Buluceala la ajutoare sociale

marți, 08 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Buluceala la ajutoare sociale

Sute de botosaneni s-au calcat ieri pe picioare pentru obtinerea venitului minim garantat. Cu toate ca Primaria nu a facut publica data de 7 ianuarie ca zi de incepere a primirii solicitarilor pentru acest ajutor social, inca inainte de ora 9.00, cind s-a deschis oficiul special amenajat la Starea Civila, citeva zeci de persoane se adunasera pentru a depune cererile. Alti zeci de oameni s-au prezentat la Primarie numai ca au fost directionati spre Casa Casatoriilor. Multimea a fost cu greu tinuta sa nu intre buluc in cladire, pentru prevenirea incidentelor apelindu-se la trei gardieni publici, unul dintre acestia facind la rindul sau un apel la ziaristi: "Publicati actele cu care trebuie sa vina oamenii, ca sa nu se mai inghesuie aici in halul asta". Dat fiind afluxul de lume, s-a hotarit ca in birou sa nu intre mai mult de patru persoane odata, si numai dupa ce din incapere ieseau un numar similar de oameni. "Am venit sa vad care este treaba. Eu ma incadrez in limitele stabilite de lege", declara Dorin Furtuna, unul dintre botosanenii veniti sa obtina venitul minim garantat.
Pentru aplicarea legii ce prevede achitarea acestui venit familiilor sarace primarul Florin Egner a semnat o dispozitie, prin care sapte angajati ai institutiei din cadrul corpului de control si al serviciului de asistenta sociala au fost detasati la oficiul special amenajat la Starea Civila. Acestia vor receptiona zilnic de la 9.00 la 14.00 cererile primite, pe care le vor inregistra intr-un registru destinat exclusiv aplicarii legii venitului minim garantat. "Presupun ca lunile ianuarie si februarie vor fi foarte grele in aceasta privinta si, de aceea, am detasat acolo sapte persoane", a afirmat primarul Egner. Totodata, pe geamurile oficiului a fost afisata legea 416/2001 a venitului minim garantat. In ciuda afluxului de oameni, ieri nu s-a completat nici un formular tipizat privind acordarea ajutorului banesc. Oamenii care s-au prezentat la Starea Civila nu detineau actele necesare, astfel incit prima zi de lucru cu publicul a fost una de informare a cetatenilor, nefiind receptionat macar un dosar complet.
Documentatia necesara intocmirii dosarului pentru acordarea acestui ajutor social cuprinde o sumedenie de acte. Este vorba in principal de actele de identitate pentru toti membrii familiei (de la buletin si pina la certificatul de incadrare in categoria de handicap, acolo unde este cazul) si de actele doveditoare de venit (de la taloanele de somaj si pina la ajutorul social acordat sotiilor ale caror barbati sint in armata). Dosarele vor fi finalizate printr-o ancheta a serviciilor de specialitate ale Primariei, functionarii care le vor semna raspunzind pentru veridicitatea datelor continute. De asemenea, corpul de control al primarului va verifica periodic, prin sondaj, legalitatea constituirii, suspendarii sau incetarii drepturilor prevazute de legea venitului minim garantat.
In cereri va trebui sa se precizeze absolut toate cistigurile unei familii, de la vinzarea unei cladiri de caramida arsa si pina la venitul generat de detinerea unui magar sau a unui vitel de pina la sase luni. Pentru a se evita declararea unor venituri ireale, Consiliul Local a hotarit care sint limitele minime lunare ce se pot obtine din valorificarea a diferite bunuri. Astfel, s-a stabilit ca din vinzarea unor terenuri se cistiga, functie de zona, intre 1.500 si 50.000 lei/mp/luna, iar din comercializarea unor cladiri intre 4.500 si 86.806 lei/mp/luna. Pentru aceleasi categorii de bunuri, dar pentru inchiriere, s-a convenit ca se cistiga intre 117 si 11.688 lei/mp/luna, respectiv de la 4.700 la 20.857 lei/mp/luna. In ceea ce priveste animalele, s-a decis ca, intr-o luna, cele mai ineficiente sint ratele si gainele, de pe care se cistiga, functie de zona de fertilitate, intre 580 si 20.000 lei, respectiv 830 si 16.000 lei, la polul opus situindu-se boii si caii, care se presupune ca aduc un cistig lunar incadrat intre 50.000 – un milion lei, respectiv 60.000 – 1,2 milioane lei. "Aceste valori au avut ca baza de referinta o Hotarire de Guvern din 1996, noi reactualizind valorile din acest act normativ", a spus Ioan Apostu, secretarul municipiului. Zonele de fertilitate sint stabilite tot de catre municipalitate, zona cinci regasindu-se in perimetrul cabanei Rediu si a dealurilor de la CET, zona patru la Sitna, Dresleuca si Teascu, zona trei la Tulbureni si CET, zona doi de asemenea la Tulbureni si la Cismea, in jurul orasului neexistind nici o zona unu de fertilitate. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii