Pericol de holera ignorat de autoritati

marți, 01 august 2000, 23:00
4 MIN
 Pericol de holera ignorat de autoritati

In judet poate izbucni oricind o epidemie de holera, botosanenii nefiind la aceasta ora informati de riscurile la care sint expusi. Cu toate ca Ministerul Sanatatii a trimis avertismente precum ca in Republica Moldova a fost depistat un caz de holera, in municipiu nu au avut loc actiuni de instruire a populatiei, desi traficul cetatenilor de peste Prut este in aceasta perioada mai intens ca niciodata. Conform legislatiei actuale institutiile de stat care supravegheaza sanatatea populatiei au obligatia sa anunte prin toate mijloacele existente riscul imbolnavirii impreuna cu masurile de prevenire impuse. Asta ar fi insemnat ca respectivii sa anunte in primul rind mijloacele de informare locale, ziarele si televiziunea, pentru ca noi la rindul nostru sa va putem avertiza pe dumneavoastra. Acest lucru nu s-a intimplat.
Avertismentul ministerului a fost tinut in sertareale DSP inca din 27 iulie, distribuirea planului de masuri facindu-se abia in aceste zile. Botosanenii au aflat in schimb de la televiziunile centrale despre aceasta situatie, desi autoritatile locale ar fi trebuit sa comunice imediat populatiei riscurile si metodele de prevenire a imbolnavirilor. Primul caz de holera a fost depistat la Odessa, dupa care imediat Ministerul Sanatatii din Republica Moldova a instiintat autoritatile romane. Toate judetele de frontiera au fost avertizate pentru a preveni izbucnirea holerei inca de saptamina trecuta, dar nici pina la aceasta ora mijloacele mass-media din Botosani nu au primit nici un document care sa anunte populatia despre acest lucru. Dr. Dana Ghita, director adjunct la Departamentul de Supraveghere a Starii de Sanatatate Botosani a precizat ca unitatea pe care o conduce a intocmit un plan de masuri pentru supravegherea bolilor diareice acute si a holerei inca de pe 27 iulie, plan care a fost distribuit pina acum la toate institutiile implicate in activitatile de supraveghere a sanatatii botosanenilor. In schimb, reactiile institutiilor in cauza se lasa deocamdata asteptate.
Din cite se pare primele masuri vor fi intreprinse abia atunci cind va fi semnalat primul caz de holera in Botosani, organele de control fiind sigure ca o eventuala campanie de informare a publicului nu ar avea nici un efect. Aceasta este concluzia rezultata in urma campaniei de anul trecut, cind judetul nostru a devenit unul din principalele focare ale epidemiei de meningita. "Nu cred ca oamenii vor reactiona asa cum trebuie pentru ca acest lucru s-a vazut chiar anul trecut cu ocazia meningitei. Singurul lucru pe care trebuie sa-l priceapa este acela de a nu consuma fructe nespalate si de a respecta normele de igiena personala. In fond, holera este o boala a mizeriei si mizeria trebuie combatuta. Orice metode vom folosi nu vom reusi sa obligam oamenii sa respecte cu strictete normele de igiena personala, norme care la urma urmei ar trebui aplicate nu din necesitate, ci din obisnuinta" a declarat dr. Dana Ghita.
Dr. Ghita a mai spus ca in urma avertismentelor primite s-a comunicat punctelor de trecere a frontierei sa intensifice controalele sanitare asupra cetatenilor moldoveni, stopindu-se totodata aceasta invazie de alimente, fructe si preparate din Republica Moldova si Ucraina. "O prima masura ar fi aceea ca vamesii sa reduca posibilitatea introducerii in tara a unor cantitati mari de produse perisabile. Cetatenii moldoveni au voie conform regulilor actuale sa aduca in tara alimente cit sa le ajunga pentru uzul personal pentru citeva zile, dar ei introduc cantitati industriale de produse, care pe linga faptul ca nu sint comercializate in mod corespunzator se altereaza imediat. Noi am instruit asistentii nostri din punctele de trecere ale frontierei care pot chiar sa aplice masuri drastice cum ar fi dezinfectarea autoturismelor cu care acestia intra in tara. Numai ca aceasta masura nu stiu daca ar da rezultate pentru ca nu poti dezinfecta si oamenii transportati ce pot fi purtatori" a mai spus dr. Dana Ghita.
DSP a initiat o serie de controale in pietele din municipiu, dar din cite se pare inspectorii nu fac fata situatiei, rezultatele nefiind vizibile. In plus conducerea DSP se teme sa nu scape din mina comerciantii care in urma controalelor ar putea pleca din locurile special amenajate pentru comert, vinzindu-si marfa prin cartierele municipiului, locuri unde nu vor mai putea fi supravegheati. Planul de masuri elaborat de DSP impune investigarea obligatorie prin coprocultura prelevata din scaun spontan persoanelor care vin din zone endemice de holera, analizele fiind efectuate la laboratorul de microbiologie al DSP Botosani. De asemenea, lucratorii din domeniu alimentatiei publice au obligatia sa declare daca au probleme de sanatate suspecte de holera. Toate unitatile de prelucrarea a carnii si laboratoarele de cofetarie-patiserie vor fi controlate de compartimentul de igiena a alimentatiei conform unor planificari stabilite, fiind vizate si unitatile de desfacere a bauturilor racoritoare, alcoolice sau de prelucrare si colectare a laptelui. Sursele de apa potabila sint in permanenta verificare prin analize, fiind supravegheate sanitar si calitatea apelor de imbaiere. Se va urmari modul in care se respecta normele sanitare de salubrizare a localitatilor, a locurilor publice cum ar fi autogari, gari, piete, mijloace de transport. Directorul DSP are obligatia conform acestui plan sa organizeze saptaminal intilniri cu medicii epidemiologi si igenisti in scopul surprinderii situatiilor care pot genera probleme de sanatate publica in teritoriu. Pina la acesta ora in judet nu au fost depistate cazuri de holera. (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii