Contac fuge dupa doi iepuri

vineri, 08 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Contac fuge dupa doi iepuri

Incepind cu data de 2 februarie, a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului privitoare la instituirea unor interdictii pentru alesii locali si functionarii publici, prin care conducerilor consiliilor judetene si primariilor, precum si consilierilor judeteni si locali, li se interzice sa mai deruleze afaceri cu institutiile in care isi desfasoara activitatea de ales.
"Societatile comerciale la care alesii locali sint manageri, actionari semnificativi, administratori, cenzori, membri in consiliul de administratie sau la care detin alte functii de conducere nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare, de lucrari sau de furnizare de bunuri cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte alesii locali mentionati, cu regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale ori de consiliile judetene respective", se arata in textul Ordonantei. Interdictiile sint valabile si pentru rudele pina la gradul al doilea, inclusiv, al alesului in cauza. De asemenea, in normativ se mai spune ca incalcarea prevederilor mentionate atrage incetarea de drept a mandatului, in cazul in care respectivul ales nu a optat, in termen de cinci zile, pentru functia publica sau cea din cadrul agentului economic. Cum ordonanta a aparut in Monitorul Oficial din 2 februarie, ieri a fost ultima zi in care persoanele care intra sub incidenta ei au putut sa isi precizeze oficial pozitia.
Dupa cum am aratat in citeva nume anterioare, cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean si consilierul judetean Marian Dimancea sint alesii locali care detin actiuni la societati comerciale care au contracte cu CJ sau cu unitati subordonate acesteia. Urmare a aparitiei ordonantei amintite, Dorin Ciustea si-a prezentat ieri prefectului demisia din functia de membru in consiliul de administratie al SC Simcos SA. Aceasta societate deruleaza contracte cu RAJ "Apa", unitate subordonata CJ. "Am optat pentru functia de vicepresedinte pentru ca am beneficiat totusi de o oarecare simpatie electorala si mi s-ar fi parut nefiresc ca acum sa imi dau demisia. Vreau insa sa precizez ca, prin functia care am detinut-o la Consiliu, nu am facut nici un trafic de influenta in favoarea societatii Simcos. Aceasta a derulat, de la infiintare, afaceri cu RAJ«Apa»", explica Ciustea. In schimb, vicepresedintele CJ nu si-a vindut procentul de 10% din actiunile pe care le detine la Simcos, considerind ca nu reprezinta un pachet "semnificativ", asa cum precizeaza ordonanta.
In schimb, Constantin Contac, posesorul a aproximativ 70% dintre actiunile SC Transporturi Auto SA, societate care numai anul trecut a cistigat licitatii in valoare de 23,5 miliarde lei din banii CJ, nu renunta nici la functia din CJ si nici la actiunile de la societate, considerind ca nu intra sub incidenta actului normativ. "Din momentul aparitiei acestei ordonante, eu nu am incheiat si nu voi mai incheia nici un contract cu unitatile subordonate Consiliului. Daca licitatiile deja cistigate se vor derula sau nu in continuare va trebui sa decida legiuitorul. Ordonanta se refera la cei care incheie contracte din momentul intrarii ei in vigoare. Daca as fi incheiat un contract pe 2 sau pe 3 februarie, atunci ar fi trebuit sa renunt, dar nu in cazul de fata", este de parere Constantin Contac. Acesta a trimis si prefectului o adresa in care precizeaza ca nu va demisiona nici de la CJ si nici de la SC TA SA si lasa totodata la latitudiunea primului reprezentant al Guvernului in teritoriu sa decida daca contractele deja semnate pot fi derulate in continuare. Pozitia sa l-ar putea insa lasa fara mandatul de vicepresedinte sau ar putea duce la rezilierea contractelor aflate in desfasurare cu Directia de Drumuri, deoarece ieri a fost ultima zi in care putea opta pentru una dintre cele doua functii.
Parerile juristilor in privinta posturii in care se afla Contac sint impartite. "Parerea mea este ca si cei care actualmente au contracte trebuie sa opteze intre mandat si pozitiile de la societatile comerciale", afirma Gheorghe Munteanu, secretarul general al Prefecturii. In schimb, Mihai Elvadeanu, directorului directiei juridice a institutiei, crede ca persoanele care deruleaza afaceri cu unitatile din administratie si care nu au semnat alte contracte de la data intrarii in vigoare a ordonantei, nu trebuie sa demisioneze, dar contractele pe care ei le au trebuie reanalizate si, daca exista intre acestea si unele cu administratia, trebuie reziliate sau anulate. Reprezentantii Prefecturii au cerut parerile functionarilor de la Guvern, dar nici acestia nu au reusit sa le aduca lamuriri. "Vom analiza actul normativ si situatia dumnealui si vom decide in consecinta", afirma prefectul Costica Macaleti referitor la Constantin Contac.
Cert este ca, pina pe 12 februarie, prefectul este obligat prin lege sa ia act prin ordin de incetarea mandatului, daca va fi cazul, si ca vicele Contac isi va indrepta afacerile spre judetele Iasi si Neamt unde, prin firmele care le controleaza, a participat deja la licitatii. Totodata, Constantin Contac analizeaza si posibilitatea de a ataca in contencios administrativ ordonanta la care am facut referire. Pina ieri, la orele 15.00, Marian Dimancea nu optase pentru mandatul de consilieri sau pozitia la Simcos, unde este actionar si membru in consiliul de administratie. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii