Sedinta maraton

sâmbătă, 30 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Sedinta maraton

Sedinta de ieri a Consiliului Municipal a fost una maraton. Pentru inceput, au fost convocate Adunarile Generale ale Actionarilor societatilor comerciale din subordinea Consiliului Local, prilej cu care s-au supus dezbaterii bilanturile contabile, conturile de profit si pierderi, organigramele, statele de functii si numarul de personal pentru aceste societati. Dumitru Iurea, presedintele de sedinta, a propus ca toate aceste societati sa inceapa demersurile pentru ca, pina in martie 2003, sa primeasca certificat ISO 9002, care sa ateste calitatea activitatii derulate. Mihai Stefan s-a declarat impotriva acestui demers: "Dati bani degeaba. M-ati lasat citeva zile fara caldura si va trebuie ISO?".
A fost supusa spre aprobare si deschiderea unei linii de creditare pentru Termica, de 5 miliarde de lei, chiar daca Gelu Ciubotaru a aratat ca suma se poate stringe foarte repede de catre angajatii societatii. Referindu-se la cele dezbatute, primarul Florin Egner ne-a declarat ca, intr-un an si jumatate de mandat al CL, s-au luat hotariri importante pentru gospodaria comunala si ca trecerea in administrarea directa a CL a fondului locativ, pietelor, bazarului, cimitirului si oborului au dus la alimentarea bugetului local cu peste 5 miliarde de lei.
Hotarirea privind stabilirea unor norme pentru activitatile de gospodarie, intretinere si curatenie, colectare, transport si depozitarea deseurilor, a activitatilor comerciale, precum si masuri de protectia mediului a fost votata rapid, asa cum au fost trecute si alte proiecte de hotariri. Ritmul votarii a fost insa incetinit cind a venit rindul Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Municipal Botosani. Marius Rogojinschi, a avut amendamente pentru foarte multe articole, ceea ce i-a cam exasperat pe colegii sai. S-a discutat mult daca primarul si prefectul (atunci cind este invitat la sedinta) trebuie sa aiba un loc distinctiv in sala. "Care-i problema, trebuie sa le desenam locurile?" a intrebat Daniel Afrasinei. Si pentru ca spiritele se cam incinsesera, primarul Egner a adus ciocanul de lemn cu care presedintele de sedinta sa mentina linistea. Regulamentul a trecut, dar Val Guraliuc declarat ca nu va fi respectat, pentru ca "este prea stufos".
Dupa ce consilierii au aprobat atribuirea unor sedii in folosinta gratuita pentru Sindicatul Judetean al Pensionarilor, Asociatia Stefana Alexandra si Liga Tineretului Crestin Ortodox Roman, cind a venit rindul Asociatiei pentru Promovarea Sigurantei in Comunitate, care deruleaza programe pentru rromi, atmosfera in sala de consiliu a devenit demna de Caragiale. Initial, consilierii au votat impotriva, motivind ca asociatia are printre membrii fondatori si Casa Sindicatelor, care poate oricind sa repartizeze un spatiu. Primarul Florin Egner a intervenit si a solicitat revotarea, aratind ca membrii fondatori sunt doar cu numele si ca "toata treaba o face Consiliul Local". "Domnule primar, fiti totusi atent cind se voteaza. Mi-e jena sa propun revotarea, pentru ca miine presa are ce scrie", a replicat presedintele de sedinta. Prezenta in sala a Rubinei Feraru, cea care se afla in conducerea asociatiei, nu i-a impresionat pe consilieri. Dupa ce s-a votat de patru ori, s-a hotarit ca "nu se poate vota formal" si proiectul de hotarire a fost reprogramat.
Nu a mai fost necesara revotarea atunci cind s-a pus problema ca Emil Aghinitei sa fie numit cenzor la Locativa. Consilierii au votat toti "pentru", demonstrind ca au uitat peripetiile lui Aghinitei, care, in repetate rinduri, s-a dat in spectacol, fiind beat crita. Intr-o intilnire pregatitoare a sedintei, consilierii i-au acordat chiar, conform spuselor primarului Florin Egner, note de buna purtare. "Parerea mea este ca, in CL, hotaririle le iau consilierii si ei decid daca Emil Aghinitei poate fi sau nu cenzor supleant la Locativa. Totusi, cred ca ar putea fi numit cenzor cineva de specialitate", ne-a mai declarat primarul municipiului. (Virginia CONSTANTINIU)

Comentarii