Vila cu iz de slanina cu usturoi

vineri, 19 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Vila cu iz de slanina cu usturoi

Veniturile ale unui parlamentar au fost, intotdeauna, o necunoscuta. Nimeni nu stie cu exactitate care este nivelul cistigurilor lunare ale unui deputat sau ale unui senator. Se stie doar ca un parlamentar are un venit minim lunar obtinut sub forma de indemnizatie. Valoarea bruta a acestor indemnizatii este de circa 800 de dolari. Foarte putini stiu ca, pe linga retributiile lunare de la Parlament si pe linga transportul gratuit permanent cu avionul, trenul sau vaporul, senatorii primesc si o cantitate de benzina, precum si dreptul de a deconta cheltuielile curente ale biroului senatorial. Deputatii, insa, au privilegii mult mai mari. Ei primesc, din bugetul Parlamentului, inca 800 de dolari pentru cheltuielile curente ale cabinetului parlamentar, pentru plata sefului de cabinet sau pentru benzina, bani care pot fi folositi asa cum vrea deputatul.
Cistigurile lunare ale unui parlamentar nu se opresc aici. Mai trebuie spus ca nici unui parlamentar nu i s-a interzis ca, in perioada mandatului, sa renunta la afacerea pe care el sau o ruda de gradul I de-a sa a detinut-o inainte de a fi ales.
Unul dintre cei mai descurcareti fosti parlamentari este Dinu Secrieru. Fostul senator, care a fost si inca mai este presedintele organizatiei judetene a Partidului National Liberal, a reusit ca in perioada cit a fost parlamentar, 1996- 2000, sa cistige, pe linga indemnizatia de parlamentar, sume destul de frumoase.
In perioada cit a fost senator, Dinu Secrieru a fost membru in cinci consilii de administratie. De asemenea, el a avut alte cinci conventii civile pentru prestarea unor activitati de consultanta juridica unor societati comerciale sau regii, mai ales in cazul acelora conduse de un liberal. Secrieru a avut conventii civile pentru consultanta juridica cu Peco, Regia Judeteana "Apa" sau Emagrocom, toate unitati de stat. De la puternica societate Peco fostul senator obtinea lunar, din 1997, cind dolarul american era in jur de 8.000 lei, un venit de 737.000 lei, ceea ce actualizat ar insemna cel putin doua milioane lei. Conventia sa pentru o asa-zisa consultanta juridica cu Peco a fost reziliata abia in primavara anului trecut. Colaborarea cu RAJ Apa, intre aprilie 1998 si decembrie 1999, ii aducea, la acea vreme, cind dolarul era cotat la 16.000 lei, inca 600.000 lei, adica 1,2 milioane astazi. Pentru consultanta juridica si reprezentarea Emagrocom-ului la organismele centrale in 1997, Secrieru incasa de la aceasta societate, ulterior falimentara, 500.000 lei net, adica cel putin 1,5 milioane de lei astazi. Alte asemenea conventii civile au fost incheiate cu firme private.
In paralel cu conventiile civile, fostul senator liberal muncea si in consiliile de administratie a unor firme de stat sau private. Este cazul societatii comerciale Electrocontact, acolo unde Secrieru inca mai este membru in consiliul de administratie si de unde incaseaza lunar cel putin doua milioane. Ca exemple pot fi date si societatile comerciale Moldova, Portelanul sau Moldopan, de unde fostul parlamentar botosanean isi suplimenta veniturile. Un calcul simplu poate arata ca veniturile extraparlamentare ale lui Secrieru au depasit lunar o valoare actualizata de zece milioane lei. "Mai bine nu aveam respectivele consilii de administratie. Bateam drumurile la Bucuresti, la Ministerul Finantelor pentru a obtine pentru societati esalonari la plata. Banii pe care ii cistigam ii cheltuiem cu protocoale. Cind mergeam la o ministra secretar de stat nu puteam sa merg cu mina goala si trebuia sa cumpar cite un buchet de flori de 2-300.000. Au fost parlamentari care au trait numai din consilii de administratie. Eu de cite ori nu am mincat slanina cu usturoi la Bucuresti!", sustine Secrieru. (V.S.)

Comentarii