Madexin – victima managementului dezastruos

vineri, 24 septembrie 1999, 23:00
5 MIN
 Madexin – victima managementului dezastruos

SC Madexin SA, singura fabrica de mobila din judetul Botosani, fost inchisa in primavara acestui an deoarece nu a mai putut face fata dobinzilor penalizatoare care s-au adunat la creditele contractate. Deci iata ca se poate. Se poate ca o fabrica de mobila din nuc, stejar, brad sa se inchida, desi pare imposibil pentru ca cererea de mobila din lemn este foarte mare in Occident si se pot face bani frumosi cu asta. E drept ca exista si o hotarire de guvern care liberalizeaza exportul de lemn, capitalistii preferind sa ia lemn de la noi si sa faca mobila la ei, dar asta nu schimba foarte tare datele problemei. Fosta fabrica de mobila a fost declarata in incapacitate de plata de catre diversii creditori, dar dintre acestia cel mai interesat in inchiderea societatii a fost Bankcoop SA care are de recuperat 8 miliarde de lei.
Madexin are de achitat la Bankcoop sume provenite din credite, dobinzi si penalizari in valoare de aproximativ 8 miliarde de lei, aproape 2 miliarde de lei catre Directia Muncii, 600 de milioane catre BCR, 500 de milioane catre Electrica iar lista creditorilor poate continua. Falimentul acestei societati constituie dovada clara de incompetenta manageriala. Directorul FPS Botosani Emilian Popa incearca sa "dreaga busuiocul" aruncind vina pe fosta conducere de dinainte de ultimul director Isteria Rusu sau pe banca. "Fabrica are cea mai mare parte din datorii dinainte de 1996, de cind a fost pusa directoare acolo Isteria Rusu. Cei care au precedat-o au mare parte din vina. Si cind a fost ea directoare incompetenta a existat, dar nu la nivelul functiilor de conducere. In plus Bankcoop putea sa nu se constituie in principalul creditor si sa ceara lichidarea unei asemenea societati pentru suma de 8 miliarde. Aceasta banca a pasuit credite mai mari, din cauza aceasta a dat faliment. Putea sa faca in acest caz o exceptie. Se putea face o reesalonare bazata pe inghetarea dobinzilor sau pe anularea unor penalitati dar nu s-a vrut". Este usor sa arunci partea de vina pe o terta persoana sau cauza, dar trebuie tinut minte ca din momentul in care fabrica a contractata creditele si pina la lichidare au trecut aproape patru ani, timp in care echipa manageriala condusa de Isteria Rusu si coordonata de FPS puteau gasi o solutie de achitare a creditelor. Imprumutul a fost facut in baza unui plan de restructurare, a fost probabil bine chibzuit si s-a facut deasemeni un grafic de plata, grafic ce trebuia respectat. Ca nu a fost respectat este alta poveste.
SC Madexim avea de unde sa-si plateasca datoriile daca este sa luam in seama declaratiile date de Isteria Rusu: "Madexin nu a avut posibilitatea sa lucreze pe banii sai deoarece cu ceea ce obtineam din vinzari trebuia sa ne procuram materia prima si sa achitam o parte din datoriile catre banci. La citeva luni dupa ce am contactat imprumuturile bancare dobinzile au crescut de la 50-60% la aproximativ 125%. Tin minte ca in anii trecuti atunci cind se intimpla acest lucru fondul nostru de salarii era de 300 de milioane lei, iar dobinzile pe care trebuia sa le platim bancii depaseau aceasta suma. Bancile ne-au falimentat. Dupa ce am ajuns la conducerea acestei societati am mutat conturile noastre de la Bankcoop unul dintre cei mai mari creditori ai nostri la BCR deoarece aici dobinzile erau mai mici dar cu toate acestea datoriile noastre erau mereu in crestere. Toti banii sau profitul pe care il obtineam se ducea numai pe dobinzile bancare iar intre timp au inceput sa apara datorii si la Directia Muncii, care au depasit 2 miliarde. Singura cale de salvare ar fi fost privatizarea sau recuperarea unei parti din datorii prin vinzarea de active. Am luat legatura cu FPS si am cazut de acord ca sectia I a Madexin sa fie scosa la licitatie publica. Am evaluat-o atunci la aproximativ 13 miliarde de lei dar nu a existat nici un potential cumparator. La toate acestea se adauga si faptul ca Bankcoop a fost privatizata iar statul nu a putut interveni pentru o reesalonare a datoriilor sau chiar anularea dobinzilor. La un moment dat Bankcoop a inceput sa faca presiuni asupra noastra si pina la urma ne-a dat in judecata, a cistigat si am intrat in lichidare judiciara." a mai spus Rusu. Fosta directoare mai spune ca a facut tot posibilul pentru a evita inchiderea dar nu s-a putut opune hotaririlor judecatoresti."Madexin avea comenzi ferme pentru intreg anul de la firme din Olanda, Italia si Austria, de peste 2 milioane de dolari. 95% din productia societatii era destinata exportului".
Faptul ca din activitatea de baza, adica din exploatare se obtineau profituri indeajuns de consistente a fost confirmat si de directorul FPS Botosani Emilian Popa. El afirma ca doar pierderea fiscala a tras societatea inapoi. Aceste declaratii induc o sigura concluzie: fabrica trebuia sa-si esaloneze datoriile conform profiturilor prognozate din activitatea de exploatare. Acest lucru este acceptat de orice banca si cu siguranta nu s-ar fi ajuns la lichidarea judiciara. Aceste declaratii sint insa contrazise de cele spuse de fosta directoare Bankcoop, Marina Olaru. Ea declara ca in urma unor verificari facute de banca s-a ajuns la concluzia ca Madexin vinde pe piata produsele cu un pret mai mic decit cel de productie, adica practic chiar si activitatea de baza a functionat in pierdere: "Din acest motiv banca a luat toate masurile pentru recuperare a debitelor. Chiar si cu riscul declararii acestei societati in incapacitate de plata". Se vede clar ca motivatiile gen privatizarea Bankcoop sau dobinzile mari nu sint valabile pentru ca atunci cind te angajezi intr-un imprumut trebuie sa tii cont de politica financiara a celui care iti da banii. Dealtfel, judecatoarea sindica Dorina Dascalu nu vede decit privatizarea ca o solutie pentru reluarea activitatii in aceasta societate. Aceasta privatizare trebuia sa fie gata de mult timp dar conducerea Madexin nu a facut un dosar care sa cuprinda evaluari si oferte ba mai mult, nu au facut nici un plan de restructurare viabil. Dorina Dascalu declara: "Sint de parere ca singura posibilitate pentru ca Madexin sa-si reia activitatea este privatizarea. Stiu ca exista oferte din partea unor firme italiene dar nu cunosc detalii cu privire la acest lucru"
Fosta conducerea a SC Madexin a incercat cu aprobarea FPS sa vinda o sectie din fabrica nicidecum sa privatizeze societatea. Sectia a fost evaluata la 13 miliarde de lei dar nimeni nu a vrut sa dea atitia bani. In prezent societatea se afla la discretia lichidatorului si a judecatorului sindic, dar este greu de crezut si chiar directorul FPS Emilian Popa se indoieste de faptul ca din vinzarea activelor pe bucati se vor scoate banii necesari acoperirii datoriilor. Vom reveni cu amanunte despre cum au fost vindute activele SC Madexin si despre activitatea lichidatorilor acestei societati precum si despre eventualele oferte de preluare a firmei. (Dragos VIZITEU, Ionut POCLID)

Comentarii