Un oras de datornici

sâmbătă, 09 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Un oras de datornici

Mai mult de jumatate din populatia municipiului Botosani este, in acest moment, insolvabila. Zeci de mii de familii au datoriii uriase fata de furnizorii de apa, de gaz sau de caldura si apa calda. Fara venituri sau cu venituri foarte mici, oamenii au acumulat datorii de milioane de lei, care cu greu mai pot fi achitate. Un sumar calcul despre restantele la plata ale botosanenilor fata de furnizorii de utilitati arata ca datoria medie per familie depaseste 4,5 milioane.
Astfel, insumate, restantele la plata apei calde, a caldurii, a apei reci, a salubrizarii, a gazului si a taxelor si impozitelor locale ating incredibila cifra de 147,3 de miliarde de lei. Suma se apropie de valoarea alocatiei bugetare pe anul in curs pentru asigurarea venitului minim garantat pentru populatie.
Cu siguranta, in municipiu exista familii care au ajuns sa aiba de platit sume de peste zece milioane de lei, cum la fel de adevarat este si faptul ca unii botosaneni prefera sa faca economii la mincare sau sa poarte haine putin mai vechi, dar sa traiasca cu bucuria ca nu au nici un fel de datorie. Din aceasta ultima categorie fac parte insa putine familii de botosaneni, in special pensionari, care se dovedesc a fi cei mai constiinciosi contribuabili. Si daca in urma cu citiva ani familiile cu restante la asociatie, spre exemplu, erau privite ca un fenomen social, acum datoriile sunt ceva normal. Intr-un judet in care peste jumatate din populatie a ajuns la limita saraciei, unde foarte multi locuitori au ca unic venit doar alocatia copiilor, este o aberatie sa crezi ca lumea nu are datorii. Chiar daca pare curios, acum botosanenii fara datorii au devenit un fel de "pasari rare".
In topul cu cele mai mari sume de recuperat de la populatie se afla furnizorul de energie termica, societatea comerciala Termica. Societatea din subordinea Consiliului Local are de incasat de la botosaneni 85 de miliarde de lei, restante la plata apei calde si a caldurii. Dupa cum se stie conducerea Termica a facut, in repetate rinduri, apel ca populatia sa incerce sa mai si plateasca, in conditiile in care botosanenii au beneficiat, in ultimii doi ani, de apa calda si caldura in regim normal. "La aceasta data, nu putem vorbi despre plata agentului termic furnizat de la inceputul anului 2002. Peste 40% dintre asociatiile de locatari nu au achitat inca datoriile din anul 1999, un procent de 40% dintre acestea au inca de platit datorii din 2000 si doar 20% dintre asociatii mai au de achitat datoriile acumulate pe parcursul anului trecut. Este foarte greu de precizat cind se va putea vorbi de stingerea, macar partiala, a restantelor", spune Bogdan Pantiru, directorul Termica.
Termica este urmata de RAJ "Apa", care are de incasat de la populatie 37 de miliarde de lei, reprezentind facturi la apa, vechi de citiva ani de zile. Foarte multi botosaneni au facut eforturi pentru a-si pune apometre, tocmai pentru ca datoriile la apa i-au cam uscat la punga. Cei care nu au avut bani pentru contorizari vad cum, luna de luna, datoriile ating nivelul a citeva milioane de lei si chiar se trezesc ca au procese in instanta. Pentru ca spera la o solutie salvatoare din partea Primariei, unii se prezinta in audiente la primarul Florin Egner si solicita ajutorul municipalitatii.
In ciuda deselor amenintari cu sistarea gazului metan la utilizatorii casnici, datoriile populatiei la sectorul Distrigaz Nord Botosani au ajuns la 9,4 miliarde de lei.
Societatea de salubrizare, Urban Serv, are, la rindul sau, de primit de la beneficiarii serviciilor sale suma de 4 miliarde de lei, sub forma taxei de salubrizare, la care se adauga alte 3,5 miliarde de lei reprezentind datoriile de la asociatiile de locatari, de pe vremea cind salubrizarea era platita la asociatie. Mihail Ghiorghiu, directorul Urban Serv, este insa convins ca cele 7,5 de miliarde de lei vor fi strinse, in cele din urma, sustinind ca "speranta este singura care ne-a mai ramas".
Botosanenii au insa importante restante si la plata impozitelor pe cladiri si terenuri. Lucian Lupu, directorul Serviciului de impozite si taxe din cadrul Primariei, spune ca doar la impozitele pe cladiri suma care trebuia incasata la 31 decembrie 2001 era de 5,06 de miliarde de lei. La acestea se adauga 1,8 miliarde de lei reprezentind taxa pe mijloacele de transport si 1,5 miliarde de lei la impozitul pe terenuri. "Sunt familii care au datorii chiar din anul 1999 si, de aceea, am trecut la atentionarea acestora. Credem ca ar cam fi cazul sa mai treaca si pe la ghiseele noastre", ne-a declarat Lucian Lupu. (Virginia CONSTANTINIU)

Comentarii