Botosanenii amenintati cu maturatul strazilor

vineri, 16 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Botosanenii amenintati cu maturatul strazilor

Printre proiectele de hotarire a Consiliului Municipal ce urmeaza a fi discutate intr-una din sedintele viitoare se afla si un interesant regulament privind modul de plata si cuantumul taxei de salubrizare. Prima noutate a regulamentului este ca vom avea o taxa de salubrizare, care nu este pe baza de contract, nu reprezinta contravaloarea serviciilor de salubritate si in general este o aberatie dupa cum veti vedea.
Cel mai interesant aspect al taxei este chiar cuantumul ei, 15.000 de lei de persoana pe luna pentru absolut toti cetatenii Botosaniului, minori, pensionari, patroni, etc. La rindul lor, persoanele juridice, altele decit institutiile bugetare si asociatiile non-profit, ar trebui sa plateasca cite 35.000 de lei pe luna, iar institutiile bugetare si asociatiile non-profit cite 20.000 de lei pe luna de fiecare angajat. Asta inseamna ca Spitalul judetean care are aproximativ 1.000 de angajati trebuie sa plateasca 20 de milioane de lei pe luna, iar bazarul Tati cu zece angajati trebuie sa plateasca 100.000 de lei, desi ambele institutii produc aceeasi cantitate de gunoi. Mai este si chestiunea dublei impuneri. O familie de profesori cu doi copii are de platit doar pentru salubrizare urmatoarele sume: 60.000 de lei, adica taxa de acasa a profesorilor si a celor doi copii si 40.000 de lei la serviciu, adica un total de 100.000 de lei pe luna sau 1.200.000 de lei pe an. Brusc, taxa de salubrizare nu mai este o gluma, ci reprezinta o suma importanta ce depaseste in cele mai multe cazuri impozitul pe locuinta a unei familii obisnuite. E drept ca la serviciu plateste angajatorul, nu cel angajat, lucru care se va reflecta probabil in preturile diversilor agenti economici.
Cum municipiul Botosani are in jur de 140.000 de locuitori cu acte in regula ar insemna ca intr-un an de zile Consiliul local sa adune 21 de miliarde de lei doar de aici. Daca mai luam in calcul agentii economici si institutiile bugetare suma trece de 40 de miliarde de lei.
Revenind la familia noastra de profesori, daca sint debutanti si nu o scot la capat cu banii, parintii pot presta munca in folosul comunitatii pina la concurenta sumei respective. Cei care au intocmit regulamentul au avut mila de copiii nou-nascuti, platitori si ei ai taxei, si au prevazut ca locul acestora la prestat poate fi luat de parinti. Doar persoanele cu handicap accentuat si grav sint scutite integral de plata taxei.
Nu va mai batem la cap despre modalitatea de plata, pe baza de declaratie de impunere ca la impozitul pe venitul global, sau cu amenzile si penalitatile prevazute, pentru ca sincer credem ca un asemenea regulament si o asemenea taxa nu pot trece de votul consilierilor. Asa cum probabil asociatiile de locatari si cetatenii Botosaniului care locuiesc la case platesc pe baza de contract cu Urban Serv o taxa de salubrizare lunara de 9.000 de lei de persoana. Aceasta se indexeaza anual in raport cu inflatia si reprezinta costurile implicate de ridicarea si depozitarea gunoiului menajer. Ce-i drept erau plingeri, pe de o parte cetatenii reclamau intirzierea ridicarii pubelelor, pe de alta parte Urban Serv se plingea de neincasarea taxelor. Cum la mijloc era un contract si deficientele erau de ambele parti, lucrurile au mers sovaitor, dar inainte. Noul regulament nu prevede nicaieri ce se va intimpla cu respectivele contracte pentru ca daca vor exista in paralel inseamna ca aceasta taxa va fi de fapt o taxa in plus. Daca vechile contracte cu cei care ridica gunoiul vor disparea, caz in care nu mai exista un contract intre prestatorul de servicii si clientul sau acesta din urma nu mai are nici un control si nici o posibilitate de a cere ca societatea care ridica gunoiul sa si faca acest lucru. Pe linga asta agentii economici nu vor reusi sa deduca TVA-ul pentru ca e vorba de o taxa si nu de un contract pe baza caruia se emit facturi. Dar in proiectul respectivei hotariri nu este nicaieri stipulat ca respectivele contracte vor disparea. Asa ca aceasta taxa va fi de fapt o taxa in plus pentru salubrizarea orasului.
Salubrizare inseamna de fapt ingrijirea strazilor si trotuarelor, mai exact maturatul lor. Pina acum Primaria platea din fonduri proprii pe baza de contract aceste servicii la terte societati cistigatoare ale licitatiilor. Cum banii de la salubrizare pot fi folositi exclusiv pentru acest scop, singura explicatie este ca cineva s-a gindit ca marind fondurile respective va fi loc la licitatii si pentru alte firme in afara Urban Serv. Asta ca suma de bani necesara maturatului orasului si activitatilor conexe este de aproximativ zece ori mai mica decit cele 40 de miliarde prevazute a se aduna din Botosani. Interesant plan de afaceri, insa cetateanul nu are nici o vina. In curind, adunind toate taxele si impozitele locale sau nu, nu ne vor mai ramine bani de mincare. Nu am reusit sa aflam cine a emis regulamentul mai sus amintit, care e vorba sa fie discutat in comisii si apoi in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, dar ne vom interesa in continuare. (Viorel SURUGIU)

Comentarii