Detinutii iubesc salile de judecata

miercuri, 22 august 2001, 23:00
6 MIN
 Detinutii iubesc salile de judecata

Jocurile de carti sau cele cu zaruri, lectura unor carti sau vizionarea programelor TV nu mai sint de mult in preferintele detinutilor din Penitenciarul Botosani. Unii dintre acestia au gasit alte modalitati, mult mai interesante si captivante, de a-si petrece timpul liber. Cea mai recenta, care acapareaza detinutii trup si suflet, este instanta de judecata. Detinutii se dau reciproc in judecata sau cheama in judecata persoane din afara inchisorii. Trei detinuti din Penitenciarul Botosani detin recordul in materie de astfel de procese. Ei au ajuns sa cunoasca Codul Penal si procedura de desfasurare a proceselor pe de rost. Reusesc acum, fara sa consulte vreun avocat, sa incadreze juridic orice fapta, insa specialitatea lor ramine, art. 205, 206 CP, referitor la insulta si calomnie. (Au dat in judecata pe toti cei care i-au injurat sau care i-au insultat pe holurile Judecatoriei, cerind daune morale pentru ca au fost pusi in situatii delicate, care le-au stirbit reputatia. O alta preferinta o reprezinta art. 193 CP, adica abuzul de incredere, care le este foarte cunoscut si pe care il uzeaza din plin.
Unii din detinuti sint citati in doua sau chiar trei procese in aceeasi zi, procesele avind loc in localitati diferite. Ovidiu Rusu, de 22 de ani, are de executat mai multe pedepse pentru savirsirea infractiunii de furt, cuprinse intre 3, 6 si 4 ani. El detine suprematia, fiind parte vatamata in 36 de procese. Numarul real al proceselor este insa mult mai mare, pentru ca Rusu a mai trimis plingeri impotriva altor persoane, la care insa nu a primit inca citatii prin care sa fie chemat la proces. Ovidiu a devenit "profesorul" penitenciarului, fiind mai tot timpul ocupat cu intocmirea de petitii si plingeri pentru colegii de detentie. El spune insa ca nu scoala l-a facut celebru, pentru ca a facut 8 ani de carte, numai pina in clasa a-V-a, pe care a aprofundat-o de trei ori, dupa care a renuntat. Rusu are un caiet in care are inscrise cu exactitate toate datele la care a avut sau are termene de judecata, precum si numele persoanelor cu care se judeca. De asemenea, a notat toate faptele pentru care a fost condamnat si de care, spune el, nu se face vinovat. "Pina acum am 16 procese la Radauti, judetul Suceava, localitatea din care sint eu, 2 la Botosani, 3 la Suceava, 3 la Darabani, cite unul la Dorohoi si Vatra Dornei, 2 la Tribunalul Militar Bacau si 8 la Curtea Suprema de Justitie, unde am dat in judecata mai multi procurori si judecatori", a spus Rusu.
El se prezinta la procese aranjat la patru ace, cu cravata la git si asta, spune el, din respect pentru instanta. Cu toata consideratia lui, a avut la doua procese unele rabufniri, in urma carora a spart cu pumnul geamurile salilor de sedinte. "Aveam un proces la Judecatoria Radauti, iar presedintele m-a facut mucos si m-a intrebat de ce port oamenii pe drumuri. Atunci m-am ridicat in picioare si i-am spus ca un judecator are dreptul sa jigneasca pe cineva. El a batut cu ciocanul si mi-a dat o amenda penala de 100.000 lei. Atunci m-am enervat si am spart geamul cu pumnul. Din cite am inteles, mi s-a intocmit dosar penal pentru ultraj si distrugere, dar nu ma intereseaza, pentru ca eu nu ma consider vinovat", a mai spus Ovidiu Rusu. Din evidentele caietului de care nu se desparte niciodata, reiese ca a rezolvat prin petitiile scrise cu mina lui cel putin 100 de colegi de detentie, iar numarul memoriilor si al plingerilor nu-l mai stie, fiind de ordinul miilor. Singura zi in care poate fi gasit in Penitenciar este vinerea, cind nu are nici un proces; in rest, toata saptamina sta prin salile de judecata. Sint zile in care are programate chiar cite trei procese si toate in localitati diferite, atunci trebuie sa aleaga doua, dupa criterii stiute numai de el.
Cele mai multe procese sint pentru calomnie si insulta, deoarece fostii lui prieteni l-au injurat pe holurile tribunalului si i-au stirbit reputatia in fata rudelor sau a amicilor. Insa Rusu are si suficiente procese pentru abuz de incredere. Cu toate procesele lui, Rusu se poate mindri ca a cistigat doar unul dintre ele, in care a chemat in judecata un fost prieten, caruia i-a imprumutat 500 de dolari.
La Tribunalul Militar Bacau, el a reclamat doi ofiteri de politie din Radauti, care, dupa cum spune, l-ar fi scos numai pe el vinovat pentru infractiuni la care au fost, de fapt, faptasi si rude ale acestora. Ceea ce este insa interesant este faptul ca Rusu a dat in judecata in multe cazuri aceeasi persoana, dar in localitati diferite. "Am persoane pe care le-am dat in judecata in Dorohoi, Darabani, Suceava, Radauti si Botosani si asta dupa locul unde a fost savirsita fapta celui in cauza. Unul dintre fostii mei prieteni venea la toate termenele unde eram citat eu si ma injura ma facea in toate felurile. Asa ca l-am dat in judecata pentru aceeasi fapta, dar in mai multe locuri". In toate procesele de calomnie, Rusu a solicitat de la cei chemati in judecata daune morale cuprinse intre 20 si 100 de milioane de lei dar, pina acum, nici unul din aceste procese nu a fost definitivat.
In clasamentul proceselor din Penitenciarul Botosani urmeaza, dar la o diferenta covirsitoare, Ioan Dan Orasanu din Vorniceni, care a intentat pina acum 7 procese, dintre care 6 pentru ca s-a simtit calomniat si insultat si unul pentru ca a fost amenintat. El scrie greu pentru ca nu are decit patru clase, dar de toata documentatia se ocupa colegul lui de celula Rusu. El mai spune ca a facut plingere si impotriva presedintelui Judecatoriei Botosani, Mihai Gherca, numai ca nu a avut pina acum nici un termen de judecata. "M-am dus si eu la domnu’ judecator sa cer intreruperea pedepsei pentru ca am mama bolnava si doi frati minori. Eu i-am spus ‘"domn judecator, dati-mi drumul acuma, vara, cind pot munci, nu iarna cind nu pot sa fac altceva decit sa maninc gainile lu’ mama". Atunci, el a inceput sa rida, mi-a respins cererea si m-a facut tigan. Am trimis plingerea la Curtea de Apel Suceava, pentru ca nu am incredere in instanta de la Botosani", a mai spus Orasanu. Un alt detinut, Jan Florin Leuca, care are de executat o pedeapsa de 4 ani si 10 luni pentru furt, a dat in judecata doua detinute, care-si satisfac pedeapsa in acelasi penitenciar. El le-a chemat in judecata pe Mirela Hangalet si pe Elena Rosu pentru ca l-au injurat si l-au facut in public hot, in timp ce acesta iesea de la un proces de la Judecatoria Dorohoi.
Col. Dumitru Dughila, comandantul Penitenciarului Botosani a ramas uimit cind a vazut ce le poate mintea detinutilor. El crede ca toate aceste procese nu sint altceva decit tertipuri ale detinutilor, care au drept scop mentinerea acestora in penitenciarul de aici, pentru ca, altfel, unii dintre ei ar fi trebuit de mult sa fie mutati in alte unitati de detentie. "Conform legii orice actiune de judecata in care sint implicati detinuti implica punerea la dispozitia judecatorilor a celor care fac plingere. In aceste conditii, noi nu mai putem sa facem miscarile de detinuti, conform planului de organizare al Directiei Generale a Penitenciarelor si, uite asa, ajungem sa suprapopulam unitatea. In plus, unitatea cheltuie o groaza de bani cu transportul si paza acestor detinuti, care nu stau in unitate decit o zi doua pe saptamina, pentru ca in rest ii poti gasi numai in salile de judecata", a declarat col. Dughila. Cei trei detinuti spun, in schimb, ca, prin actiunile lor, nu urmaresc sa ramina in penitenciarul de la Botosani si nici nu au vreun interes sa traga de timp. Despre cheltuielile pe care le implica deplasarea la procese, Ovidiu Rusu a spus :" Dupa fiecare proces, cel care pierde trebuie sa plateasca niste cheltuieli de judecata, deci indiferent daca cistig sau pierd procesele, Ministerul Justitei recupereaza de undeva sumele puse in discutie". (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii