrierea pentru scolile profesionale incepe pe 15 iulie odata cu inscrierea candidatilor pentru licee, scolile care au clase de acest gen afisind deja numarul locurilor. Cu toate acestea, multi dintre parintii elevilor care au picat capacitatea nu sint incintati de aceasta perspectiva, asteptind in continuare decizia ministerului de resort de a organiza o noua sesiune de examinare. "Sintem dispusi sa platim examinarea copiilor nostri numai sa stim ca vor putea face si ei un liceu care sa-i ajute in viata. Nu ma incinta de loc faptul ca fiul meu va fi admis la o scoala profesionala pentru ca dupa cum se vede industria in Botosani a murit de mult, iar eu nu sint dispusa sa platesc scolarizarea stiind ca in final tot somajul il asteapta", a declarat Mioara Ungureanu, mama unuia din cei picati la examenul de capacitate. (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii